Sistem tatasurya

Sistem tatasurya

Sistem tatasurya éta ukuran ageung sareng urang moal tiasa ngalangkungan éta dina kahirupan anu urang ngagaduhan. Henteu ngan ukur aya sistem tatasurya di jagad raya, tapi aya jutaan galaksi sapertos urang. Tata surya kagolong kana galaksi anu dikenal salaku Bima Sakti. Éta diwangun ku Matahari sareng salapan planét sareng satelitna masing-masing. Sababaraha taun ka pengker mutuskeun yén Pluto sanés bagian tina planét kusabab éta henteu cocog sareng definisi planét.

Naha anjeun hoyong terang tata surya kalayan jero? Dina tulisan ieu urang badé nyarioskeun ciri-cirina, naon nyusunna sareng naon dinamika na. Upami anjeun hoyong terang perkawis éta, teraskeun maca 🙂

Komposisi tata surya

Planét tina tata surya

Como Pluto teu dianggap deui planét, tata surya diwangun ku Matahari, dalapan planét, planetoid sareng satelitna. Henteu ngan ukur awak ieu, tapi ogé aya astéroid, komet, meteorit, lebu, sareng gas antarplanét.

Dugi ka 1980 panginten sistem tata surya urang ngan ukur hiji-hiji anu aya. Nanging, sababaraha béntang tiasa dipendakan caket sareng dikurilingan ku amplop bahan anu ngorbit. Bahan ieu ngagaduhan ukuran anu teu pasti sareng dibarengan ku benda langit anu sanés sapertos dwarf coklat atanapi coklat. Kalayan ieu, para ilmuwan mikir yén kedah aya seueur sistem tatasurya di jagad raya anu sami sareng urang.

Dina taun-taun ayeuna, seueur panilitian sareng panyilidikan parantos berhasil mendakan sababaraha planét anu ngorbit hiji jenis Matahari. Planét ieu parantos dipanggihan sacara teu langsung. Nyaéta, dina tengah panilitian, planét-planét parantos dipendakan sareng didiagnosa. Déduksi ieu nunjukkeun yén teu aya planét pikeun anu mendakan anu tiasa nampi kahirupan anu cerdas. Planét-planét ieu anu jauh tina tata surya urang disebut Exoplanets.

Tata surya urang perenahna di pinggiran Bima Sakti. Galaksi ieu diwangun ku seueur panangan sareng kami aya di salah sahiji na. Panangan dimana urang ayana disebut Arm of Orion. Pusat Bima Sakti sakitar 30.000 taun cahaya. Élmuwan curiga yén tengah galaksi diwangun ku liang hideung supermasif raksasa. Disebut Sagittarius A.

Planét tina tata surya

Pembagian planét numutkeun jinisna

Ukuran planétna seueur pisan. Jupiter nyalira ngandung langkung ti dua kali perkawis planét sanés anu digabungkeun. Tata surya urang timbul tina daya tarik unsur awan anu ngandung sadaya unsur kimia anu urang terang tina tabel périodik. Daya tarikna kuat pisan sahingga runtuh sareng sadaya bahan na dilegakeun. Atom hidrogén dihijikeun kana atom hélium ngalangkungan nuklir. Ieu kumaha Matahari dibentuk.

Ayeuna urang mendakan dalapan planét sareng Sun. Mercury, Venus, Mars, Bumi, Jupiter, Saturnus, Uranus sareng Néptunus. Planét dibagi kana dua jinis: pedalaman atanapi daratan sareng bagian luar atanapi Jovian. Raksa, Vénus, Mars sareng Bumi mangrupikeun terestrial. Éta anu paling caket sareng Surya sareng padet. Di sisi anu sanésna, sésana dianggap planét langkung tebih ti Surya sareng dianggap "Gaseous Giants".

Patali sareng kaayaan planét, tiasa disebatkeun yén aranjeunna muterkeun dina pesawat anu sami. Nanging, planét dwarf diputer dina sudut Dengdekkeun anu signifikan. Pesawat tempat planét urang sareng sésana planét ngorbit disebut pesawat ecliptic. Salajengna, sadaya planét muterkeun dina arah anu sami di handapeun Matahari. Komet sapertos Halley, muterkeun dina arah anu sanés.

Urang tiasa terang naon sababna berkat teleskop luar angkasa, sapertos Hubble:

Tulisan anu aya hubunganana:
Teleskop luar angkasa Hubble

Satelit alam sareng planét dwarf

Orbit tata surya

Planét-planét tata surya ngagaduhan satelit sapertos planét urang. Éta disebat "bulan" kanggo ngagambarkeun dirina ku cara anu langkung saé. Planét anu gaduh satelit alami nyaéta: Bumi, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus sareng Néptunus. Raksa sareng Vénus henteu ngagaduhan satelit alami.

Aya seueur planét kerdil anu ukuranana langkung alit. Dupi Ceres, Pluto, Eris, Makemake sareng Haumea. Éta meureun anu pertama kali anjeun ngupingkeunana, kumargi planét-planét ieu henteu kalebetkeun kana silabus institusi. Di sakola aranjeunna fokus kana diajar sistim tatasurya anu dominan. Nyaéta, sadaya unsur-unsur éta anu paling wawakil. Planét anu paling kerdil peryogi téknologi anyar sareng kaméra digital anu tiasa dipanggihan.

Daérah utama

Galaksi

Tata surya dibagi kana daérah anu béda-béda tempat ayana planét. Kami mendakan daérah Matahari, nyaéta Sabuk Asteroid anu aya diantara Mars sareng Jupiter (ngandung mayoritas astéroid dina sakabéh tata surya). Kami ogé ngagaduhan Sabuk Kuiper sareng Cakram Sumebar. Sadaya objék saluareun Néptunus dibekukan ku suhu anu handap. Kami tungtungna pendak awan oort. Mangrupikeun awan spherical komet sareng asteroid hipotésis anu aya di ujung tata surya.

Ti mimiti, astronom ngabagi tata surya kana tilu bagian:

  1. Anu kahiji nyaéta zona batin dimana planét taringgul dipendakan.
  2. Maka kami gaduh daérah luar anu tempatna sadayana raksasa bénsin.
  3. Tungtungna, objék anu aya di luar Néptunus sareng anu beku.

Angin panonpoé

Héfirosfir

Dina sababaraha kasempetan anjeun kantos nguping ngeunaan kamungkinan kasalahan éléktronik anu tiasa disababkeun ku angin matahari. Mangrupikeun walungan partikel anu ngantunkeun Surya teras-terasan sareng gancang-gancang. Komposisina tina éléktron sareng proton sareng nutupan sistem tata surya. Salaku hasil tina kagiatan ieu, awan ngawangun gelembung ngawangun anu nutupan sagala hal dina jalanna. Éta parantos disebat heliosfir. Saluareun daérah anu dugi ka hélikosfir, éta disebat hélikosial, sabab teu aya angin matahari. Daérah ieu mangrupikeun 100 Unit Astronomi. Pikeun kéngingkeun ide, unit astronomi nyaéta jarak bumi ti Bumi sareng Matahari.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, tata surya urang mangrupikeun seueur planét sareng objék anu mangrupikeun bagian tina jagad raya. Kami ngan ukur sakedik pasir di tengah gurun anu ageung.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.