Sundial

Sundial

Pasti anjeun kantos ningali a sundial sareng anjeun henteu terang pisan kumaha ngagunakeunana. Mangrupikeun jinis alat anu diciptakeun pikeun ngukur jalanna waktos ngalangkungan gerakan panonpoe. Répréséntasi grafis tina jinis jam ieu bakal didamel tina kalangkang anu dihasilkeun ku stiletto anu dipikaterang ku nami gaya atanapi gnomon. Kanggo terang kumaha waktos ngalirkeun sadidinten, presentasi dilakukeun dina tabel anu dicirian tanda anu béda. Kalangkang stylet dingaranan matahari sareng dikumpulkeun dina permukaan anu umumna rata atanapi silinder.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri sareng riwayat asal muasal sundial.

Sajarah sundial

Jam tangan jenis ieu ogé dipikaterang ku ngaran pancén surya. Henteu urang Yunani anu mimiti ngubaran poko ieu, sanaos normalna jinis ieu pakakas panginten ku aranjeunna. Dina hal ieu, urang mendakan urang Mesir anu, balik dina abad ka XNUMX SM, parantos mimiti ngabagi wengi sareng siang dina bagian anu sami. Babagi siang sareng wengi kana bagian anu sami mimiti dilaksanakeun ngalangkungan penampilan bintang-bintang tertentu. Kieu carana aranjeunna tiasa mikir sareng ngararancang cara anu béda-béda pikeun terang jalanna waktos.

Masalah sareng formulir ieu nyaéta yén éta henteu tiasa dibabawa. Sababaraha panilitian ngagambarkeun yén piramida Mesir parantos berorientasi ku cara anu tangtu pikeun tiasa terang jalanna waktos. Salajengna, obelisk anu dirancang dina waktos ieu ogé nyumponan ideu ieu ngeunaan pangukuran surya. Teras, berabad-abad saatosna, di jaman Yunani sareng Romawi, aya seueur dokumén anu ngungkabkeun buktina pabrik sundial.

Kumaha gawéna

Sundial dumasar dumasarkeun kana kalangkang anu corétna pasang dina permukaan. Kusabab panonpoé ngagaduhan orientasi anu béda nalika bumi ngalaksanakeun gerakan puteranana, jam anu sanés dina dintenna tiasa ditangkep dina permukaan sareng stilus bakal ngahasilkeun kalangkang numutkeun waktos dinten anu urang lebet.

Anjeun kedah mikirkeun gerakan matahari anu jelas dina unggal dinten. Panonpoé naék di beulah wétan, ngaliwat kidul di beurang, sareng surup ka kulon. Beurang dianggap jam 12 isuk-isuk. Sakuduna gerakan matahari dina periode ieu mangrupikeun gerakan anu konstan. Éta ngaleungit di beulah kulon sareng ngumbara ka wétan deui, tapi nalika kitu, éta wengi kanggo urang. Ku cara kieu urang ningali éta sadaya jalur panonpoé ngagaduhan sudut 360 derajat sakitar 24 jam. Laju ngalirna terus-terusan nyaéta 15 derajat séksimal per jam.

Sakali urang terang ieu, urang kedah mikir yén panonpoé ngajantenkeun gerakan anu jelas ku muterkeun poros bumi. Upami urang hoyong terang jam sabaraha numutkeun gerak matahari, urang kedah ngagaduhan perwakilan sakumaha setia-gancangna kana puteran bumi. Gaya sundial urang kedah cocog sareng miring sumbu bumi. Ieu ngandung harti yén kacondongan anu kedah dipilampah ku gaya ieu ngeunaan vertikal tempat dimana urang ayana kedah sami sareng garis lintang dimana urang aya.

Kumaha cara ngadamel sundial

Urang badé nyarioskeun perkawis pedoman anu diperyogikeun pikeun tiasa ngadamel sundial sakumaha mungkin. Dina hal ieu, pembuatan sundial dimimitian ku panempatan gaya atanapi gaya arah sumbu bumi. Nyaéta, sakitar dUrang kedah nempatkeun gaya dina arah kalér-kidul. Pikeun mastikeun yén gaya ieu aya dina posisi anu leres, urang kedah mastikeun lintang di tempat dimana urang ayana. Garis lintang daérah dimana urang hirup tiasa diajar ti a peta koordinat.

Sakali kami parantos nempatkeun stylus urang parantos ditangtoskeun lintang urang. Hatur nuhun kana lintang ieu kami terang kacenderungan anu mana urang kedah nempatkeun stylus. Ayeuna urang kedah ngagambar kuadran dimana kalangkangna kagambar sareng nyirian jam beurang. Dina kuadran atanapi papan kami bakal nempatkeun dina hiji cara atanapi cara anu sanés jinis sundial anu urang badé ngawangun. Di dieu anjeun kedah masihan imajinasi gratis. Masing-masing jinis sundial bakal ngagaduhan desain anu béda-béda numutkeun selera urang.

Jinis sundial

Urang badé nganalisis naon rupa-rupa jinis sundial anu aya. Jenis ieu bakal bénten-bénten dumasar kana orientasi kuadran anjeun. Kami gaduh tipeu sapertos kieu:

  • Sundial khatulistiwa: nyaéta jalma-jalma anu gaduh kuadran disimpen dina pesawat anu sajajar sareng khatulistiwa darat. Di dieu urang ngagaduhan gaya Dengdekkeun anu hadé sareng gampang pisan nempatkeun pesawat ieu. Kami ngan ukur kedah terang yén aranjeunna ngagaduhan kacenderungan 90 derajat dina horisontal.
  • Nyaéta jam horisontal: nyaéta arloji éta anu gaduh dial dialungkeun jejeg sareng vertikal tempat éta. Éta gampang diwangun sareng diinterpretasi sabab anu ditandaan dugi ka kalér sareng kuadran moal ditandaan sadayana jam sadidinten.
  • Sundial nangtung: aranjeunna mangrupikeun jinis modél anu gaya na berorientasi ka arah kalér-kidul. Dipencét nunjukkeun jam beurang sareng nyarios dial nyaéta nangtung. Perhatoskeun yén urang tiasa ngagentoskeun kuadran ka kalér atanapi kidul, ka wétan atanapi kulon.
  • Jinis sundial séjénAya deui jinis sundial anu kirang umum tapi tiasa sami efektifna. Di dieu urang mendakan jam tangan pastor anu portabel, nangtung sareng alit. Jam ieu nampi nami ieu kusabab éta dianggo ku angon pikeun terang waktos siang nalika aranjeunna badé nyandak ingon-ingon. Jinis sundial anu sanés nyaéta jam diptych. Jam tangan ieu menonjol kusabab gaduh dua kuadran dibagi kana hiji nangtung sareng anu séjén horisontal. Dua kuadran ieu saling dihubungkeun ku sumbu. Dina hal ieu, urang mendakan yén gayana nyaéta benang anu tinggaleun panginten nalika urang nempatkeun duanana kuadran jejeg. Biasana aranjeunna peryogi kompas pikeun tiasa nyirian jamna ogé.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan sundial sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.