Téori string

Téori string

Pasti anjeun kantos nguping ngeunaan téori string. Ieu mangrupikeun salah sahiji hipotés anu paling matak dina dunya. Dina élmu dilahirkeun téori anu beragam anu nyobian ngajelaskeun kunaon kanyataan atanapi hasil anu tangtu. Nanging, tiori senar mangrupikeun salah sahiji anu paling terkenal sareng paling istiméwa di ditu. Naon ari téori ieu?

Di dieu kami ngajelaskeun sadayana ngeunaan téori ieu sareng ciri-cirina, sahingga anjeun tungtungna tiasa ngadangu ngeunaan éta sareng terang perkawis naon.

Angkatan alam semesta

Pangaruh gravitasi

Mangrupikeun tiori anu tiasa ngajelaskeun dunya di sakuriling urang. Kusabab éta kantos dipikirkeun ngeunaan dimensi anu aya di planét ieu, panginten éta ngagaduhan langkung ti tilu diménsi. Diménsi anu dipikanyaho nyaéta lébar, jangkungna, sareng panjangna. Nanging, Alam Semesta diwangun ku langkung seueur dimensi. Seueur ilmuwan parantos ngajelaskeun kumaha jalanna gravitasi sareng upami leres-leres Matahari dina jarak sapertos kitu, éta tiasa narik Bumi.

Upami aya obyék anu ngagaduhan massa, rohangan anu aya dina éta melengkung. Kelengkungan éta anu komunikasi sareng gravitasi. Bumi ngagaduhan jisim tinangtu sahingga ogé ngagulung rohangan. Kelengkungan rohangan anu nyababkeun obyékna buleud. Maksudna, nyaéta Matahari anu ngalangkungan gravitasi na tiasa ngajantenkeun Bumi ngalih sareng anu gaduh gerakan tarjamah.

Élmuwan resep Albert Einstein sareng Theodor Kaluza Aranjeunna nyobian ngahijikeun hiji téori anu tiasa ngumpulkeun sareng ngajelaskeun sadaya kakuatan dasar anu ngatur jagad raya. Maka diperlakukeun salaku persamaan penting anu tiasa muka sadaya panto. Gravitasi dihartikeun salaku sakumpulan kurva sareng deformasi dina rohangan sareng waktos. Ku alatan éta, usaha dilakukeun pikeun ngalaksanakeun persamaan séjén pikeun gaya éléktromagnétik.

Nunjukkeun yén waktos angkasa parantos dianggo pikeun ngajelaskeun gravitasi, naon faktor sanés anu tiasa tanggel waler pikeun gaya éléktromagnétik? Kusabab teu aya anu sanés pikeun ngajelaskeunana, ideu yén aya diménsi tambahan diwanohkeun. Kalayan kecap séjén, pikeun ngajelaskeun kakuatan éléktromagnétik, langkung seueur dimensi kedahna diwanohkeun ka jagad raya. Kukituna, alam semesta bakal gaduh 4 diménsi sanés 3.

Diménsi jagat raya

Diménsi leutik jagat raya

Ku cara kieu, urang bakal gaduh 3 dimensi fisik sareng waktos salaku diménsi kaopat. Nalika nerapkeun formula sareng dimensi kaopat kapendak yén sadayana sampurna, tapi sanés hartosna anjeunna mendakan konci na. Nyaéta, upami aya langkung seueur dimensi dina jagad raya, naha urang henteu ningali aranjeunna? Téori éta kedah ngajelaskeun yén aya sababaraha jinis dimensi dina jagad raya. Aya sababaraha ageung anu gampang ditingali sareng anu sanésna langkung alit sareng ngagulung nyalira.

Diménsi leutik ukuranana saageungna dugi ka henteu diperhatoskeun. Kami henteu tiasa ningali aranjeunna. Sanaos henteu tiasa dipikaharti ku panon taranjang, aya sababaraha conto anu ngajantenkeun langkung gampang ngartos diménsi anu urang teu tiasa ningali.

Sanaos kabel sigana siga objék hiji-dimensi pikeun urang ti jauh, urang terang yén sanésna. Kabelna ngagaduhan lébar, jangkungna sareng panjangna, nyaéta, dimensi fisik anu urang ayana dina kanyataan urang. Nanging, pikeun sireum, leumpang sapanjang kabel ieu lengkep tilu diménsi sareng super tiasa diaksés.

Ideu Élmuwan Klein rada mirip, tapi dina skala anu langkung alit. Upami urang leres-leres sireum leutik, urang tiasa ngalih kana skala skala ruang-waktu anu langkung alit sareng tiasa ningali diménsi anu langkung ageung. Diménsi tetep digulung dina diri. Patarosan utama nyaéta, naha aplikasi ieu jalan di dunya nyata? Walerna henteu.

Kalayan data ieu, para ilmuwan henteu ngagaduhan data sapertos massa éléktron. Idéna nyaéta tiasa ngajelaskeun sakumna jagad raya kalayan téori hasil ngahijikeun.

Téori string sareng penjelasanana

Senar

Élmuwan jaman ayeuna nyarioskeun terang unsur pangleutikna, teu tiasa dibagi, sareng teu tiasa dipisahkeun anu aya di dunya. Hayu urang bayangkeun urang ngagaduhan bola bal. Sanaos atom panginten mangrupikeun unit pangleutikna anu tiasa ditingali, Ieu dina gilirannana diwangun ku partikel anu langkung alit sapertos fermion sareng boson. Quark mangrupikeun jinis fermion anu didamel proton. Sanaos anu dipercaya, di jero quark urang tiasa ningali filamén énergi leutik anu ngageter. Éta tali. Kusabab kitu, éta katelah téori string.

Senar leutik ieu mirip sareng alat alat musik sareng tiasa ngageter ku sababaraha cara. Éta tiasa dibantah mangrupikeun bagian anu paling dasar dina saalam dunya. Senar mangrupikeun anu urang tingali dina sakumna jagad raya sacara lengkep, ti saprak sadayana diwangun tina atom anu dina gilirannana diwangun ku proton sareng, dina gilirannana, kuark, sareng dina senar.

Téori ieu tiasa, ngajelaskeun asal usul sadaya kakuatan dasar di jagad raya. Sagala jinis énergi ngagaduhan senar ngageter ieu umum. Pikeun ningali naha ieu jalan kuring kedah nguji aranjeunna dina matématika ku gaduh jagad raya kalayan tilu diménsi. Nanging, ieu ngan ukur dianggo ku gaduh jagad raya kalayan 10 ukuran fisik sareng waktos. Upami parantos sesah ngabayangkeun alam semesta kalayan opat ukuran fisik, bayangkeun ku 10.

Katerangan tina diménsi tambahan

Ayana alam semesta séjén

Téori string ngamungkinkeun urang ngajelaskeun naon anu lumangsung dina liang hideung sareng naon anu kajantenan sateuacanna Jelegér badag. Téori ieu nétélakeun yén Big Bang tiasa janten akibat tina ngahiji atanapi tabrakan alam semesta. Salaku tambahan, éta ngamungkinkeun anjeun nganggo hal-hal sapertos cacing nepi ka bisa indit-inditan ka alam semesta séjén. Hatur nuhun kana tiori ieu, urang tiasa terang kumaha perjalanan ka alam semesta dimana kahirupan bakal diperpanjang nalika kosmos maot.

Upami ku tabrakan Big Bang ayeuna urang gaduh tanaga langkung kirang ti anu sateuacanna, anjeun tiasa mikir yén kaleuwihan énergi éta parantos kana dimensi anu sanés.

Janten upami kitu, henteu perlu pisan pikeun téori anu nyaritakeun sagala rupa anu kajadian di jagad raya ku cara éta, janten urang tiasa hirup tanpa téori string.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.