Stromatolites

pentingna stromatolites

Di planét urang aya sababaraha rupa bentuk sareng struktur géologis anu tiasa kaget pisan urang. Salah sahijina nyaéta stromatolites. Éta mangrupikeun struktur batuan anu dilaminasi atanapi stratifikasi anu diwangun ku sédimén sareng / atanapi mineral anu disimpen dina waktosna ku sabab ayana komunitas boh ganggang héjo sareng biru. Stromatolites ieu tiasa dipanggihan dina cai tawar sareng uyah ogé dina setoran éaporit.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun naon ciri na, dimana aranjeunna dipendakan sareng naon pentingna stromatolites.

Naon stromatolites

stromatolites

Stromatolites mangrupikeun struktur formasi batuan stratified atanapi stratified dibentuk ku sédimén sareng / atanapi mineral anu disimpen ku komunitas ganggang biru-héjo sareng éta tiasa dipendakan dina awak cai tawar atanapi uyah sareng sédimén nguap di tempat anu beda-beda di planét. Ganggang biru-héjo, anu langkung dikenal ayeuna salaku cyanobacteria, ngagambarkeun sakumpulan prokariota akuatik - milik karajaan baktéri - anu tiasa kéngingkeun énergi tina sinar matahari, nyaéta, aranjeunna tiasa ngalaksanakeun fotosintésis.

Cyanobacteria mangrupikeun salah sahiji kelompok organisme prokariotik anu paling penting sareng seueur, sapertos jinis baktéri, sipatna mikroskopis, organisme sél tunggal, sanaos condong tumuh janten koloni anu cukup ageung pikeun katingali ku mata taranjang. Mikroorganisme fotosintétis ieu tiasa janten organisme hirup anu pangpayunna di bumi, sabab fosil anu paling lami dipanggihan ti saprak éta langkung ti 3.000 milyar taun sareng mangrupakeun cyanobacteria aya dina stromatolites.

Stromatolites mangrupikeun struktur anu kabentuk ku kagiatan metabolisme komunitas mikroba, didominasi ku cyanobacteria, anu tiasa endapan sareng endapan sajumlah sedimen sareng mineral, utamana batu kapur. Struktur taringgul ieu dianggap ékosistem pangkolotna di planet urang, sareng Shark Bay di Australia Kulon mangrupikeun tempat spésimén pangkolotna.

Pentingna stromatolites aya dina komposisi mikroba na, sabab cyanobacteria anu aya aranjeunna ngahasilkeun seueur oksigén anu diperyogikeun ku sato sareng organisme sanés dina biosfir.

Ciri utama

batu di situ

Hayu urang tingali naon ciri utama anu gaduh stromatolites pikeun aranjeunna tiasa menonjol:

  • Éta mangrupikeun struktur taringgul anu diwangun ku mikroorganisme, utamina cyanobacteria, disebut ogé struktur sédimén organik kusabab éta asalna tina kagiatan metabolisme mikroorganisme anu nyusunna.
  • Éta tiasa ningalikeun organisme sanés, sapertos ganggang sél hiji, jamur, serangga, krustasea, sareng sajabana, gumantung kana dimana ayana.
  • Komposisina taringgul kabentuk ku campuran kapur sareng dolomit (aranjeunna beunghar kalsium karbonat).
  • Éta ngabentuk dina arah cahaya panonpoe sapertos pepelakan, janten aranjeunna "tumuh" sacara vertikal sareng disusun dina lambaran atanapi lapisan, lapisan demi lapisan.
  • Lapisan terluarna nyaéta anu bungsu sareng anu pangpanjangna nyaéta dasarna.
  • Aranjeunna tumuh atanapi netep lalaunan pisan, janten aranjeunna ampir-ampiran ngagaduhan struktur anu yuswa ratusan atanapi rébuan taun.
  • Aranjeunna hirup di perairan anu deet atanapi deet, tumuh dina taneuh, sareng peka pisan kana perubahan iklim, parobihan permukaan laut, sareng polusi.
  • Éta tiasa ngahontal jangkungna sakitar 50 cm tina taneuh, sareng segi opat, bentukna kolom, bentukna kubah, bola, nodular, atanapi lengkep henteu teratur.
  • Aya fosil lengkep anu lami pisan.

Pentingna stromatolites

batu hirup

Stromatolites biasana aya di lingkungan akuatik sagara atanapi dina cai tawar, sareng éta biasana kabentuk dina cai deet. Ujung kulon Australia mangrupikeun tempat anu paling terkenal dimana stromatolit "modéren" aya di situ uyah anu luhur.

Stromatolites parantos teras-terasan penting pisan pikeun kahirupan di permukaan bumi. Kusabab cyanobacteria anu dikandungna mangrupikeun salah sahiji organisme pangkolotna anu aya dina catetan, kagiatan fotosintétis na dipercaya tiasa nyumbang kana kabentukna suasana anu euyeub oksigén di mana urang ayeuna hirup sareng pamustunganana nyababkeun kabentukna organisme aérobik.

Salaku tambahan, sakumaha anu parantos urang sebatkeun, struktur ieu masih nyumbang seueur oksigén kana atmosfir urang, janten hirup urang gumantung ka aranjeunna. Sanaos strukturna anu kawilang saderhana, stromatolites dianggap penting pisan pikeun bidang biologi, géologi, sareng bahkan astronomi, utamina kusabab inpormasi tiasa didapet tina panilitianna. Salaku conto, dina géologi, stromatolites nyayogikeun inpormasi berharga pikeun subdisiplin sapertos stratigraphy, sedimentology, paleogeography, paleontology, sareng geophysics.

Nanging, sacara umum, pentingna aya dina fungsi ieu:

  • Ngajelaskeun kaayaan karuhun sababaraha lingkungan, hususna ngeunaan jumlah uyah sareng déposisi sanyawa anu béda-béda.
  • Identipikasi tempat-tempat dimana aya kagiatan biologis baheula.
  • Nangtukeun umur sababaraha ékosistem.
  • Gambar garis pantai tadi.
  • Ngawatesan waktos asal usulna fotosintésis (sapertos ganggang) sareng kabentukna komunitas biologis.
  • Ngartos tingkat akumulasi sedimen di tempat-tempat tertentu.
  • Diajar sapertos kumaha mikrofosil.

Tempat di dunya dimana urang tiasa mendakan aranjeunna

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, aya seueur tempat di dunya dimana urang tiasa mendakan stromatolites. Nanging, urang bakal nyorot sababaraha tempat tetep dimana urang terang yén urang tiasa mendakan:

  • Cagar Nasional Pampa del Tamarugal, di Tarapacá, propinsi Tamarugal, Chili.
  • Basin Cuatrociénegas, di gurun bodas Coahuila sareng Danau Alchichica, Méksiko.
  • Laguna Bacalar, di Semenanjung Yucatan, beulah kidul Méksiko.
  • Laguna Salada, di nagara Rio Grande do Norte, Brazil.
  • Danau Salda, di Turki.
  • The Exuma Cays, Exuma District, Bahamas Islands.
  • Pavillion Lake, British Columbia, Kanada.
  • Blue Lake, Australia tenggara.

Stromatolites éta sanés struktur umum dina sadaya ékosistem akuatik di planét urang, tapi umumna aranjeunna disebarkeun dina lingkungan anu kawates dimana kondisina resep kana déposisi mineral anu nyusunna.

Di Méksiko, ngan ukur 4 situs anu dikenal anu ngajelaskeun stromatolites "nembé":

  • Cuatrociénegas Cekungan: Lokasina di Cuatrociénegas Valley Reserve caket Gurun Coahuila di Nagara Coahuila de Zaragoza di beulah kalér nagara.
  • Danau Alchchica: Tasik asin sareng konsentrasi luhur magnesium dina nagara bébas daulat Puebla, caket tengah nagara.
  • Laguna de Bacalar, ogé katelah Laguna de los Siete Colores de Bacalar: Lokasina di Semenanjung Yucatan, éta milik nagara Quintana Roo.
  • Laguna Chichankanab: éta ogé milik nagara Quintana Roo.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan stromatolites sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.