Taun 2017 parantos janten salah sahiji anu paling haneut sareng garing dina sajarah

suhu naék unggal taun

Suhu di sakumna dunya teras-terasan naék akibat pangaruh perubahan iklim sateuacanna. Taun kamari 2017 di Spanyol mangrupikeun salah sahiji anu paling haneut dina sajarah. Persis éta anu paling panas kadua dina sajarah, anu mimiti nyaéta taun 1965.

Naha anjeun hoyong terang data ngeunaan taun 2017 ieu?

Ringkesan taun 2017

Suhu rata-rata taunan taun ieu paling luhur ti saprak 1965 kalayan nilai-nilai 16,2 derajat celcius. Salajengna, éta parantos sataun garing pisan ngan ukur 474 liter per méter pasagi hujan. Nilai-nilai ieu 27% langkung handap tina rata-rata normal.

Numutkeun ka Badan Météorologi Nagara (Aemet), suhu di 2017 parantos naékkeun rata-rata 1,1 darajat nilai taunan rata-rata periode rujukan 1981-2010 sareng 0,2 derajat anu pangluhurna saacanna, didaptarkeun dina taun 2011, 2014 sareng 2015.

Sanaos sataun dimimitian ku Januari anu tiis pisan kusabab ombak tiis anu lumangsung, Pébruari haneut pisan sareng cinyusu sami. Suhu semi rata aranjeunna 1,7 derajat langkung luhur tibatan normal. Salaku tambahan, usum panas ogé haneut pisan, ngaleuwihan rata-rata 1,6 derajat.

Salami usum gugur suhu diperkirakeun turun sareng hujan bakal ningkat. Tapi ieu henteu kitu. Suhu tetep dina 0,8 derajat saluhureun rata-rata usum ieu sareng nilai hujanna handap pisan, nambihan pangaruh tina usum halodo anu nyababkeun seueur karusakan.

Desember parantos rada tiis watekna, ngahontal 0,4 derajat sahandapeun rata-rata, tapi éta parantos disababkeun ku hareupan sareng ombak tiis anu parantos lumangsung.

Gelombang panas sareng tiis

taun haneuteun 2017

Salila usum panas sering aya épisode anu dina suhu na langkung luhur tibatan normal, boh di samenanjung boh di nusantara. Tilu gelombang panas utama parantos kajantenan. Anu mimiti didaptarkeun antara 13 sareng 21 Juni sareng utamina mangaruhan kulon, tengah sareng belah wétan-kulon semenanjung; anu kadua lumangsung antara 12 sareng 16 Juli, kalayan suhu usum panas anu pangluhurna -dugi ka 46,9 derajat di Córdoba atanapi 45,4 di Badajoz- sareng anu utamina mangaruhan kidul sareng tengah samenanjung, sareng anu katilu antara 2 sareng 6 Agustus, anu utamina mangaruhan kidul sareng wétan semenanjung sareng Kapuloan Balearic.

Di sisi anu sanésna, taun 2017 ogé ngagaduhan gelombang tiis anu nurunkeun suhu. Gelombang tiis anu lumangsung antara 18 sareng 20 Januari mangaruhan Jazirah Iberia sareng Kapuloan Balearic kusabab massa hawa buana anu nyababkeun suhu panghandapna taun (-13,8 derajat di Pelabuhan Navacerrada atanapi -13,4 di Molina de Aragón) .

Présipitasi

taun 2017 garing pisan

Taun 2017 ngiringan taun deui defisit hidrologis anu aranjeunna ngawangun halodo anu paling parah di Spanyol parantos disanghareupan ti saprak 1995. Dina usum gugur sareng musim semi, nilai curah hujan parantos handap pisan yén taun ieu mangrupikeun garing kadua dina séri sajarah, anu mimiti nyaéta taun 2005. Ngan ukur nilai hujan normal anu parantos ngaleuwihan sareng dina lampu di daérah anu ngalebetkeun kalér Nagara Basque sareng bagian ageung Navarra, ogé Mallorca sareng bagéan Alicante.

Sabalikna, éta 25% handap kana nilai-nilai ieu di bagian gedé ti beulah kidul samenanjung, luas wilayah Castilla y León, Catalonia, beulah kidul Aragon, satengah kalér Komunitas Valencian, daérah kulon sareng wétaneun Galicia, Castilla-La Mancha, Madrid, Kapuloan Kanaria sareng Ibiza.

Taun ieu ngagabung ka haneuteun sareng garing anu kapangaruhan ku akibat pangaruh pemanasan global, janten anu katilu haneut dina catetan saprak revolusi industri sareng emisi gas rumah kaca dimimitian.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.