Taun anyar Imlek

Liburan libur taun énggal

Salah sahiji liburan pangpanjangna sareng penting dina kalénder Cina nyaéta taun anyar lunar. Mangrupikeun perayaan anu salami 15 dinten sareng pinuh ku kasenangan, reuni kulawarga, hadiah, tari naga sareng bungkus anu dikenal salaku "hong bao". Sadaya perayaan ieu dicelup beureum jero. Ieu kusabab urang Cina nganggap warna beureum janten warna kabeneran.

Dina tulisan ieu kami badé ngajelaskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan taun énggal sareng kapanasaranana.

Taun Anyar Cina

Taun anyar Imlek

Taun anyar lunar ogé dipikaterang pikeun nami taun énggal atanapi festival spring. Ieu sabab tepatna dimimitian ku bulan kadua saatos Usum Solstice. Ieu mangrupikeun tanggal anu tiasa angkat ti akhir Januari dugi ka tengah Pébruari. Taun ieu dirayakeun dimimitian dinten Saptu, 25 Januari. Ieu dimana taun 4717 dimimitian, taun beurit.

Béda sareng taun énggal di dunya sanés, didieu hajatanana henteu ngan ukur ngan hiji dinten. Perayaan dimimitian dina dinten mimiti bulan kahiji dina kalénder Cina sareng manjangan 15 dinten nalika bulan purnama sumping. Salami waktos ieu, anggota kulawarga pendak sareng perjalanan jarak jauh dugi ka bumi ningali anu dipikacinta. Ieu dianggap salah sahiji hijrah anu pangageungna ku manusa. Kanggo seueur jalma, éta mangrupikeun hiji-hijina waktos dina sataun éta nalika aranjeunna gaduh waktos kanggo mulih sareng nyandak kantong kado ka anggota kulawarga.

Perayaan taun baru lunar ngagaduhan kakhususan dina unggal 15 dinten éta. Unggal dinten ngagaduhan perayaan ku tradisi na nyalira. Malem taun énggal, kulawarga kumpul kanggo tuang sasarengan. Mangrupikeun salah sahiji adat istiadat tetep di bumi pikeun nampi nasib anu hadé atanapi nganjang ka bumi. Salaku tambahan, salah sahiji kado anu paling simbolis nyaéta pangiriman artos dina amplop beureum. Amplop ieu ku artos dikenal ku nami "hong bao" sareng khusus sabab mawa nasib alus ku warna beureum anu jero. Aranjeunna biasana dipasihkeun ka murangkalih sareng déwasa sareng pasangan.

Aya ogé bakal tradisi ngaluncurkeun kembang api. Ieu asalna tina adat lawas tina ngaduruk gagang awi pikeun ngusir roh jahat. Salah sahiji unsur anu paling panasaran dina taun anyar lunar nyaéta acara anu diwangun ku satengah naga satengah singa. Éta dikenal ku nami Nian sareng cukup kasohor di saluruh dunya. Legenda nyatakeun yén anjeunna kaluar tina nyumput nalika taun anyar lunar pikeun nyerang jalma. Nanging, ceuli anjeun kalemahan anjeun. Hal ieu nyababkeun yén dina jaman baheula jalma-jalma ngaduruk gagang awi pikeun tiasa nyingsieunan badan ieu. Kalayan waktos sareng kamekaran téknologi, ieu nyababkeun diluncurkeun kembang api pikeun ngahasilkeun noise.

Tahayul Taun Anyar Imlek

Taun anyar lunar ditungtungan ku festival lantera. Éta dirayakeun wengi ku parades sareng tampilan lantera dihias ku téma waktos ayeuna. Éta mangrupikeun kajadian anu utama dina dinten ieu sareng dicirikeun ku tari naga. Éta mangrupikeun kajadian anu pikaresepeun pisan dimana urang tiasa ningali naga anu indah tina kertas, sutra sareng awi sareng dicekel dina sirah. Sadaya ieu masihan perasaan yén aranjeunna sigana jogét nalika parade.

Taun anyar lunar ogé dicirikeun ku gaduh tahayul anu rupa-rupa. Anu mimiti nyaéta anjeun moal tiasa ngaluarkeun sampah. Alesan pikeun ieu nyaéta lamun ningali sampah dina taun énggal, éta tiasa mupus nasib sareng kamakmuran. Ieu ngandung harti yén anjeun kedah nyéépkeun waktos sareng kulawarga, khususna sareng mertuana sareng dulur anjeun pasangan. Ieu kedah dilakukeun dina dinten kadua anu dianggap awal taun.

Sabalikna, salami dinten katilu langkung saé henteu ngadatangan saha waé. Ieu disababkeun ku kanyataan yén éta dianggap dinten dimana jalma éta langkung rawan argumen, numutkeun tradisi. Ayeuna parantos dina dinten katujuh nalika anjeun tiasa ngagungkeun. Beureum nyaéta warna anu teu tiasa leungit iraha waé. Warna ieu aya hubunganana sareng tuah sareng kamakmuran. Utamana warna beureum dipaké pikeun méré panangtayungan pikeun jalma anu dipikacinta. Ogé dipaké pikeun nyingsieunan monster Nian, kusabab éta warna anu nyingsieunan anjeunna.

Migrasi Taun Anyar Imlek

Kusabab éta mangrupikeun salah sahiji kajadian anu paling penting tina urang Tionghoa, éta mangrupikeun protagonis tina salah sahiji hijrah pangageungna pikeun manusa dina sadaya sajarah. Salila taun anyar lunar biasana aya 3.000 milyar perjalanan anu dilaksanakeun dina usum 40 dinten di Cina. Kaseueuran perjalanan ieu lumangsung antara 9 Januari sareng 18 Pébruari. Sadaya jalma ieu ngalih ngagungkeun taun anyar lunar. Ku alatan éta, éta dianggap migrasi manusa pangageungna di planét ieu.

Tina sadaya perjalanan ieu 440 juta bakal dilakukeun ku rel, sakitar 79 juta ku pesawat, sanaos seuseueurna dilakukeun ku mobil atanapi motor. Kusabab éta mangrupikeun salah sahiji kajadian anu paling diarepkeun taun ieu, urang Cina ngalakukeun naon waé pikeun ningali batur anu dipikacinta. Taun ayeuna urang ngagaduhan masalah anu hébat kana pandemi coronavirus, janten taun anyar lunar ieu kapangaruhan ku wabah éta.

Salah sahiji rasa panasaran anu paling pikaresepeun dina taun anyar lunar nyaéta aranjeunna ngaidentipikasi sareng sato. Legenda Cina nyebatkeun yén Buddha ngagero sadaya sato kanggo pendak sareng anjeunna dina Poé Taun Anyar. Anjeunna ngagero jumlahna 12 sato di. Janten dina kalénder Cina anjeun tiasa ningali yén sadaya sato ieu anjing, babi, beurit, sapi, macan, kelenci, naga, oray, kuda, domba, monyét sareng kuda. Tradisi ieu ogé nyebatkeun yén sadaya jalma anu dilahirkeun dina unggal taun sato ngagaduhan sababaraha sipat tina sato sapertos kitu.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan taun anyar lunar.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.