Karakteristik sareng pentingna stratosfer

Stratosfir mangrupikeun lapisan kadua atmosfir

Suasana urang ngagaduhan lapisan béda diantarana aya gas-gas béda-béda komposisi. Masing-masing lapisan suasanana ngagaduhan fungsina sareng ciri-cirina nyalira anu ngajantenkeun benten sareng sésana.

urang kudu troposfera anu lapisan atmosfir dimana urang hirup sareng dimana sadaya fenomena meteorologi lumangsung, stratosfir anu lapisan atmosfir dimana lapisan ozon ayana, mesosfir dimana lampu belah kalér na térmosfir éta wawatesan di luar angkasa sareng dimana suhu na tinggi pisan. Dina tulisan ieu kami bade difokuskeun stratosfir sareng pentingna hirup pikeun di planét urang.

Karakteristik stratosfir

Di stratosfir, suhu handap pisan sareng tumuh di luhurna

Stratosfir aya dina jangkungna sakitar 10-15 km jangkung sareng dugi dugi ka 45-50 km. Suhu di stratosfera beda-beda sapertos kieu: kahiji, mimiti stabil (kumargi dipendakan di jangkungna caket tropopause dimana suhu tetep sami) sareng rada handap. Nalika urang ningkat dina luhurna, suhu stratosfir ningkat, sabab nyerep radiasi surya beuki seueur. Kalakuan suhu di troposfir tiasa dianggo bertentangan sareng naon anu dilakukeun troposfir dimana urang hirup, nyaéta, tibatan turun kalayan jangkungna, éta bakal nambahan.

Di stratosfir ampir teu aya gerakan dina arah nangtung tina hawa, tapi angin dina arah horizontal tiasa sering ngahontal 200 km / jam. Masalah sareng angin ieu nyaéta zat naon waé anu ngahontal stratosfir sumebar di sakumna planét. Conto ieu nyaéta CFCs. Gas ieu diwangun ku klorin sareng fluorin ngancurkeun lapisan ozon sareng sumebar di seluruh planét kusabab angin anu kuat ti stratosfir.

Aya boro awan atanapi formasi météorologi sanés dina stratosfer. Kadang-kadang jalma sering lieur kanaékan suhu stratosfir sareng caketna sareng Matahari. Éta logis mun dipikir yén anjeun langkung caket sareng Surya, bakal langkung panas. Nanging, ieu sanés hal éta. Dina stratosfir urang tiasa patepung lapisan ozon anu kawéntar. Lapisan ozon sanés mangrupikeun "lapisan" nyalira, tapi mangrupikeun daérah suasana anu konsentrasi gas ieu jauh langkung luhur tibatan sesa atmosfir. Molekul ozon tanggung jawab nyerep radiasi panonpoé anu pencét urang langsung tina Surya sareng ngamungkinkeun kahirupan di Bumi. Molekul-molekul ieu anu nyerep sinar ultraviolét panonpoé ngarobih énergi éta kana panas sareng, ku alatan éta, naha suhu stratosfir naék jangkungna.

Kusabab aya tropopause anu hawa na stabil pisan sareng teu aya arus angin, bursa partikel antara troposfér sareng stratosfir ampir nol. Kusabab kitu ampir teu aya uap cai di stratosfir. Ieu ngandung harti yén awan di stratosfer ngan ukur ngabentuk upami tiris pisan yén sajumlah leutik cai anu aya ngabentuk sareng ngabentuk kristal és. Éta disebut méga és kristal sareng henteu ngabalukarkeun présipitasi.

Dina tungtung stratosfir nyaéta stratopause. Éta mangrupikeun daérah suasanana dimana konséntrasi ozon tinggi tungtung sareng suhu janten stabil pisan (sakitar 0 derajat celcius). Stratopause nyaéta anu masihan jalan ka mesosfir.

Salaku panasaran, ngan ukur sanyawa kimia anu gaduh umur panjang nyaéta anu tiasa ngahontal stratosfer. Ayeuna enya, pas aranjeunna aya, aranjeunna tiasa cicing lami. Salaku conto, bahan anu dipancarkan ku letusan gunungapi ageung sanggup tetep di stratosfér salami dua taun.

Lapisan ozon

Lapisan ozon parantos ngalaman karuksakan kusabab CFCs tapi parantos pulih

Lapisan ozon henteu ngagaduhan konsentrasi anu sami pikeun gas ieu jauh ti éta. Dina stratosfir, ozon teras-terasan dibentuk sareng ancur dina waktos anu sami. Kanggo ozon janten kabentuk, sinar sinar panonpoé kedah ngarecah molekul oksigén (O2) janten dua atom oksigén (O). Salah sahiji atom ieu nalika patepung sareng molekul oksigén sanésna ngaréspon janten ozon (O3).

Ieu kumaha molekul ozon dibentuk. Nanging, sacara alami, sagampil aranjeunna diciptakeun, aranjeunna ancur ku radiasi panonpoé. Sinar cahaya tina Surya murag kana molekul ozon sareng ngancurkeun deui pikeun ngahasilkeun molekul oksigén (O2) sareng atom oksigén (O). Ayeuna atom oksigén réaksi sareng molekul ozon séjén pikeun ngabentuk dua molekul oksigén, sareng sajabina. Mangrupikeun siklus alami anu saimbang antara pembentukan sareng karusakan molekul ozon. Ku cara kieu, lapisan gas ieu tiasa nyerep sajumlah sinar sinar ultraviolét anu ngabahayakeun sareng ngajagaan urang.

Ieu parantos lami pisan. Siklus dimana konsentrasi ozon disimpen dina konsentrasi anu relatif stabil sareng konstan dina waktosna. Nanging, aya cara séjén pikeun ngarobih ozon dina atmosfir. Chlorofluorocarbons (CFCs) aranjeunna stabil pisan di atmosfir sahingga tiasa ngahontal stratosfer. Gas ieu ngagaduhan umur anu cekap panjang, tapi nalika dugi ka stratosfer, sinar ultraviolét ti Surya ngancurkeun molekul, ngahasilkeun radikal klorin anu réaktif pisan. Radikal réaktif ieu ngancurkeun molekul ozon, janten jumlah total ozon anu musnah langkung ageung tibatan anu dihasilkeun. Ku cara ieu kasaimbangan antara generasi sareng karuksakan molekul ozon tiasa nyerep radiasi surya anu ngabahayakeun pikeun urang parantos rusak.

Konsékuansi tina liang dina lapisan ozon

Hanjakalna, dina jaman baheula topik ieu henteu dipikaterang kalayan jéntré sapertos kitu, sahingga kagiatan manusa (panggunaan aerosol klorofluorokarbon) parantos hasil ngahontal stratosfer jumlahna ageung klorin sareng bromin anu ngancurkeun molekul ozon. Kusabab réaksi na peryogi cahaya sareng pembentukan awan kutub dina suhu anu handap pisan, tingkat ozon anu panghandapna lumangsung dina cinyusu Antartika sareng bentuk liang ozon khususna di Antartika. Liang ozon ieu nyababkeun langkung radiasi ultraviolét pikeun ngahontal permukaan Bumi sareng ngagancangkeun cair.

Dina manusa, dégradasi lapisan ozon parantos nyababkeun kanaékan kajadian kanker kulit kusabab jumlah radiasi surya anu langkung ageung anu dugi ka urang. Tutuwuhan ogé kapangaruhan, utamina anu tumuh sareng gagang na daun anu langkung lemah sareng kirang berkembang.

Pangaruh kapal terbang di stratosfer

Kapal terbang ngapung di stratosfér handap pikeun nyegah seueur résistansi dina badan pesawat

Kapal terbang ogé ngagaduhan pangaruh kana stratosfir, sabab biasana ngapung dina jangkungna antara 10 sareng 12 km, nyaéta, caket tropopause sareng awal stratosfer. Nalika patalimarga udara parantos naék, émisi karbon dioksida (CO2), uap cai (H2O), nitrogén oksida (NOx), sulfur oksida (SOx) sareng jelaga parantos ningkat kana atmosfir antara troposfér luhur sareng stratosfér handap.

kiwari, kapal terbang ngan ukur nyababkeun antara 2 sareng 3% émisi rumah kaca global. Ieu ogé henteu pati penting dina hal pemanasan global ogé. Nanging, anu leres-leres penting ngeunaan kapal terbang nyaéta gas-gas anu dikaluarkeunna dilakukeun di bagian luhur troposfir. Ieu nyababkeun uap cai anu dipancarkeun ningkatkeun kasempetan ngawangun awan cirrus anu nahan langkung panas di Bumi sareng nyumbang kana pemanasan global.

Di sisi séjén, oksida nitrogén anu dikaluarkeun ku kapal terbang ogé bahaya, sabab éta aya hubunganana sareng leungitna ozon dina stratosfer. Urang kedah ngémutan yén sanaos gas rumah kaca anu dipancarkeun ku kapal terbang henteu ngagaduhan umur anu panjang pisan dugi ka stratosfir, aranjeunna tiasa ngalakukeun éta, sabab aranjeunna dileupaskeun dina jangkungna caket pisan sareng éta.

Panasaran stratosfir

mikroba leutik hirup dina strata

Lapisan suasana ieu ngagaduhan sababaraha kapanasaran anu tiasa ngareuwaskeun urang. Diantara kapanasaranana nyaéta:

  • Kapadetan hawa nyaéta 10% handap anu dina permukaan bumi
  • Suhu dina lapisan handap sakitar -56 derajat rata-rata sareng arus hawa ngahontal 200 kilométer per jam.
  • Aya laporan anu mastikeun ayana mikroorganisme leutik hirup di stratosfer. Mikroba ieu dipercaya asalna ti luar angkasa. Éta spora baktéri, organisme tahan pisan anu tiasa ngabentuk lapisan pelindung disakurilingna diri sahingga salamet tina suhu anu handap, kaayaan garing sareng tingkat tinggi radiasi anu aya dina stratosfer.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, suasana ngagaduhan fungsi anu hébat pikeun urang sareng sesa mahluk hirup anu nyicingan planét urang. Stratosfir ngandung hal anu diperyogikeun pikeun salamet urang sareng, sanaos jangkungna mil, urang kedah ngajagi.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.