Taneuh salaku senjata anu efektif ngalawan perubahan iklim

taneuh jeung karbon

Taneuh tiasa nyimpen karbon anu aya dina atmosfir. Maka, aranjeunna tiasa janten senjata anu penting pisan dina merangan parobihan iklim. Organisasi Pangan sareng Pertanian PBB (FAO) dituduhkeun dina Poé Taneuh Dunya, yén ningkatkeun peran permukaan "sacara signifikan tiasa ngimbangan paningkatan gancang karbon dioksida dina atmosfir."

Naon pangaruhna dina taneuh dina perubahan iklim?

Sebaran karbon organik

sékrési karbon taneuh

Nalika urang nyarioskeun émisi gas rumah kaca kana atmosfir, urang moal tiasa malire kanyataan yén aya tilelep karbon disebarkeun di sakumna planét. Urang mimitian ku pepelakan. Ieu mampuh nahan karbon nalika prosés fotosintésis, ku sabab kitu, sadaya karbon anu aranjeunna anggo pikeun karbon éta henteu dipulangkeun ka suasanana.

Di sisi anu sanésna, urang gaduh dasar laut. Karbon diwanohkeun ka aranjeunna sareng dilebetkeun kana substrat, lengkep ninggalkeun siklus karbon. Ieu ngandung harti yén karbon henteu tiasa dilebetkeun deui kana atmosfir sareng, ku sabab kitu, ngirangan jumlah karbon di dalamnya anu tiasa nahan panas.

Tungtungna, aya lantai. Lantai dunya anu tiasa ngasimilasi karbon anu aya dina atmosfir sareng ngarobahna janten nutrisi kanggo pepelakan sareng organisme. Hatur nuhun kana ieu, taneuh tiasa janten alat anu saé dina merangan parobihan iklim.

Peta dunya karbon

taneuh langkung produktif

Dina raraga terang daérah dunya dimana taneuh anu nyerep karbon paling seueur disebarkeun, peta sareng konsentrasi na parantos didamel. Dugi ka tanggal ieu Peta Dunya Karbon Organik Taneuh ngagambarkeun yén daérah alam di dunya anu mampuh nahan karbon paling kedah dijaga.

Jelas, henteu sadaya taneuh sanggup nahan jumlah karbon anu sami. Gumantung kana jinis taneuh sareng kaayaan ngabentuk taneuh, sababaraha sanggup nahan langkung seueur tibatan anu sanés. Upami daérah-daérah anu mampuh nahan langkung karbon dijaga tina konstruksi, tatanén, ingon-ingon atanapi naon waé kagiatan anu ngarobih panggunaan lahan, éta tiasa dianggo salaku senjata pikeun ngirangan pangaruh perubahan iklim.

Éta kedah diperhatoskeun yén, jumlah gas rumah kaca anu kirang aya dina atmosfir, kirang ingetan panas. Salajengna, upami, berkat promosi énergi anu terbarukan, urang ngirangan émisi, urang bakal nyerang fenomena ieu ti dua sisi.

Épék karusakan taneuh

Kusabab parobihan panggunaan lahan sareng karusakan sareng dégradasi sapertilu tina taneuh dunya, éta parantos ngainduksi jumlah karbon ageung anu parantos dileupaskeun ka atmosfir.

Pikeun meringankeun masalah ieu, restorasi taneuh tiasa ngabantosan ngaluarkeun dugi ka 63.000 ton karbon tina atmosfir. Ieu bakal nyumbang sacara signifikan pikeun merangan parobihan iklim. Peta anu disebut tadi didesain dina kasempetan Poé Bumi Dunya sareng nunjukkeun yén di seluruh dunya 30 séntiméter mimiti permukaan ngandung sakitar 680.000 milyar ton karbon, ampir dua kalieun anu aya dina suasana.

60% tina ton éta Éta aya di Rusia, Kanada, Amérika Serikat, Cina, Brazil, Indonesia, Australia, Argentina, Kazakhstan sareng Républik Démokratik Kongo. Maka, tindakan-tindakan kedah dilaksanakeun pikeun ngajagaan taneuh-taneuh anu sanggup nahan langkung seueur karbon sareng nyegah langkung seueur émisi kana atmosfir.

Kauntungan anu hadé pikeun diémutan nyaéta taneuh anu langkung euyeub ku karbon langkung produktif sareng sanggup nyucikeun cai, masihan pepelakan kaayaan asor optimal.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, taneuh mangrupikeun alat anu saé pikeun ngirangan pangaruh parobihan iklim sareng penting pikeun ngamajukeun konservasi na.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.