Naha Danau Baikal kasohor pisan?

Situ Baikal

Sakali-kali dina kahirupan disebatkeun yén kanyataan henteu asing tibatan fiksi. Sareng di alam aya kasus luar biasa tina tempat kalayan kaéndahan anu luar biasa atanapi khusus pisan kusabab ciri-cirina, flora sareng fauna anu aheng atanapi kusabab fenomena alam anu paling anéh di dunya kajantenan.

Dina hal ieu kuring badé nyarioskeun Situ Baikal. Situ ieu anu paling terkenal di dunya kusabab seueur alesan. Pikeun élmuwan éta penting pisan sareng pikeun wisatawan ogé. Naha anjeun hoyong terang alesan naha éta penting pisan sareng kumaha luar biasa éta?

Asal sareng ciri Danau Baikal

Danau ieu ngagaduhan asal tektonik. Ieu ngandung harti yén éta asalna tina gerakan pelat tektonik anu aya di Bumi (pikeun diajar langkung seueur ngeunaan lempeng tektonik baca lapisan jero Bumi). Tempatna di daérah kidul Siberia, Rusia, antara Irkutsk Oblast di belah kalér-kalér sareng Buryatia di belah kidul, caket kota Irkutsk. Éta katelah "Panon Biru Siberia" y "Mutiara Asia".

Pembentukan Danau Baikal diperkirakeun dugi ka ayeuna sakitar 25-30 juta taun. Dina istilah géologis urang tiasa nyarios yén kami henteu mendakan danau pangkolotna dina sajarah.

Kitu pentingna danau ieu anu dingaranan Situs Warisan Dunya ku Unesco di 1996. Éta mangrupikeun salah sahiji danau anu paling henteu mendung di dunya (maka jujulukna panon biru). Kekeruhan diukur ku cakram Secchi. Cakram ieu ngamungkinkeun urang terang jumlah radiasi cahaya anu ngalangkungan cai sahingga terang sinarna. Nya, jumlah cahaya anu ngahontal jero parantos diukur sareng tanda lampu parantos didaptarkeun dugi ka 20 méter jero.

Danau ieu ogé menonjol pikeun ngurilingan 20% tina cai seger, teu beku di planét (sakitar 23.600 km3 cai). Éta tiasa nyéépkeun seueur cai sabab jero pisan sareng sabab didahar ku 336 tributaries. Diménsi Danau Baikal nyaéta: Permukaan 31.494 km², panjang 636 km, lébar 80 km sareng jero 1.680 m.

És Danau Baikal

Danau Baikal anu beku. Sumber: http://www.rusiamia.com/rusia/turismo/lago-baikal-rusia/

Fitur sanés anu ngajantenkeunna istiméwa nyaéta éta hiji-hijina danau anu sedimen na teu acan kapangaruhan ku glasier buana sanaos janten danau lintang anu luhur. Panilitian parantos dilaksanakeun dina sédimén danau sareng diperkirakeun yén upami sadaya endapan anu akumulasi dina 25-30 juta taun ieu tiasa dihapus, danau bakal ngahontal jerona nepi ka 9 km.

Danau lengkep dikurilingan ku pagunungan (maka kanyataan yén éta ngagaduhan seueur sédimén) anu sacara teknis dijaga salaku taman nasional pikeun konservasi na sareng ngagaduhan 22 pulau alit. Pulo panggedena disebat Oljon sareng panjangna sakitar 72 km.

Pulo Olkhon

Pulo Olkhon

Pentingna Danau Baikal

Danau ieu, sakumaha anu kuring parantos nyebatkeun sateuacanna, ngagaduhan penting pisan anu difokuskeun tina dua sudut pandang: salaku tempat pikeun didatangan sareng pariwisata atanapi salaku ilmuwan dimana anjeun tiasa mendakan ciri unik anu ngajantenkeunna istimewa.

Karakteristik munggaran anu ngajantenkeun penting pisan pikeun komunitas ilmiah nyaéta danau tunggal sapertos anu ngagaduhan 20% cadangan cai tawar di sakumna planét. Dina acara éta 336 anak kapal na lirénkeun cai sareng tuangeun, danau bakal nyandak sakitar 400 taun pikeun ngosongkeun prosés évaporasi. Salah sahiji itungan paling panasaran anu dilakukeun ku para ilmuwan nyaéta yén lamun sakumna penduduk dunya dibekelan ku ngan ukur danau ieu, maka aranjeunna bakal hirup salami 40 taun sareng henteu ngagaduhan masalah kakurangan cai.

Kajelasan cai anu disebatkeun di luhur ogé ngajantenkeun khusus. Turbidity anu handap dipiboga kusabab kanyataan yén mikroorganisme hirup dina cai na nyucikeun dina cai sareng ngalakukeun beberesih anu saé. Sababaraha panilitian parantos dilakukeun pikeun ningali naha mikroorganisme ieu tiasa dianggo pikeun ngabersihan tumpahan minyak di perairan sanés kusabab tingkat pemurnian anu luhur.

Cai anu bénten-béntenna dianggo pikeun sababaraha perawatan médis, khususna pikeun sababaraha diét anu goréng dina uyah mineral. Di jaman baheula, urang Asia nganggap Danau Baikal tempat suci. Malah ayeuna anjeun tiasa ningali di sisi danau sésa-sésa wangunan anu biasa dilakukeun ku suku kuno ritual di mana aranjeunna dimodalan ku énergi danau.

Karakteristik anu sanés anu ngajantenkeun istimewa pikeun komunitas ilmiah nyaéta kondisi cuaca anu ekstrim dimana ayana. Dina usum salju suhu danau tiasa ngahontal 45 derajat handapeun enol. Nanging, Situ Baikal mangrupikeun tempat perlindungan pikeun flora sareng fauna. 1.600 genera sato sareng 800 pepelakan hirup aya anu katalog dugi ka ayeuna. Di jerona aya seueur spésiés endemik sapertos segel sareng Stalgeon Baikal, lauk golomjanka sareng yuyu epishura (sato leutik anu peranna penting dina ranté dahareun, sabab nyaring cai kana awakna). Peran épisura penting pisan sabab éta spésiés anu seueur pisan. Aya dugi ka 3 juta tina yuyu ieu per méter pasagi permukaan. Éta alit pisan, ngan ukur sakitar 2 milimeter panjangna, tapi kamampuanna pikeun nyaring cai luar biasa. Atuh sabagéan ageung pikeun aranjeunna naha danau jelas pisan. Di 1976, pabrik anu tanggung jawab ngadamel sélulér miceun runtahna langsung ka Situ Baikal na ngabahayakeun kasalametan yuyu ieu sareng spésiés endemik sanés.

Tangkor Baikal Lake

Tangkor Baikal Lake

Situ ieu ngagedéan unggal taun sakitar dua séntiméter. Ieu nyababkeun seueur lini kusabab gerakan lempeng tektonik anu teras-terasan. Danau ieu tiasa nahan langkung seueur cai unggal taun.

Panasaran Danau Baikal

Di handapeun situ aya piramida waja stainless kalayan jaket Rusia. Ieu disababkeun ku misi ékspédisi munggaran anu berhasil dugi ka handapeun danau tanggal 29 Juli 2008.

Danau ieu ogé kawéntar pisan henteu sababaraha taun ka pengker berkat fénoména anu kajantenan di permukaanna sareng mimiti dititénan ku para astronot ti Stasion Angkasa Internasional (ISS). Fénoména ieu mangrupikeun tanda ageung dina permukaan danau (anu teras dibekukan) mirip pisan sareng anu kénca sagelas cai dina méja. Tanda na diaméterna sakitar 4,5 kilométer. Jalma anu didaptarkeun pikeun mata pelajaran paranormal nyatakeun yén éta tiasa janten hasil tina panyaluran pendaratan UFO (nuturkeun logika bunderan pepelakan anu sami).

Danau Baikal Circle

Danau Baikal Circle

Di sisi séjén, komunitas ilmiah masihan penjelasan anu rada langkung koheren ngeunaan fenomena ieu. Éta mangrupikeun lingkaran anu langkung poek disababkeun ku konveksi cai. Cai anu haneut sareng kirang kandel naék ka permukaan sareng nalika éta mendingan tiis lingkunganana, éta beku janten lapisan és ipis. Anu paling tahayul nyarios yén lamun anjeun nganapigasi di sakuliling bunderan éta bakal kajantenan anjeun sami sareng fenomena segitiga Bermuda, anjeun bakal dilelep ku arus anu ngagalura pisan anu asalna ti jero talaga.

Pariwisata di Danau Baikal

Dina raraga nganjang sareng nikmati Danau Baikal, anjeun tiasa ngalalana dina karéta Trans-Siberia. Karéta ieu lengkep ngurilingan éta, nyebrang sakitar 200 jembatan sareng sakitar 33 torowongan. Di toko-toko di sekitar danau aranjeunna ngajual lauk omul haseup sareng anjeun tiasa ngaraosan nalika niténan bentang anu éndah.

Bagean kidul wétan nyaéta, tanpa diragukeun, anu paling seueur turis ti saprak belah wétan-wétan sacara praktis ditinggalkeun.

Situ Baikal sareng perubahan iklim

Seueur kajian ilmiah anu nunjukkeun yén pangaruh tina parobihan iklim sareng pemanasan global aranjeunna tiasa ngajantenkeun danau ieu kirang menarik. Salah sahiji studi ieu diterbitkeun dina jurnal BioSains. Panulis panilitian ieu nyaéta Marianne V. Moore sareng nyatet yén iklim danau parantos langkung lemes kalayan kisaran suhu henteu ekstrim sapertos sateuacanna. Dina usum tiis danau tetep beku kirang langkung waktos ti sateuacan. Kanyataan ieu tiasa nyababkeun karuksakan ékosistem sareng fauna anu paling rentan sapertos segel nerpa. Segel endemik ieu mangrupikeun hiji-hijina segel cai tawar di dunya sareng ngan ukur tiasa kawin sareng ngalahirkeun dina és Danau Baikal. Kusabab és ieu aya kirang kanggo waktos, kapasitas sareng kasempetan kalahiran langkung handap, janten jumlah penduduk segel turun. Kana ieu ditambih manusa. Tangtosna, manusa teh moro segel ieu siluman sareng masif éta mangrupikeun salah sahiji dasar anu paling mantep pikeun ékonomi daérah.

Segel Nerpa

Segel nerpa peryogi és pikeun baranahan na. Sumber: http://www.rdrusia.com/rusia-el-lago-baikal/

Tungtungna, salah sahiji panasaran danau ieu nya éta hiji-hijina tempat anu anjeun tiasa kéngingkeun neutrinos. Ieu partikel anu bieu didakan di Bumi sareng anu nyayogikeun kami inpormasi seueur ngeunaan kahirupan planét sareng galaksi anu sanésna sareng naon anu lumangsung di luar angkasa.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, danau ieu, ti mimiti dugi ka akhir, mangrupikeun kaajaiban pikeun élmuwan boh wisatawan. Janten anjeun tiasa ngarangkep kantong anjeun sareng ngatur perjalanan salajengna 😉


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.