Panilitian anyar naékna permukaan laut

Topi és kutub

Salah sahiji pangaruh anu paling matak pikahariwangeun tina perubahan iklim nyaéta naékna permukaan laut kusabab lebur és és kutub. Kota-kota anu paling basisir tiasa kapangaruhan pisan ku naékna permukaan laut. Éta sababna panilitian teras-terasan dilakukeun pikeun nyobian ngaduga kumaha kanaékan permukaan laut ieu bakal mangaruhan.

Panilitian anyar perkiraan yén permukaan laut tiasa naék jangkungna dua méter dugi ka taun 2100. Ieu ngakibatkeun tantangan ilmiah sareng téknis énggal pikeun milarian alternatif manajemén sareng nyobian ngahambat pangaruh parobihan iklim sareng ngirangan naékna permukaan laut ieu.

Perkiraan ieu diprediksi ku panilitian ieu nyaéta lumayan pesimis upami urang ngabandingkeun éta sareng anu sanés anu dilakukeun dina studi anu sateuacanna. Nyaho seueur variabel ngeunaan parobihan iklim, ulikan ieu didasarkeun kana pamahaman anu langkung saé ngeunaan kumaha lambaran és Antartika dina jaman baheula nalika nyanghareupan perubahan iklim kuno sareng pemanasan global. Ku cara kieu, analisa tiasa didamel kumaha lambar és ieu bakal kapangaruhan ku parobihan iklim ka hareup urang.

Perkiraan ieu nyababkeun tantangan hébat pikeun komunitas ilmiah sareng politikus. Panilitian parantos diterbitkeun dina jurnal elmu pangaweruh sareng parantos dikembangkeun ku para ahli Michael Oppenheimer ti Princetown University, sareng Richard Alley ti Pennsylvania State University. Pikeun aranjeunna, kasusah utama anu ditimbulkeun ku naékna permukaan laut aya di jalma-jalma anu kedah nyandak kaputusan ngeunaan kabijakan basisir kota. Anu kasusah nyaéta nyandak kaputusan kedah didamel dumasar prediksi ilmiah sareng ramalan anu tiasa atanapi henteu ngagaduhan margin kasalahan sareng anu tiasa bénten-bénten gancang gumantung kana padamelan anu dilakukeun ngalawan perubahan iklim di seluruh dunya.

Éta ogé ngagaduhan kasusah pikeun para élmuwan sabab cicing di aranjeunna tanggung jawab hébat tiasa ngahasilkeun perkiraan ieu kalayan kamungkinan margina kateupastian anu teu mungkin dina raraga ngadamel proyéksi pikeun pikahareupeun kalayan tepat anu mungkin.

Arus glasial

Salah sahiji alesan utama pikeun kateupastian ngeunaan ramalan ieu sareng pikeun kasusah pikeun ngaduga nyaéta arus glasial. Parobihan permukaan laut diwatesan ku arus glasial. Arus glasial mangrupikeun daérah lambaran és anu ngalir langkung gancang tibatan sesa és di sakurilingna. Éta biasana diwangun tina és sareng ngalih kalayan gancang. Kadang-kadang tiasa ngahontal kagancangan tina 1 km per taun.

Para ahli dina panilitian ieu nganggap yén itungan tina lambar és Antartika masih cekap sareng sesah. Ku cara kieu aranjeunna ngawatesan pamahaman fisik sareng prediksi. Numutkeun kana studi anu didasarkeun pikeun tulisan éta, daérah glasier Thwaites, di Antartika Kulon, bakal janten tempat anu paling dipikaresep pikeun leungitna és kalayan épéktipna pangaruh kana permukaan laut. Daérah ieu, tempatna di Laut Amundsen, parantos kapangaruhan ku mundur teras-terasan glasier.

Lebur glasier

Oppenheimer parantos mastikeun yén aranjeunna peryogi program panilitian anu museur kana lapangan sareng pengamatan bagian-bagian Antartika anu leuwih rentan ka pangaruh parobihan iklim. Teluk Laut Amundsen ngagaduhan tekenan khusus sabab éta daérah anu rada teu stabil. Sanaos aranjeunna ogé yakin yén pikeun naékna permukaan laut sareng prediksi kahareupna, aranjeunna henteu kedah ngan ukur fokus kana Antartika tapi ogé kana Greenland

Kaayaan ieu di mangsa hareup ngamotivasi kombinasi modél prediktip sareng pengamatan pikeun ciri épolusi glasier sareng ningkatkeun presisi. Pikeun tiasa niténan éta ogé, anjeun kedah tahan sareng mekarkeun ngawaskeun satelit di luhur cadar és pikeun langkung ningali naékna permukaan laut.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Lauri Y. Orozco Rada cenahna

    Inpormasi anu saé.