Tachyons

Dina fisika sareng astronomi, partikel hipotésis diulik anu sanggup ngumbara langkung gancang tibatan laju cahaya. Partikel hipotetis ieu disebut tachyons. Sanaos téori rélativitas Einstein nétélakeun yén partikel moal tiasa ngarambat langkung gancang tibatan gancangna cahaya, jenis partikel ieu dianggo pikeun ngalaksanakeun sababaraha panilitian anu mana kauntungan ilmiah anu hébat didapet.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan tachyons sareng ciri-cirina.

Naon anu tachyons

tachyons jeung alam semesta

Nalika urang nganalisis partikel anu béda-béda anu ngumbara dina rohangan sareng waktos dina fisika atanapi gastronomi, urang nyarios yén aya wates kagancangan cahaya. Saha waé anu tiasa ngumbara kalayan langkung gancang tibatan lampu, bakal tiasa ngarambat dina waktosna. Tina sét tachyons anu sanggup ngumbara kalayan gancang, énergi tachyon lahir. Jenis énergi ieu nétral sareng ngalir dina laju 27 kali langkung gancangna cahaya. Tachyons mangrupikeun komponén tina jinis énergi ieu sareng saluyu sareng énergi pikiran.

Upami urang analisa tina sudut pandang tiori Einstein ngeunaan rélativitas khusus, tachyon mangrupikeun partikel hipotetis anu gaduh kuadimomén tipe rohangan. Ieu nunjukkeun yén énergi sareng momen na anu nyata, jisim na sésana bakal janten angka imajinasi. Ieu ngandung harti yén quad anjeun bakal négatip. Kami nganalisis waktos anjeun nyalira sareng tingali yén anjeun bakal ngalaman tachyon anu ogé imajinasi.

Pangaruh panasaran yén tachyons gaduh ieu, teu sapertos partikel nyata, laju partikel ieu tumuh janten énergi na tumuh. Konsékuansi anu tiasa kajantenan kusabab relativitas khusus. Hypothetically kami nyirian sajenis tachyon kalayan massa kuadrat négatip. Upami urang satuju sareng Einstein, total énergi anu ngagaduhan partikel nyaéta waktos istirahat na dikali laju cahaya kuadrat sareng dikali ku faktor Lorentz.

Nalika tachyons dianggo pikeun masalah biasa urang ningali yén énergi ningkat kalayan gancang sareng janten teu aya watesna kusabab kecepatan ngadeukeutan laju cahaya. Upami jisimna imajinér urang bakal ngagaduhan yén pangbagi pecahan ogé kedah imajinér pikeun kéngingkeun jumlah nyata énergi umum. Pikeun pangbagi janten imajinér, jumlah akar kuadrat kedah négatip. Ieu ngan bakal kajantenan upami kagancangan jalan anu langkung ageung langkung ageung tibatan kagancangan cahaya. Ieu dimana kanyataan yén tachyon mangrupikeun partikel anu ngumbara kalayan kecepatan anu langkung saé asalna bakal ngajantenkeun lampu entéh.

Watesan sareng tiori lapangan

Tachyons

Perhatoskeun yén tachyons diwatesan ku proporsi jinis spatial grafit anu diala ku nganalisis énergi sareng momen. Kituna, partikel hipotetis ieu moal pernah tiasa ngalir kalayan langkung gancang tina cahaya. Salaku kanyataan anu panasaran, sabab énergi partikel ieu turun, laju na ningkat.

Upami tachyons aya sareng tiasa berinteraksi sareng masalah biasa prinsip kausalitas tiasa dilanggar. Prinsip ieu ngajelaskeun hubungan antara sabab sareng akibat. Mangrupikeun prinsip dasar pikeun sadaya élmu alam, khususna dina bidang fisika. Kausalitas ogé tiasa dipelajari tina sudut pandang sanés sapertos filsafat, komputasi sareng statistik.

Numutkeun tiori relativitas umum, dimungkinkeun pikeun ngawangun ruang-waktos dimana partikel tiasa nyebarkeun langkung gancang tibatan kagancangan cahaya. Ieu mangrupikeun rohangan waktos sok aya hubunganana sareng panitén anu jauh.

Upami urang angkat kana téori lapangan urang ningali yén tachyons biasana bidang skalar. Dina hal ieu, éta ngagaduhan massa kuadrat négatip. Kanyataan yén aya sapertos kitu hartosna aya kateupastian vakum ruang-waktos. Ieu kusabab énergi vakum gaduh maksimal tibatan minimum. Dorongan leutik dina rohangan sareng waktos ieu tiasa nyababkeun buruk amplitudo éksponénsial anu ngahasilkeun kondensasi tachyons.

Tachyons ogé muncul dina seueur versi tiori string. Téori ieu nyatakeun yén anu urang tingali nyaéta partikel anu dibagi kana éléktron, foton, graviton, jsb. Sadaya partikel-partikel ieu saleresna béda kaayaan vibratory tina senar anu sami. Teras, jisim tinangtu tiasa dicandak sakumaha geter anu dikaluarkeun ku senar. Tachyons muncul dina spéktrum nagara bagian akord anu diijinkeun sareng éta hartosna yén sababaraha nagara bagian ngagaduhan massa kuadrat négatip. Kituna, aranjeunna massa imajinér.

Naha tachyons tiasa ngajawab patarosan ngeunaan alam semesta?

Para élmuwan Herb Goreng, ti Brown University, sareng Yves gabellini, ti INLN-Université de Nice, mertimbangkeun yén misteri-misteri Model Standar tiasa direngsekeun ku tachyons. Élmuwan ieu ngagaduhan modél dumasar kana tachyons bari nyobian mendakan penjelasan pikeun énergi poék dina rohangan. Modél anu aranjeunna ciptakeun ngagaduhan sababaraha kasusah matématika sabab aya jumlah imajinasi anu teu disangka-sangka.

Urang terang yén sésana jisim tina tachyon mangrupikeun jumlah imajinér. Ieu sanés kasus partikel biasa. Élmuwan sadar yén kalebet pasangan tachyon anu fluctuating sareng pasangan anti tachyon tiasa ngaleungitkeun angka imajinasi anu henteu ngabantosan itungan. Éta ogé tiasa ngajelaskeun ékspansi gancang jagad raya dina momen awal kabentukna.

Anggapan ieu moal tiasa ditolak ku uji coba eksperimen naon waé. Nanging, modél na pas pisan sareng sadaya data eksperimen anu ayeuna aya dina énergi gelap sareng énergi inflasi anu lumangsung nalika big bang nyiptakeun jagat raya.

Sadaya itungan ieu nunjukkeun yén tachyons énergi tinggi bakal sanggup nyerep ampir sadaya fotona anu dipancarkan sareng, ku alatan éta, aranjeunna janten halimunan.

Kuring ngaharepkeun yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan naon anu aya dina taksi.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.