Suhu panghandapna anu kantos kacatet di bumi

AntartikaTemps_1957-2006_570x375_scaled_cropp

Antartika, buana paling tiis di planét ieu

Unggal taun nalika usum salju datang, aya jalma anu resep usum salju, salju, tapi aya batur anu sangsara sareng wadul ngeunaan suhu anu handap. Hiji leyuran nyaéta konsol diri anjeun ku mikir yén aya tempat-tempat sanés anu hawa na langkung tiis jauhna.

Tempat anu paling tiis anu didinya permanén di bumi nyaéta Kalér-wétan Siberia, dimana suhu di kota-kota Verkhoyansk sareng Oimekon turun ka 67,8 belowC di handap enol masing-masing dina 1892 sareng 1933. Sareng dugi ka panilitian terakhir anu dilakukeun, rékorna 89,2 ° C handapeun nol, didaptarkeun di pangkalan ilmiah Rusia Vostok di Antartika ieu di 1983.

Tapi, ayeuna, naon tempat anu paling tiis di bumi? Tempat anu paling tiis di permukaan planet ieu ayana di hiji pagunungan Antartika di dataran luhur Antartika wétan dimana suhu tiasa ngahontal nilai handapeun 92ºC handapeun enol dina usum salju anu jelas.

Sakelompok élmuwan mendakan tempat ieu ku nganalisis peta suhu permukaan global anu paling rinci anu dikintunkeun dugi ka ayeuna, dikembangkeun sareng data tina satelit pangindingan jauh sapertos Landsat 8 (milik NASA sareng USGS).

Panaliti nganalisis data anu diala tina sababaraha satelit langkung ti 32 taun. Aranjeunna mendakan yén dina mangpuluh-puluh kasus rékor suhu paling tiis ayana dina sababaraha titik antara rentang gunung Antartika, dua puncak ayana dina tempat anu katelah Lempeng Antartika Wétan. Rékaman énggal dicapai dina 10 Agustus 2010, ngahontal nilai 93,2 belowC handapeun nol.

http://www.youtube.com/watch?v=HMCSyD4jVoc

Éta parantos disangka yén bentang gunung Antartika ieu tiasa ngahontal suhu di handapeun kaayaan Vostok kusabab luhurna, tapi tungtungna, berkat sénsor Landsat 8, éta dimungkinkeun pikeun diajar daérah ieu kalayan langkung jéntré sareng nangtoskeun nilaina.

Jalan pikeun milarian jawaban tina patarosan, naon suhu paling tiis anu tiasa dihontal di bumi sareng kunaon? Dimimitian nalika sababaraha panaliti nalungtik perpindahan gunung-gunung salju ageung di dataran Antartika wétan. Nalika para ilmuwan ningkatkeun detilna, aranjeunna niténan retakan permukaan salju di antara bukit-bukit pasir, panginten didamel nalika suhu turun turun pisan dugi lapisan luhur salju murag.

Di daérah ieu parantos aya suhu anu ekstrem anu turun langkung nalika langitna jelas. Upami langit tetep jelas sababaraha dinten, suhu taneuh turun langkung, ngantepkeun sésa-sésa panas kabur. Ku cara kieu, lapisan hawa super-tiis kabentuk dina salju sareng és, langkung padet tibatan hawa di luhur, turun tina lamping gunung di dataran luhur Antartika wétan sareng lebet kana celah és, sareng ku cara ieu suhu turun komo deui.

Numutkeun ka panaliti, upami hawa tetep statis pikeun waktos anu lami, panas sésana teras-terasan dipancarkan, sareng ku cara ieu rékor hawa tiis di dunya ngahontal. Mimitina panginten suhu rékor ieu bakal aya di daérah anu khusus, nunjukkeun Scambos (pamimpin proyek), tapi parantos kauninga yén sabalikna éta dititénan dina jembar jangkungna Antartika anu luhurna.

Inpormasi lengkep: Daérah Altai Siberia nyatakeun suhu anu pangluhurna dina 170 taunInti és pangkolotna di dunya anu dipendakan di AntartikaÉlmuwan Rusia ngalaporkeun yén aranjeunna parantos dugi ka Danau Vostok 2 mil handapeun és Antartika

sumber: NASA


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.