Suasana primitif

Bumi purba

Suasana anu ngurilingan planet urang henteu teras-terasan ngagaduhan komposisi ayeuna. Saprak mimiti dibentukna planet urang teh suasana primitif komposisi na parantos ngarobih waktos ngalangkungan karakteristik planet sareng kondisi lingkungan. Urang terang yén suasanana henteu sanés sapertos lapisan gas anu ngurilingan awak langit sareng aranjeunna katarik ku gaya gravitasi. Aranjeunna ngabantosan urang pikeun nyalindungan diri tina radiasi surya ultraviolét, ngendalikeun suhu sareng nyegah meteorit ti lebet planét urang.

Kituna, urang bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sagala hal anu anjeun kedah terang ngeunaan suasana primitif sareng kumaha cara nyiptakeunna.

Suasana primitif

suasana primitif planét

Urang nyarioskeun sapasang gas anu dikurilingan ku planét urang kumargi aranjeunna katarik ku aksi gravitasi. Mangrupikeun lapisan gas anu Éta ngajagaan urang tina panonpoé sareng anu tanpa éta kahirupan moal maju sakumaha urang terang. Di planét urang, suasanana ayeuna diwangun ku nitrogén, karbon dioksida, oksigén sareng argon. Pikeun tingkat anu langkung alit, éta diwangun ku cai, nyaéta anu ngawangun awan, sareng sanyawa anu sanés sapertos lebu, sari, résidu pernapasan sareng réaksi durukan. Urang terang yén suasanana langkung seueur tibatan gas, lebu, sareng cai. Upami dina suasana ieu kahirupan di bumi moal mungkin.

Misi utami nyaéta ngajaga urang tina radiasi surya ultraviolét sareng ngendalikeun suharna. Salaku tambahan, éta ngabantosan urang nyegah asupna meteorit ageung di planét urang. Urang terang yén henteu sadayana atmosfir planét anu ngawangun tata surya sami. Aya sababaraha anu langkung jero sapertos Saturnus, anu Éta ngagaduhan 30.000 kilométer ti pangkalan dugi ka tahap terakhir. Di sisi anu sanésna, planét urang tilu kali langkung alit, jero na sakitar 10.000 kilométer.

Lapisan suasana

suasana ayeuna

Bener nya éta suasana ngahartikeun seueur kaayaan permukaan anu urang pendakan. Éta sadayana bénten. Suasana urang ngagaduhan 4 lapisan anu béda. Kami ngagaduhan troposfir anu euyeub ku uap cai oksigén. Éta tempat kaseueuran fenomena meteorologi anu urang terang kajadian, diantarana hujan, angin sareng salju. Pikeun ngahontal jangkungna ieu di tungtung troposfir anjeun peryogi pesawat khusus anu sanggup ngahontal jangkung hébat.

Lapisan kadua atmosfir dikenal salaku stratosfer. Éta tempat anu garing dimana teu aya fenomena meteorologi. Pesawat teu tiasa dugi ka dinya sabab teu aya cekap hawa pikeun ngadukungana. Nanging, balon hawa panas tiasa sumping. Aranjeunna dituturkeun ku mesosfir. Mangrupikeun lapisan anu nembé ngalirkeun bintang némbak. Nalika urang hoyong ningali anu angker, urang kedah terang yén aranjeunna nembus mesosfir. Éta mangrupikeun meteoroid anu parantos hancur dina tahap akhir suasana sareng ngalangkungan dieu.

Térmosfir mangrupikeun lapisan penultimate atmosfir Bumi dimana lampu belah kalér na orbit. Tungtungna, aya eksosfir. Éta mangrupikeun anu, babarengan sareng lapisan sanésna, ngajagi kahirupan darat henteu teratur. Fungsi utami nyaéta ngajaga diri tina sinar gamma anu asalna tina panonpoé.

Kacipta suasana primitif

Suasana primitif éta didamel sakitar 4.500 milyar taun ka pengker. Prosés kabentukna suasana primitif tiasa dibagi kana 4 tahapan. Hal anu pangpentingna pikeun diinget nyaéta henteu kantos lingkungan anu idéal pikeun pembentukan kahirupan. Planét urang henteu ngagaduhan lingkungan anu ideal ieu pikeun kamekaran kahirupan. Bumi 4.500 ka pengker mangrupikeun planét anu aktip pisan sacara géologis. Aya emanasi vulkanik anu hébat anu tanggung jawab nyiptakeun suasana anu primitif. Suasana ieu diwangun ku uap cai, karbon dioksida, walirang, sareng nitrogén. Dina titik ieu dina ngabentukna suasana primitif, oksigén bieu aya sareng teu aya lautan.

Dina tahap kadua formasi urang ningal yén, nalika planét janten tiis, uap cai tiasa ngembun sareng dilaporkeun ka sagara kumargi hujan lami. Nalika cai murag, karbon dioksida ngaréaksikeun batuan dina kerak bumi pikeun nyiptakeun karbonat. Karbohidrat ieu penting pikeun kabentukna kahirupan sareng laut janten asin sapertos ayeuna.

Tahap katilu lumangsung sakitar 3.500 milyar taun ka pengker. Ieu baktéri némbongan, aranjeunna sanggup fotosintésis. Nyarios, baktéri ieu sanggup ngahasilkeun oksigén. Produksi oksigén ieu ngagampangkeun ngembangkeun kahirupan di lingkungan laut. Sakali atmosfir gaduh oksigén cekap, tahap kaopat dimimitian. Dina tahap ieu urang mendakan suasana sareng sakumpulan seueur variabel lingkungan anu tanggel waler pikeun nyiptakeun kaayaan anu diperyogikeun pikeun épolusi organisme ageung. Sato anu sanggup nghirup hawa lahir tina sadaya épolusi ieu.

Parobihan dina komposisi

Rupa-rupa komposisi ti atmosfir primitif dugi ka kakuasaan di planét urang gumantung kana jaman géologis dimana urang terang. Urang nyarioskeun komposisi anu bénten-bénten antara suasana sareng pangirangan persentase oksigén saimbang tina sesa gas. Nitrogén kantos aya kumargi éta mangrupikeun gas anu dianggap inert kumargi henteu bereaksi atanapi sesah pisan pikeun anjeunna ngaréaksi.

Ku cara kieu, urang ngatur pikeun ngahontal suasana ayeuna anu ngandung gas-gas anu diciptakeun dina masing-masing tahapan anu parantos dibahas. Gas-gas ieu dijaga dina gerakan anu teras-terasan ku aksi angin sareng hujan. Motor utama angin nyaéta sinar panonpoé anu asalna tina panonpoé anu nyababkeun parobahan padetna. Hatur nuhun kana dinamika atmosfir ieu, manusa sareng organisme hirup sanés tiasa ngambeu. Tanpa gas ieu moal aya kahirupan di planét ieu.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan suasana primitif sareng formasi na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.