Naon suhu, kumaha cara ngukur na kanggo naon éta?

thermometers dipaké pikeun ngukur suhu

Pikeun meteorologi, sains, ulikan ngeunaan perubahan iklim sareng ékosistem sareng, sacara umum, pikeun kahirupan sadidinten, penting pikeun terang suhuna. Suhu mangrupikeun sipat fisik anu tiasa diukur sareng kagunaanna ageung pisan pikeun ngartos seueur hal di planét ieu.

Éta ogé dianggap mangrupikeun variabel meteorologis anu penting sareng éta sababna urang bade nekenkeun sadaya ciri suhu. Naon anu anjeun kedah terang ngeunaan suhu?

Suhu sareng pentingna

thermometers ngukur suhu maksimum sareng minimum

Di dunya dipikaterang yén suhu mangrupikeun kakuatan anu langkung seueur dianggo dina raraga ngajelaskeun sareng ngajelaskeun kaayaan suasana. Dina berita, nalika nyarioskeun perkawis cuaca, aya bagéan anu khusus pikeun suhu anu bakal dipibanda, sabab penting pikeun ngajelaskeun kaayaan meteorologi daérah urang. Suhu robih sadidinten, éta bénten-bénten dina dinten mendung, atanapi ku angin, wengi, ti hiji mangsa ka usum séjén, di tempat anu béda-béda, jst. Kami moal ngagaduhan suhu anu sami sareng stabil salami sababaraha jam.

Kadang-kadang, urang terang yén dina usum salju suhu turun di handap 0 ° C sareng usum panas di seueur tempat (sareng beuki kusabab pemanasan global) aranjeunna naék sareng disimpen di luhur 40 ° C. Dina fisika, suhu didadarkeun salaku jumlah anu aya hubunganana sareng kumaha gancang partikelna anu ngabentuk kedah ngalih. Beuki agitation partikel ieu, beuki luhur suhu. Éta sababna nalika urang tiis urang ngusapan leungeun, kusabab gesekan sareng gerak partikel anu teras-terasan anu ngawangun kulit urang nyababkeun suhu ningkat sareng urang janten haneut.

Kumaha urang ngukur suhu na?

aya sababaraha jinis thermometers sareng timbangan pangukuran

Pikeun tiasa ngukur suhuna, urang kedah ngadasar diri kana sipat-sipat anu penting nalika dirobih ku parobihanana. Nyaéta, dugi ka ayeuna, suhu diukur ku termometer raksa, dumasarkeun kana ékspansi logam raksa kalayan suhu anu ningkat. Ku cara kieu, dina skala derajat Celsius, urang tiasa terang sabaraha derajat suhu urang atanapi sababaraha bahan.

Cara séjén pikeun ngukur suhu dumasar kana sipat zat nyaéta ku nganalisis résistansi éléktrik sababaraha bahan, volume awak, warna obyék, jst.

Suhu maksimum sareng minimum dina meteorologi

suhu naék kusabab pemanasan global

Weathermen sering nyarios ngeunaan suhu maksimum sareng minimum. Sareng umum pisan dina meteorologi kanggo nyarios suhu maksimum sareng minimum, nilai pangluhurna sareng panghandapna anu kacatet dina jangka waktu, jsb. Kalayan pangukuran ieu, rékor suhu diciptakeun anu dianggo pikeun ngukur ciri-ciri iklim daérah. Éta sababna nalika urang nyarioskeun perkawis cuaca urang nyarios ngeunaan meteorologi sareng nalika urang nyarioskeun perkawis suhu sareng pemanasan global urang nyarioskeun perkawis iklim.

Pikeun ngukur suhu anu ekstrim ieu, terméter maksimum sareng minimum dianggo.

  • Térmométer maksimal diwangun ku térmométer biasa, tabung anu gaduh cekek dina jero caket tank: nalika suhu naék, ékspansi raksa dina bak nyurung ku kakuatan anu cekap pikeun nolak résistansi anu ditentang ku cakék. Di sisi anu sanésna, nalika suhu turun sareng massa kontrak raksa, kolomna pegat, sahingga, tungtung gratis na dina posisi anu paling maju anu parantos diilikan dina saluruh interval.
  • Térmométer minimum nyaéta alkohol sareng éta ngagaduhan indéks enamel dicelupkeun dina cairan anu aya di jero. Nalika suhu naék, alkohol ngaliwat antara tembok tabung sareng indéksna, sareng éta henteu gerak; Di sisi anu sanésna, nalika suhuna turun, alkohol nyeret nyarios indéks dina gerakan mundurna kusabab résistansi anu hébat pisan pikeun ningalkeun cairanana. Posisi indéks, ku alatan éta, nunjukkeun suhu panghandapna anu kahontal.

Dina unit naon urang ngukur suhu?

dina ombak tiis suhuna turun pisan

Ampir sadaya jumlah fisik aya sababaraha unit pangukuran anu béda-béda gumantung kana skala anu anjeun hoyong ukur. Suhu henteu terkecuali, sahingga urang gaduh tilu unit ukuran pikeun suhu:

  • Skala dina derajat Celcius (° C): Éta mangrupikeun divisi rutin kana 100 interval, dimana 0 pakait sareng titik katirisan cai sareng 100 kana titik anu ngagolak na. Éta dikedalkeun dina derajat centigrade sareng mangrupikeun anu biasana urang anggo.
  • Skala Fahrenheit (ºF): Éta ilahar dianggo di Amérika Serikat. Térmométer lulus antara 32ºF (pakait sareng 0ºC) sareng 212ºF (pakait sareng 100ºC).
  • Skala Kelvin (K): Éta skala anu paling seueur dianggo ku para élmuwan. Mangrupikeun skala anu teu ngagaduhan nilai négatip suhu sareng enol na ayana dina kaayaan dimana partikel anu ngawangun hiji bahan henteu ngalih. Titik ngagolak cai pakait sareng 373 K sareng titik beku kana 273 K. Maka, parobihan 1 derajat dina skala Kelvin sami sareng parobihan 1 derajat dina skala Celsius.

Kumaha urang terang yén urang ngukur suhu ogé?

ukuran suhu kudu dilakukeun ku cara anu cocog

Salah sahiji hal anu penting anu kedah diperhatoskeun nalika ngukur suhu hawa nyaéta terang dimana urang kedah nempatkeun térmométer pikeun akurat jeung bener ngukur nilai suhu. Gumantung kana daérah sareng jangkungna tempat urang nempatkeun, éta tiasa nyababkeun urang rupa-rupa masalah. Salaku conto, upami urang nempatkeun éta caket témbok, éta bakal ngukur suhu na; lamun kakeunaan angin éta bakal nandaan hiji nilai sareng upami dijaga bakal nandaan anu sanés; Upami éta aya dina aksi langsung panonpoé, éta bakal nyerep radiasi panonpoé sareng manaskeun kalayan ampir teu aya hawa anu ngahalangan, nunjukkeun suhu anu langkung luhur tibatan hawa.

Pikeun ngahindarkeun sadaya masalah ieu sareng yén meteorologi di sakumna dunya tiasa ngabandingkeun ukuranana séwang-séwangan sareng gaduh data anu dipercaya, Organisasi Météorologi Dunya parantos netepkeun pedoman pikeun ngukur suhu anu sami di sadaya nagara di dunya. Térmométer kudu di ventilasi, dijagaan tina présipitasi sareng radiasi panonpoé langsung, sareng dina jangkungna tinangtu tina taneuh (supados énergi anu diserep ku bumi nalika siang henteu ngarobih pangukuran).

Sakumaha anjeun tiasa tingali, suhu mangrupikeun hal anu mendasar dina meteorologi sareng berkat catetan suhu ieu yén data dina iklim planét diala. Ku niténan parobihan iklim anu dihasilkeun ku manusa, urang tiasa meta di tempat anu paling kapangaruhan.

Upami anjeun ogé hoyong terang kumaha sensasi termal diitung, tong ragu pencét di dieu:

Tulisan anu aya hubunganana:
Kumaha cara ngitung hawa tiis?

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Siralf cenahna

    Halo, kuring heran upami nalika kuring nonton Saluran Cuaca atanapi berita ngeunaan suhu anu parantos di Madrid ayeuna, naha rata-rata sadaya stasion atanapi éta pangukuran maksimum sareng minimum di salah sahiji. Nuhun 😉