Teleskop luar angkasa Hubble

Teleskop luar angkasa Hubble

Dina milarian ilmu ngeunaan luar angkasa sareng Sistem tatasurya, éta teleskop rohangan hubble. Mangrupikeun alat anu tiasa kéngingkeun gambar anu saé dina tingkat luhur tanpa diperhatoskeun keterbatasan ayana di pasisian luar lapisan terakhir tina atmosfir. Nami na asalna tina astronom Amérika anu kawéntar Edwin hubble, anu seueur ngabantosan élmu Alam Semesta.

Dina tulisan ieu, urang bakal ngajelaskeun kumaha Hubble Space Teleskop jalan sareng naon pamanggihan anu parantos didamel ti saprak didamel. Naha anjeun hoyong terang langkung seueur perkawis éta?

Ciri utama

Fitur Teleskop

Teleskop ieu aya di pasisian luar suasanana. Orbit na aya dina 593 km dpl. Ngan ukur peryogi sakitar 97 menit kanggo ngalalana ngurilingan bumi. Éta dipasang dina orbit pikeun kahiji kalina dina 24 April 1990 dina raraga kéngingkeun poto anu langkung saé kalayan résolusi langkung luhur.

Diantara diménsi na urang mendakan beuratna sakitar 11.000 kilo sareng bentuk silinder anu diaméterna 4,2 méter sareng panjangna 13,2 m. Sakumaha anjeun tiasa tingali, éta ukuranana teleskop ageung pisan, sareng éta sanggup ngambang di atmosfir upami teu aya gravitasi.

Hubble Space Teleskop sanggup ngagambarkeun cahaya anu ngahontal éta berkat dua kaca spion na. Kaca spion ogé ageung teuing. Salah sahijina ukuranna 2,4 méter diaméterna. Éta cocog pikeun éksplorasi langit sabab ngandung tilu kaméra terpadu sareng sababaraha spéktrométer. Kaméra dibagi kana sababaraha fungsi. Hiji dianggo pikeun moto tempat-tempat pangleutikna dina rohangan anu dumasarkeunana kusabab kacaanganana di kajauhan. Ieu kumaha aranjeunna nyobian mendakan poin-poin anyar di luar angkasa sareng langkung hadé netepkeun peta lengkep.

Kaméra anu sanés dianggo pikeun poto planét sareng kéngingkeun langkung seueur inpormasi perkawis éta. Anu terakhir digunakeun pikeun ngadeteksi radiasi sareng masih poto dina gelap sabab tiasa dianggo ngaliwatan sinar infra merah. Éta berkat énergi anu tiasa dibangkitkeun yén teleskop ieu tiasa dianggo salami lami.

Kaunggulan tina Hubble Spasi Teleskop

Tabrakan antara dua galaksi

Tabrakan antara dua galaksi

Éta ngagaduhan dua panel surya anu dianggo pikeun ngahasilkeun listrik sareng ngeusian ulang kaméra sareng opat motor sanés anu dianggo pikeun nga-orientasi teleskop nalika peryogi dipoto. Alat-alat panyuburan ogé diperyogikeun pikeun ngajaga kaméra infra merah sareng spéktrométer jalan. Dua tim ieu kedah aya dina -180 ° C.

Kusabab teleskop diluncurkeun, sababaraha astronot kedah angkat ka dinya pikeun ngalereskeun hal-hal anu tangtu sareng masang alat-alat tambihan pikeun ngabantosan ngumpulkeun informasi. Téknologi teras-terasan berkembang sareng perlu ningkatkeun teleskop sateuacan kedah teras-terasan nyiptakeun anu énggal.

Sanaon ayana di luhurna, masih aya gesekan sareng suasana anu nyababkeun teleskop lalaunan kaleungitan beurat sareng kéngingkeun kagancangan. Pakéan ieu nyababkeun unggal waktos astronot ngalereskeun atanapi ningkatkeun sesuatu, aranjeunna nyorong kana orbit anu langkung luhur sahingga gesekan dikirangan.

Kauntungannana gaduh teleskop dina jangkungna ieu nyaéta yén aranjeunna henteu kapangaruhan ku faktor meteorologi sapertos ayana awan, polusi cahaya atanapi kabut. Ku gaduh teleskop saluareun lapisan handap atmosfir, panjang gelombang anu langkung lami tiasa diserep sareng kualitas gambarna dibandingkeun dibandingkeun teleskop dumasar darat.

Évolusi Hubble Spasi Teleskop

Poto rébuan galaksi

Poto rébuan galaksi

Ti mimiti didamelna, usaha dilakukeun pikeun ngahanca teleskop ka Bumi sakitar 5 taun kanggo ngalaksanakeun perawatan anu diperyogikeun sareng ningkatkeun éta. Nanging, résiko mawa éta deui ka Bumi sareng kedah ngajalankeun deui éta katitén. Kusabab kitu, kaputusan kaputus pikeun ngirim misi pangropéa unggal tilu taun pikeun ngalaksanakeun pangropéa sareng ningkatkeunna nalika ideu diajukeun sareng téknologi ningkat.

Dina mimiti diluncurkeun, kauninga yén éta ngagaduhan kasalahan dina pangwangunanana sareng nalika aya kabutuhan pikeun ngalaksanakeun operasi pangropéa anu munggaran muncul. Penting pisan pikeun ngalereskeun anu diperyogikeun supados élmu optik tiasa nyandak poto anu langkung saé. TSaatos pangropéa kahijina, kasalahan éta dilereskeun sareng dibebenah ku hasil anu saé.

Pikeun diajar tina kasalahan, sistem dipasang pikeun ngabenerkeun élmu optik teleskop, kumargi éta mangrupikeun landesan operasi na. Hatur nuhun kana ieu, gambar anu ngagaduhan kualitas anu luar biasa tiasa diala pikeun diajar langkung seueur ngeunaan Alam Semesta. Salaku conto, anjeunna parantos tiasa motret tabrakan komet Shoemaker-Levy 9 sareng planét Jupiter taun 1994 sareng parantos nunjukkeun bukti ayana seueur planét sanés anu ngorbit bintang-bintang sanés sapertos Surya urang.

Téori anu aya ngeunaan perluasan Alam Semesta parantos dilengkepan sareng ditingkatkeun berkat inpormasi anu dicandak ku Hubble. Salaku tambahan, kanyataan yén sadaya galaksi ngagaduhan liang hideung dina inti na parantos dikonfirmasi.

Sababaraha kamajuan

Pembentukan Alam Semesta

Hatur nuhun kana posisina, seueur poto planét kalayan kajelasan anu saé pisan diala ku langkung rinci. Ngaliwatan teleskop ieu, ayana liang hideung parantos dikonfirmasi sareng sababaraha ideu ngeunaan badag Teori Bang sareng lahirna Alam Semesta. Ayana seueur galaksi sareng sistem sanés anu tetep disumputkeun jero dina kosmos parantos kaungkap.

Dina 1995, teleskop éta tiasa nyandak gambar daérah saukuran sapuluh tilu puluh juta Alam Semesta dimana sababaraha rébu galaksi tiasa dititénan. Teras, dina 1998, poto sanésna dicandak tina dimungkinkeun pikeun mastikeun kanyataan yén struktur Alam Semesta bebas tina arah ti mana paniténna katingali.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, Hubble Space Teleskop parantos ngabantosan pisan dina pamanggihan Alam Semesta.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.