Lapisan suasana

atmosper

Sumber: https://bibliotecadeinvestigaciones.wordpress.com/ciencias-de-la-tierra/las-capas-de-la-atmosfera-y-su-contaminacion/

Sakumaha urang tingali dina postingan samemehna, anu planét Bumi Éta ngagaduhan seueur lapisan internal sareng éksternal sareng diwangun ku opat subsistem. The lapisan Bumi aranjeunna dina subsistem geosfir. Di sisi anu sanésna, urang ngagaduhan biosfir, daérah Bumi dimana kahirupan mekarkeun. Hidrosfir mangrupikeun bagian Bumi dimana cai aya. Urang ngan ukur gaduh subsistem sanés planét, suasanana. Naon lapisan suasanana? Hayu urang tingali éta.

Suasana mangrupikeun lapisan gas anu ngurilingan Bumi sareng anu ngagaduhan seueur fungsi. Diantara fungsi-fungsi ieu nyaéta kanyataanna perumahan jumlah oksigén anu diperyogikeun pikeun hirup. Fungsi penting sanés anu ngagaduhan atmosfir pikeun mahluk hirup nyaéta ngajaga urang tina sinar panonpoé sareng agén éksternal ti luar angkasa sapertos meteorit atanapi asteroid anu langkung alit.

Komposisi suasana

Suasana diwangun ku sababaraha gas anu béda dina konséntrasi anu béda. Hal ieu kalolobaanana diwangun ku nitrogén (78%), Tapi nitrogén ieu nétral, nyaéta, urang ngambekan tapi teu dimetabolismikeun atanapi dianggo pikeun naon waé. Naon anu urang lakukeun pikeun hirup nyaéta oksigén kapanggih dina 21%. Sadaya mahluk hirup di planét, kecuali organisme anaérobik, peryogi oksigén pikeun hirup. Anu pamungkas, suasanana ngagaduhan konsentrasi anu handap pisan (1%) tina gas sanés sapertos uap cai, argon, sareng karbon dioksida.

Salaku urang tingali dina artikel dina tekanan atmosfir, hawa beurat, sahingga aya deui hawa dina lapisan handap atmosfir kusabab hawa ti luhur ngadorong hawa di handap sareng langkung padet dina permukaan. Éta kusabab éta 75% tina total jisim atmosfir éta antara permukaan bumi sareng 11 kilométer munggaran dina luhurna. Nalika urang tumuh di luhurna, suasanana janten kirang padet sareng ipis, nanging, teu aya garis anu nandaan lapisan-lapisan suasana anu béda, tapi komposisi sareng kaayaan na robih. Baris Karman, sakitar 100 km jangkungna, dianggap tungtung atmosfir Bumi sareng awal luar angkasa.

Naon lapisan suasanana?

Sakumaha urang parantos mairan sateuacanna, nalika urang naék, urang nuju mendakan lapisan-lapisan anu béda-béda dina atmosfir. Masing-masing kalayan komposisi, kapadetan sareng fungsina. Suasana ngagaduhan lima lapisan: Troposfir, stratosfera, mesosfir, termosfir, sareng eksosfera.

Lapisan atmosfir: Troposfir, stratosfer, mesosfir, termosfat, sareng eksosfera

Lapisan-suasana. Sumber: http://pulidosanchezbiotech.blogspot.com.es/p/el-reino-monera-se-caracteriza-por.html

Troposfer

Lapisan kahiji suasanana nyaéta troposfir sareng nyaéta paling caket kana permukaan bumi sareng kumargi kitu, éta aya dina lapisan anu urang hirup. Manjang ti permukaan laut dugi ka jangkungna 10-15 km. Éta aya di troposfera dimana kahirupan berkembang di planét. Saluareun troposfera kaayaan henteu kénging kamekaran kahirupan. Suhu sareng tekanan atmosfir turun di troposfir nalika urang ningkatkeun jangkungna dimana urang mendakan diri.

Fénoména météorologi sakumaha urang terang éta kajantenan di troposfera, kumargi ti dinya awan henteu berkembang. Fenomena meteorologis ieu kabentuk ku pemanasan henteu rata anu disababkeun ku panonpoé di daérah anu beda-beda planét. Kaayaan ieu nyababkeun konveksi arus sareng angin, anu dibarengan ku parobahan tekanan sareng suhu, nimbulkeun siklon badai. Kapal terbang ngapung di jero troposfir sareng sakumaha anu parantos urang sebutkeun sateuacanna, di luar troposfera teu aya bentuk awan, janten teu aya hujan atanapi badai.

Troposfer sareng fenomena meteorologi

Fénoména cuaca lumangsung di troposfir tempat urang hirup. Sumber: http://pulidosanchezbiotech.blogspot.com.es/p/el-reino-monera-se-caracteriza-por.html

Dina bagian luhur troposfir kami mendakan lapisan wates anu disebat tropopause. Dina lapisan wates ieu, suhu ngahontal nilai minimum anu stabil pisan. Éta sababna seueur ilmuwan nyebat lapisan ieu salaku "Lapisan termal" sabab ti dieu, uap cai di troposfir henteu tiasa naék deui, sabab kajebak nalika robih tina uap kana és. Upami henteu pikeun tropopause, planét urang bakal kaleungitan cai anu urang gaduh nalika ngejat sareng hijrah ka luar angkasa. Anjeun tiasa nyarios yén tropopause mangrupikeun halangan anu henteu katingali anu ngajaga kaayaan urang tetep stabil sareng ngamungkinkeun cai tetep dina jangkauan.

Stratosfir

Neruskeun lapisan bumi, ayeuna urang mendakan stratosfir. Éta dipendakan tina tropopause sareng dugi ti 10-15 km jangkungna dugi ka 45-50 km. Suhu di stratosfer langkung luhur dina bagian luhur tibatan di bagian handap kusabab naékna jangkungna, éta nyerep langkung sinar matahari sareng suhu anjeun naék. Maksudna, paripolah suhu dina jangkungna sabalikna tina troposfir. Dimimitian stabil tapi handap sareng nalika jangkungna naék, suhu naék.

Serepan sinar cahaya disababkeun ku lapisan ozon anu jangkungna antara 30 sareng 40 km. Lapisan ozon henteu langkung ti daérah dimana konsentrasi ozon stratospheric jauh langkung luhur tibatan sesa atmosfir. Ozon téh naon ngajaga urang tina sinar panonpoé anu ngabahayakeunTapi upami ozon lumangsung dina permukaan bumi, éta mangrupikeun polutan atmosfir anu kuat anu nyababkeun panyakit kulit, pernapasan sareng kardiovaskular.

Lapisan ozon

Sumber: http://pulidosanchezbiotech.blogspot.com.es/p/el-reino-monera-se-caracteriza-por.html

Di stratosfir ampir teu aya gerakan dina arah nangtung tina hawa, tapi angin dina arah anu horisontal tiasa ngahontal remen 200 km / jam. Masalah sareng angin ieu nyaéta yén zat naon waé anu ngahontal stratosfir sumebar di sakumna planét. Conto ieu nyaéta CFCs. Gas ieu diwangun ku klorin sareng fluorin ngancurkeun lapisan ozon sareng sumebar di seluruh planét kusabab angin anu kuat ti stratosfir.

Dina akhir stratosfir nyaéta stratopause. Éta mangrupikeun daérah atmosfir dimana konsentrasi luhur ozon tungtung na suhu janten stabil pisan (di luhur 0 derajat Celsius). Stratopause nyaéta anu masihan jalan ka mesosfir.

Mesosfir

Éta lapisan suasanana anu dugi ti 50 km dugi ka kirang langkung 80 km. Kalakuan suhu dina mesosfir mirip sareng troposfir, kumargi turunna luhur. Lapisan ieu atmosfir, sanaos tiis, sanggup ngeureunkeun meteorit nalika aranjeunna murag kana atmosfir dimana aranjeunna kaduruk, ku cara kieu aranjeunna ninggalkeun tilas seuneu dina langit peuting.

Mesosfir ngeureunkeun meteorit

Sumber: http://pulidosanchezbiotech.blogspot.com.es/p/el-reino-monera-se-caracteriza-por.html

Mesosfir mangrupikeun lapisan paling ipis dina atmosfir, saprak ngan ngandung 0,1% tina total massa hawa sareng di jerona suhu dugi ka -80 derajat tiasa dihontal. Réaksi kimia penting lumangsung dina lapisan ieu sareng kusabab kapadetan handap hawa, rupa-rupa turbulensi kabentuk anu ngabantosan pesawat ruang angkasa nalika balik deui ka Bumi, sabab aranjeunna mimiti perhatoskeun struktur angin latar sareng sanés ngan ukur rem aerodinamika tina kapal.

Dina akhir mésosfir nyaéta mesopause. Mangrupikeun lapisan wates anu misahkeun mesosfir sareng termosfat. Lokasina sakitar 85-90 km jangkungna sareng di na suhu na stabil sareng lemah pisan. Réaksi Chemiluminescence sareng aeroluminescence lumangsung dina lapisan ieu.

Térmosfir

Mangrupikeun lapisan paling lega dina atmosfir. Éta manjangan ti 80-90 km dugi ka 640 km. Dina titik ieu, boro-boro aya hawa anu tinggal sareng partikel anu aya dina lapisan ieu diionisasi ku radiasi ultraviolét. Lapisan ieu disebut ogé ionosfir kusabab tabrakan ion-ion anu kajantenan di dinya. Ionosfir ngagaduhan pangaruh hébat kana panyebaran gelombang radio. Hiji bagian énergi anu dipancarkeun ku pamancar nuju kana ionosfer diserep ku hawa anu terionisasi sareng anu sanésna dibiasan deui, atanapi dibelokkeun, balik deui ka arah permukaan Bumi.

Gelombang radio sareng radio radio

Suhu dina térmosfir luhur pisan, ngahontal nepi ka rébuan darajat Celsius. Sadaya partikel anu aya dina térmosfir kasohor énergi tina sinar panonpoé. Urang ogé mendakan yén gas-gas henteu merata sakumaha ogé kasus lapisan bumi anu sateuacanna.

Dina térmosfir urang mendakan magnetosfirter. Éta mangrupikeun daérah suasan anu medan gravitasi Bumi ngajaga urang tina angin matahari.

Émosfir

Lapisan terakhir suasanana nyaéta éksosfir. Ieu mangrupikeun lapisan anu paling jauh tina permukaan bumi sareng kusabab jangkungna, éta mangrupikeun anu paling teu pasti sahingga teu dina dirina dianggap lapisan suasanana. Kurang leuwih ti éta manjang antara 600-800 km jangkungna nepi ka 9.000-10.000 km. Lapisan suasana ieu naon misahkeun planét Bumi sareng luar angkasa sareng di na atom kabur. Éta kalolobaanana diwangun ku hidrogén.

Éksposur sareng stardust

Jumlah ageung stardust aya dina émosfir

Sakumaha anjeun tiasa tingali, fénoména anu béda-béda kajantenan dina lapisan atmosfirs sareng ngagaduhan fungsi anu béda. Tina hujan, angin sareng tekanan, ngalangkungan lapisan ozon sareng sinar ultraviolét, masing-masing lapisan atmosfir ngagaduhan fungsina anu ngajantenkeun kahirupan di planét sakumaha urang terang.

Sejarah suasanana

La suasana anu urang terang ayeuna éta henteu kantos sapertos kieu. Kusabab planét Bumi kabentuk dugi ka ayeuna, jutaan taun parantos kalangkung, sareng ieu nyababkeun parobihan dina komposisi atmosfir.

Suasana munggaran di Bumi anu aya timbul tina hujan anu pangageungna sareng pangpanjangna dina sajarah anu ngawangun sagara. Komposisi atmosfir sateuacan hirup sakumaha urang terang naék éta diwangun biasana diwangun ku méétan. Jaman harita, leres langkung ti 2.300 milyar taun, organisme anu salamet tina kaayaan ieu nyaéta organisme methanogén sareng anoxics, nyaéta, aranjeunna henteu peryogi oksigén pikeun hirup. Ayeuna methanogén hirup dina sédimén situ atanapi burih sapi anu teu aya oksigén. Planét Bumi masih kénéh ngora pisan sareng panonpoé ngagurilep kirang, nanging, konsentrasi métan dina atmosfir éta sakitar 600 kali langkung seueur tibatan ayeuna aya polusi. Éta ditarjamahkeun kana pangaruh rumah kaca anu cukup kuat pikeun tiasa naékkeun suhu global, kumargi metana nahan seueur panas.

Métanogén

Métanogén maréntah Bumi nalika komposisi suasanana aya anoxic. Sumber: http://pulidosanchezbiotech.blogspot.com.es/p/el-reino-monera-se-caracteriza-por.html

Engké, ku sumebarna cyanobacteria sareng ganggang, planét dieusi oksigén sareng ngarobih komposisi atmosfir dugi, sakedik-sakedik, janten naon anu urang gaduh ayeuna. Hatur nuhun kana tektonik piring, réorganisasi buana nyumbang kana sebaran karbonat ka sadaya penjuru Bumi. Sareng éta sababna suasanana robih tina suasana ngirangan janten atmosfir oksidasi. Konsentrasi oksigén nunjukkeun puncak anu luhur sareng handap dugi ka kirang langkungna tetep dina konsentrasi konstan 15%.

Suasana primitif diwangun ku metana

Suasana primitif diwangun ku metana. Sumber: http://pulidosanchezbiotech.blogspot.com.es/p/el-reino-monera-se-caracteriza-por.html


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

19 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Pedro cenahna

    Halo, upami térmosfir ngahontal rébuan derajat C. Kumaha mungkin pesawat ruang angkasa tiasa ngalangkunganana?
    Naon suhu saatosna térmosfir?
    Nuhun sateuacana kanggo waleran anjeun

  2.   LEONEL Vence MURGAS cenahna

    Pedro .. moal aya anu kantos kaluar!
    sadayana mangrupikeun carita anu bohong ageung ... nonton pidéo tina iss atanapi sadayana palsu ..
    atanapi langkung saé tingali gambar CGI bumi, teu pernah aya poto anu asli sareng teu aya anu kantos ningali satelit anu ngorbit .. hayu atuh béjakeun ka anjeun bro .. kami parantos ditipu

  3.   Apodemus cenahna

    "Dina térmosfir urang mendakan magnetosfir. Éta mangrupikeun daérah atmosfir di mana medan gravitasi Bumi ngajaga urang tina angin matahari. "
    Kuring anggap yén dina kalimat ieu aranjeunna kedah nempatkeun médan magnét sareng sanés gravitasi.
    hatur nuhun

  4.   Nah cenahna

    Inpormasi na saé pisan sareng dijelaskeun pisan… hatur nuhun pisan ... mangpaat pisan pikeun kami anu diajar ☺

  5.   Nah cenahna

    Abdi hoyong ngucapkeun ucapan salamet ka jalma anu ngamungkinkeun urang pikeun nginpokeun diri ku cara anu jelas sareng saderhana. Kuring nyarankeun pisan halaman ieu, éta mangpaat pisan pikeun urang anu diajar di paguron luhur. HATUR NUHUN PISAN

  6.   Luciana kabayang Bulan cenahna

    Muhun halamanna sae tapi aya hal anu bohong tapi dijelaskeun pisan hatur nuhun kana kateranganna ?????

  7.   Luciana kabayang Bulan cenahna

    Muhun halamanna sae tapi aya hal anu bohong tapi dijelaskeun pisan hatur nuhun kana kateranganna ?????

  8.   Lucy cenahna

    Ngarespon Pedro, kapal tiasa tahan suhu ieu berkat taméng termal
    ilaharna diwangun ku bahan fenolik.

  9.   Kirito cenahna

    ngawartosan abdi patarosan aber

  10.   Daniela BB? cenahna

    Inpormasi ieu sae pisan ℹ tiasa ngabantosan urang sadayana anu diajar panginten aya 4 lapisan sareng aya 5???

  11.   rebeca melendez cenahna

    Kuring diajar SMA terbuka sareng inpormasi na gunana pisan sareng éta dijelaskeun pisan, hatur nuhun

  12.   Naomi cenahna

    Sae pisan, hatur nuhun.

  13.   HECTOR MORENO cenahna

    Seueur panipuan, sadayana bohong, rerencangan, sistem pendidikan palsu sadayana bahkan henteu tiasa kaluar ka luar angkasa, sacara umum nutupan-nutupan, nalungtik Bumi Plain sareng gugah.

    1.    Christian Roberto cenahna

      tingali hector moreno Kuring percanten kana elmu tapi muka patarosan anjeun saluareun imajinasi anjeun sareng naroskeun ka diri naha planét didamel sistem pendidikan ngagaduhan wates tapi upami urang henteu gaduhna urang pasti bakal mendakan naha bumi datar atanapi henteu sareng bebeneran dunya ieu Tapi kumargi urang teu ngagaduhan téknologi sapertos ayeuna, anjeun moal tiasa ngajawab, anjeun nyarios yén kami henteu tiasa ninggalkeun bumi kusabab anjeun nyarios yén éta sanés panutup, éta kaleresan sabab upami henteu, jalma henteu bakal ngawartosan kami, anjeunna panasaran sareng nyarios yén Upami bumi rata sareng ti saprak éta dimimitian tiori yén lamun urang hirup di bumi datar atanapi buleud sareng aranjeunna masihan kami waleran saderhana éta buleud sabab upami henteu upami sadayana urang bakal katarik ku kakuatan bumi sareng kasaimbanganna bakal éléh bumi sabab di sababaraha tempat éta bakal janten wengi anu panas tiris anu murni sareng kasaimbangan semacam éta bakal goréng kusabab urang henteu hirup sapertos kitu upami bumi muter sareng bunderan ka sadayana dunya tiisna panas sareng teu aya anu bakalkatarik kana hiji titik kamagnetan sareng kuring nembé yuswa 13 taun kuring parantos hudang salami 4 taun anu pangsaéna tiasa ngajawab patarosan anjeun atanapi henteu tamat: 3: v

  14.   John cenahna

    Kuring henteu percanten yén sarébu derajat kahontal dina térmosfir, kumargi bulan anu ngurilingan bumi ngahontal sakitar + -160 derajat henteu logis, sareng dina raksa, anu langkung caket kana panonpoé, suhu anu saur kuring pikir berayun sakitar paling gedé 600 darajat 1000, janten henteu logis…. éta typo sigana mah.

  15.   Edwing Rodriguez cenahna

    Halo, hatur nuhun pisan kanggo inpormasi, kuring resep halaman na, éta salawasna ngabantuan kuring dina tugas sakola sareng inpormasi na aya gunana.
    Nuhun ?.

  16.   Lysander milesi cenahna

    Ngawalon ka Juan. Suhu gumantung kana panonpoé atanapi henteu. Ngawangkong ngeunaan hiji hawa mangrupikeun kasalahan anjeun. Beda pisan upami radiasi panonpoe sumping atanapi henteu. Salaku conto, pendaratan bulan bakal dilakukeun ku sinar matahari, upami henteu tirisna tiris.
    Wasalam

  17.   Judith Herrera cenahna

    Abdi resep pisan, inpormasi na saé sareng intina, hatur nuhun pisan 🙂

  18.   Alexander alvarez cenahna

    Halo sadayana… !!!
    Abdi énggal dina situs ieu, hatur nuhun pisan.
    Kuring maca hiji tulisan ngeunaan rupa-rupa kabisa bumi sareng kuring mendakan laporanana lengkep pisan ogé serius. Kuring henteu miharep bakal neraskeun diajar deui ... ti Uruguay!
    Atte Alejandro * IRON * ALVAREZ. .. !!!