Sinar Globular sareng Video Nyata pikeun aranjeunna

kilat di langit

Sinar Globular, ogé katelah bola atanapi kilat buleud, mangrupikeun jinis kilat anu langka pisan anu henteu dipikaterang ku seueur jalma. Seringna, aranjeunna parantos bingung sareng disababkeun ku fenomena anu teu aya hubunganana sareng kilat kusabab kumaha aranjeunna béda-béda dina paripolahna. Sanaos aranjeunna parantos aya, henteu diajar dugi ka 2012 pikeun anu munggaran di daérah Cina. Panaliti kasumpingan kilat globular ku kabeneran.

Para panaliti mendakan bola beureum anu "kabeuleum" kanggo sababaraha detik di langit, diaméterna sakitar 5 méter, teras ngaleungit. Aranjeunna mendakan yén nalika jinis kilat ieu kabentuk, sababaraha mineral tina taneuh ngejat. Aranjeunna biasana ngandung silikon, anu dina kaayaan anu ekstrim ngabentuk filamén silikon. Filamén ieu kabakar ku oksigén dina hawa, nyiptakeun bola éta anu ditingali ku panaliti. Nanging, éta mangrupikeun fenomena langka anu henteu kabuktosan sadayana yén éta pikeun alesan ieu, sareng penjelasan sanésna parantos dicobian.

Pidéo sareng sababaraha rékor anu parantos dicandak

kilat globular atanapi kilat bola

Usaha pikeun nyiptakeun sinar globular di laboratorium

Salah sahijina tanggal ti 1908, penjelajah Rusia anu namina Vladimir Arseniev. Dina bukuna «Di gunung Sijoté-Alín», anjeunna nyarioskeun ngeunaan kasaksianna ngeunaan sinar globular. Vladimir ngajelaskeun kumaha anjeunna di leuweung, éta dinten anu sepi, sadayana tenang, sareng anjeunna ningali percikan éta némbongan. Anjeunna ngajelaskeun salaku lampu bodas matte, rata-rata sakitar 20 / 30cm. Bola dina hal ieu lumangsung pikeun waktos anu lami. Anjeunna nyarioskeun kumaha anjeunna ngalih caket pisan kana taneuh, caket tatangkalan sareng rungkun, tapi henteu kantos kontak sareng aranjeunna, saolah-olah anjeunna ngajauhan éta. Bal ngadeukeutan ka anjeunna, sareng sakitar 10 méter ti anjeunna anjeunna tiasa niténan kalayan ati-ati. Éta sapertos lapisan, anu luarna dibuka sakitar dua kali, ngalaan cahaya biru di jero.

Pasualan anu khusus kajantenan di kota Rosario, Argentina, dina tanggal 25 Pébruari 2012. Salah sahiji sinar ieu asup ka dapur, saksi parantos diverifikasi kumaha dina hal ieu ngabeledug di jero dirina, nyababkeun indungna murag kana taneuh. Gancang koran-koran dieusian, sareng ogé pikeun ngahukum pihak-pihak tatangga tina fenomena ieu.

Aya ogé kasus busi (kilat globular) dina sela pesawat sareng panumpang na lebet. Atanapi anu ieu anu janten difilmkeun usum panas taun kamari, di daérah Siberia.

Sesuatu anu teras-terasan narik perhatian ayeuna sareng anu nyegah penjelasan ilmiah anu kuat tina masihan sareng dimana masih aya perdebatan, nyaéta cara kajadian fénoména ieu, sareng umur panjang anu hébat. Masih, aya sababaraha tiori.

Hipotesis dina kabentukna sinar globular

cahaya di langit

Sanaos lami pisan fenomena éta dianggap mitos, saatos 3000 kasaksian sareng dokuméntasi dimana sumber sareng penjelasanna ngeunaan naon anu aranjeunna atos ningali rupa-rupa, dinten ayeuna parantos dirawat salaku fenomena anu nyata sareng teu biasa. Sakumaha urang parantos mairan, kuring henteu terang persis kumaha kajadianana. Tapi aya sababaraha tiori:

Plasma anu terionisasi pisan

Salah sahijina nyaéta éta balok bunder tiasa janten plasma anu terionisasi pisan ku medan magnét anu dihasilkeun ku nyalira. Tapi éta sanés téori anu ngayakinkeun pisan, upami kitu, bénsin anu ngawangunna kedahna panas pisan. Ieu bakal ngajantenkeun lampu pisan, sareng bakal naékna naék. Ogé, plasma panas anu digabungkeun sareng médan magnét moal ngajantenkeun salami éta tetep.

Bentuk khusus tina plasma

Dina hal ieu, hiji jinis plasma tiasa diwangun ku ion positip sareng négatip, tinimbang ion sareng éléktron positip. Janten gabungan deui tiasa lambat pisan, anu bakal ngajantenkeun yén aranjeunna lami pisan. Ogé, éta tiasa suhu kamar janten teu terang sakumaha éta sareng tiasa kajadian caket kana taneuh, sapertos anu parantos urang tingali. Sinar ieu ogé bakal dihasilkeun ku bahan anu aya dina taneuh, sapertos contona silikon (sapertos anu urang nyarioskeun dina awal tulisan), ku ngejatna ieu upami sinar murag tapi henteu keuna kana taneuh.

Sinar globular henteu diragukeun mangrupikeun démo yén masih seueur misteri anu kedah direngsekeun sareng éta kajantenan. Saha anu terang upami ti ayeuna aranjeunna bakal teras ngadokuménkeun fénoména anéh anu ngan ukur parantos disababkeun ku jalma anu ngimpikeunana sareng éta anu nyata. Éta bakal janten hal anu urang bakal mendakan saatos waktos. Tina Meteorology Network kami bakal sadar kana papanggihan énggal, sareng kami bakal teras ngabagi na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.