Taphonomi

taphonomi

La taphonomi Éta mangrupikeun disiplin anu kagolong kana paleontologi. Éta tanggung jawab nalungtik sadaya prosés anu parantos kajantenan sateuacan, nalika sareng saatos ngubur organisme dina situs arkéologis. Disiplin ieu tiasa nyayogikeun seueur inpormasi ngeunaan prosés anu mangaruhan tulang pikeun catetan fosil.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan taphonomi sareng pentingna pikeun kéngingkeun inpormasi ti jaman kapengker.

Ulikan ngeunaan téknologi

taphonomi sareng pentingna

Asalna disiplin ieu dipasihkeun ku Ivan A. Efremov di 1940. Mangrupikeun disiplin ilmiah anu ngusahakeun diajar naon waé anu sésa-sésa organik tina biosfir dugi ka litosfera. Taphonomy dina basa Yunani hartosna hukum pamakaman. Ieu timbul ku masalah anu dipikagaduh ku Efremov nalika napsirkeun kasalahan-kasalahan anu aya dina fosil kusabab tindakan sababaraha agen paleoecological.

Tina nyiptakeun disiplin ilmiah ieu, tujuan, metode sareng téknik diajar ningkat. Ieu ogé disababkeun kanyataanna aya patarosan anyar ngeunaan prosés fosilisasi sareng konservasi fitur paleobiologis. Kedah diémutan yén sésa-sésa fosil ogé tunduk kana tindakan mikroorganisme sareng rupaning paripolahna.

Prosés Taphonomic

Sakumaha anu diarepkeun, prosés anu lumangsung dina Taphonomy kedah diklasifikasikeun. Prosés ieu dikelompokeun kana dua kategori utama:

  • Prosés Biostratinomic
  • Prosés Fossyldiagenetic

Hatur nuhun kana pembagian ieu tina prosés anu béda anu diulik dina Taphonomy, tiasa ditegeskeun mana anu prosés sareng agén anu nimpa sésa-sésa organisme dina dua kontéks anu dibédakeun ogé. Di hiji sisi, urang gaduh sisi bawah tanah sareng, di sisi anu sanésna, permukaan bumi. Urang badé nganalisis langkung rinci anu masing-masing tina dua prosés anu sacara lega dibagi.

Prosés Biostratinomic

Éta anu ngalaman fosil sateuacan dikubur. Nyaéta, mikroorganisme meta kana mayit nepi ka bisa nguraikeun bahan organik. Sakali sésa-sésa kénca, aranjeunna dikubur dina waktosna. Sakali parantos dikonci, éta masihan jalan kana tafocenosis. Tafocenosis henteu sanés mangrupikeun sésa sésa-sésa organisme anu parantos dikubur sasarengan. Sakabéh daérah anu dikuasai ku organisme anu dikubur ieu disebut tafotope.

Tahap dimana entitas dikubur disebut pelestarian diferensial. Tahap ieu diwangun ku sadaya prosés, agén sareng transformasi anu parantos diintervensi kana tulang nalika saatos sateuacan dikubur. Agén sareng prosés ieu tiasa ngarobih struktur internal sareng éksternal tulang sateuacan dikubur.

Hanjakalna, dina prosés biostratinomic éta tempat leungitna inpormasi anu paling ageung tina catetan fosil. Ieu kusabab organisme ngagaduhan seueur zat organik anu gampang diuraikeun saatos maot. Ngan dina sababaraha kaayaan anu luar biasa tiasa bagian tina bahan organik ieu tiasa dilestarikan.

Émut yén organisme anu maot masih aya dina wéb tuangeun. Ieu kusabab aya seueur sato, jamur sareng baktéri anu pamulung.. Pamulung nyaéta mahluk hirup anu tanggel waler pikeun ngaleungitkeun bahan paéh. Éta komponén penting pisan dina ékosistem sareng kasaimbangan ékologisna. Kusabab kitu, kumargi mayit organisme aya dina wéb tropik, seueur inpormasi tiasa leungit kumargi bahan organik na dikirangan.

Prosés ieu dibagi kana 4 titik:

  • Réorientasi: nyaéta prosés anu aya hubunganana sareng pangangkut sésa-sésa. Salami prosés ieu tindakan prédator penting pisan, kumargi aranjeunna tiasa merebut mangsana sareng ngabantingkeunana. Aya bendungan sanés anu henteu pati parah.
  • Dislokasi: nya éta prosés anu lumangsung dina organisme anu ngagaduhan rorongkong tina sababaraha unsur. Konsékuansi tina prosés ieu nyaéta pamisahan bagéan anu béda-béda dina organisme anu sami.
  • Fragméntasi: Mangrupikeun prosés anu kalebet sadaya perobahan potongan janten langkung alit. Ieu aya hubunganana sareng tindakan seueur pamulung anu tungtungna tuang sésa zat organik dugi ka sakitar tulang.
  • Korupsi: nutupan sadaya épék anu disababkeun ku fisik, abrasi biologis sareng pembubaran kimia. Mangrupikeun pangaruh anu rada mirip sareng anu kajadian nalika pelapukan batu.

Prosés Fossyldiagenetic

Prosés ieu nyaéta anu dialaman ku entitas anu dilestarikan saatos dikubur. Sakali aranjeunna dina litosfir, konservasi diferensial lumangsung. Éta di dieu dimana éta ngartos tindakan béda agén, prosés sareng transformasi anu ngahalangan perkara organik salami jaman dikubur. Sapertos prosés anu sateuacanna, ieu ogé tiasa ngarusak sareng kaleungitan inpormasi anu seueur sareng kamungkinan anu mungkin.

Sababaraha prosés anu lumangsung nyaéta mineralisasi érosi, permineralization, neoformism, recrystallization, ngagantian, disolusi atanapi compaction. Prosés ieu gumantung kana variabel sanésna sapertos tindakan ngali sato sapertos cacing. Aya ogé rupa-rupa mikroorganisme anu hirup di jero taneuh, komponén kimia tina jero taneuh, pangaruh aliran hidrolik sareng sababaraha faktor sanés anu nindak kana sésa-sésa fosil.

Tujuan Taphonomy

Sakali kami parantos nampilkeun sadaya prosés anu tiasa meta kana organisme dina prosés pamakaman, urang badé nganalisis anu tujuan anu diudag ku Taphonomy. Aranjeunna fokus kana panilitian tulang sato anu aya dina situs arkéologis.

Sababaraha aspek sapertos transportasi tulang sacara bertahap ngagaduhan pentingna supados kéngingkeun inpormasi lengkep. Bidang studi Taphonomy ayeuna tanggel waler pikeun nganalisis pawai sareng trek anu nembongan dina permukaan tulang. Jejak ieu tiasa ngagaduhan asal antropik. Ieu kumaha anjeun tiasa diajar sababaraha cara hirup manusa di jaman baheula sareng nyorot ngulik ngeunaan tanda-tanda tulang jagal.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Taphonomy sareng pentingna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.