Struktur Bumi

Planét bumi

Urang hirup dina planét anu rumit pisan sareng lengkep anu ngagaduhan aspek anu teu kaétang anu ngajantenkeun tetep saimbang sareng ngantepkeun kahirupan. Struktur Bumi Dibagi kana dua bagian dasarna. Mimiti interior planet urang dianalisis. Penting pikeun terang naon anu aya di jero Bumi pikeun ngartos seueur aspek éksternal. Saatos éta, perlu ogé analisa sadaya bagian luar pikeun, sacara kasaluruhan, terang planét dimana urang cicing.

Dina tulisan ieu kami badé nganalisis sareng terang sacara jero sadaya struktur Bumi. Naha anjeun hoyong terang langkung seueur perkawis éta?

Struktur internal Bumi

Struktur internal Bumi

Bumi nampilkeun struktur anu kabentuk ku lapisan concentric dimana sadaya unsur anu nyusunna silih berganti. Kanyataan yén aranjeunna dipisahkeun ku lapisan urang tiasa terang berkat gerakan gelombang seismik nalika aya gempa bumi. Upami urang analisa planét ti jero ka luar, urang tiasa niténan lapisan-lapisan ieu.

Inti

Inner batin

Inti nyaéta lapisan paling jero Bumi dimana jumlah beusi sareng nikel ageung aya. Éta sawaréh dilebur sareng éta anu nyababkeun Bumi ngagaduhan medan magnét. Disebut ogé endosfir.

Bahanna lebur kusabab suhu luhur anu inti na dipendakan. Sababaraha prosés internal Bumi nyata dina permukaan. Urang tiasa ningali lini, vulkanisme atanapi perpindahan buana (tektonik lempeng).

Lambang

Mantel terestrial

Mantel bumi di luhur inti sareng diwangun ku silikat. Éta lapisan anu langkung padet tibatan pedalaman bumi sareng kirang padet nalika ngadeukeutan permukaan. Disebut ogé mesosfir.

Sapanjang lapisan lega ieu lumangsung seueur fenomena konveksi bahan. Gerakan ieu anu ngajantenkeun buana ngalih. Bahan anu langkung panas anu naék tina inti naék teras nalika aranjeunna tiis, aranjeunna balik deui ka jero. Arus konveksi ieu dina mantel anu tanggung jawab gerakan pelat tektonik.

Cortex

Model struktur Bumi

Éta mangrupikeun lapisan terluar tina interior Bumi. Disebatna ogé litosfir. Éta diwangun ku silikat ringan, karbonat sareng oksida. Éta paling kentel di daérah tempat ayana buana sareng ipisna dimana sagara. Ku alatan éta, éta kabagi kana kulit sagara sareng buana. Unggal kerak ngagaduhan kapadetan nyalira sareng diwangun ku matéri anu tangtu.

Éta mangrupikeun daérah anu aktip sacara géologis dimana seueur prosés internal diwujudkeun. Ieu kusabab suhu di jero Bumi. Aya ogé prosés éksternal sapertos erosi, angkutan sareng sedimentasi. Prosés ieu disababkeun ku tanaga surya sareng kakuatan gravitasi.

Struktur éksternal Bumi

Bagian luar Bumi ogé diwangun ku sababaraha lapisan anu ngolompokkeun sadaya unsur terestrial.

Hidrosfir

Hidrosfir

Éta mangrupikeun susunan sadaya daérah cai anu aya dina kerak bumi. Sadaya laut sareng sagara, situ sareng walungan, cai taneuh sareng glasier tiasa dipendakan. Cai dina hidrosfir aya dina bursa anu teras-terasan. Éta henteu cicing dina tempat anu tetep. Ieu kusabab siklus cai.

Ngan laut sareng sagara nempatan tilu-saparapat permukaan bumi, janten pentingna di tingkat planet anu saé. Éta berkat hidrosfir yén planét ngagaduhan warna biru anu khas.

Jumlah ageung zat leyur aya dina awak cai sareng katerap kakuatan anu hébat. Pasukan anu nimpahkeunana aya hubunganana sareng rotasi Bumi, daya tarik bulan sareng angin. Kusabab aranjeunna, gerakan massa cai sapertos arus laut, ombak sareng pasang pasang surut. Gerakan ieu mangaruhan pisan kana tingkat global, sabab éta mangaruhan mahluk hirup. Iklim ogé kapangaruhan ku arus laut kalayan épék sapertos El Niño atanapi La Niña.

Sedengkeun pikeun perairan seger atanapi buana, urang tiasa nyarios yén éta penting pisan pikeun fungsi planét. Ieu kusabab éta mangrupikeun agén érosiif anu paling aya dina permukaan bumi.

atmosper

Lapisan suasana

Suasana Mangrupikeun lapisan gas anu ngurilingan sakumna Bumi sareng éta penting pisan pikeun kahirupan pikeun dikembangkeun. Oksigén mangrupikeun gas kondisionér pikeun kahirupan sakumaha urang terang. Salaku tambahan, seueur gas ngabantosan nyaring radiasi surya anu tiasa ngabahayakeun mahluk hirup sareng ékosistem.

Suasana dina gilirannana dibagi kana sababaraha lapisan, masing-masing kalayan panjangna anu sami, fungsi sareng komposisi.

Dimimitian ku troposfera, nyaéta salah sahiji anu langsung dina permukaan padet Bumi. Penting pisan sababna dimana urang cicing sareng anu nimbulkeun fenomena meteorologi sapertos hujan.

Stratosfir éta lapisan salajengna anu ngalegaan di luhur sakitar 10 km ti troposfir. Dina lapisan ieu nyaéta panyalindungan sinar UV. Éta lapisan ozon.

Mesosfir éta nuturkeun langkung luhur sareng ogé ngandung sababaraha ozon.

Térmosfir Disebut cara kieu kusabab, kusabab pangaruh radiasi panonpoé, suhu tiasa langkung ti 1500 ° C. Di daérah éta mangrupikeun daérah anu disebut ionosfér, dimana seueur atom kaleungitan éléktron sareng dina bentuk ion, ngaleupaskeun énergi anu janten lampu kalér.

Biosfir

Biosfir

Biosfir éta sanés lapisan Bumi éta sorangan, tapi mangrupikeun susunan sadaya ékosistem anu aya. Sadaya mahluk hirup anu nyicingan planét urang ngawangun biosfir. Kusabab kitu, biosfir mangrupikeun bagian tina kerak bumi, tapi ogé tina hidroprosf sareng atmosfir.

Karakteristik biosfir nyaéta anu disebut keanekaragaman hayati. Éta ngeunaan sagala rupa mahluk anu hirup sareng bentuk kahirupan anu aya di planét. Salaku tambahan, aya hubungan kasaimbangan antara sadaya komponén biosfir anu tanggel waler pikeun sagalana fungsina leres.

Naha struktur bumi homogén atanapi hétérogén?

struktur bumi

Atuh ku sababaraha cara diajar, dipikaterang yén pedalaman planet urang téh hétérogén. Éta terstruktur dina zona konsentris anu ngagaduhan sipat anu béda-béda. Cara diajar sapertos kieu:

  • Métode langsung: Éta mangrupikeun jalma anu diwangun ku niténan nalungtik sipat sareng struktur batuan anu ngawangun permukaan bumi. Sadaya batu tiasa disentuh langsung tina permukaan pikeun tiasa terang sadayana pasipatanana. Hatur nuhun kana ieu, di laboratorium sadaya ciri batuan anu ngawangun kulit bumi diperkirakeun. Masalahna nyaéta studi langsung ieu ngan tiasa dilaksanakeun dugi ka jero 15 kilométer.
  • Métode henteu langsung: nyaéta jalma-jalma anu ngalaksanakeun interpretasi data pikeun nyimpulkeun kumaha interior bumi. Sanaos kami henteu tiasa langsung ngaksésna, urang tiasa terang hatur nuhun interiorna kana panilitian sareng analisis sababaraha pasipatan sapertos kapadetan, magnet, gravitasi sareng gelombang seismik. Malah ku analisa meteorit komposisi terestrial internal ogé tiasa disimpulkeun.

Diantara metode teu langsung utama anu aya pikeun ngajantenkeun struktur internal bumi nyaéta gelombang seismik. Panalitian ngeunaan laju ombak sareng lintasanana ngamungkinkeun urang terang jero Bumi, sacara fisik boh struktural. Sareng éta paripolah gelombang ieu robih gumantung kana pasipatan sareng sifat batuan aranjeunna ngaliwat. Nalika aya zona parobihan antar matéri, disebatna diskontinuitas.

Tina sagala élmu ieu, nuturkeun yén pedalaman Bumi nyaéta hétérogén sareng terstruktur dina zona konsentris anu ngagaduhan sipat anu béda-béda.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan struktur Bumi sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

3 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   naon masalahna cenahna

    halaman na saé pisan

  2.   Marcelo Daniel Salcedo Guerra cenahna

    Sae pisan pikeun halaman kuring diajar seueur ngeunaan topik ieu

  3.   Jose Reyes cenahna

    Publikasi anu saé, lengkep pisan.