Sinar gamma

sinar gamma

Dina bidang fisika nuklir, sababaraha jinis radiasi anu aya ditaliti. Dina hal ieu, urang bade difokuskeun diajar sinar gamma. Éta radiasi éléktromagnétik anu dihasilkeun ku buruk radioaktif inti atom. Sinar gamma ieu ngagaduhan radiasi frékuénsi pangluhurna sareng mangrupikeun anu paling bahaya pikeun manusa, ogé radiasi pengion anu sanés.

Kituna, urang bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun naon ciri, pentingna sareng kagunaan sinar gamma.

Ciri utama

kagunaan radiasi

Dina kasimpulan, urang badé daptar ciri utama sinar gamma:

  • Éta partikel anu teu gaduh deui sésana kumargi aranjeunna bergerak kalayan gancang cahaya.
  • Éta ogé henteu gaduh muatan listrik kumargi aranjeunna henteu dialihkeun ku medan listrik sareng magnét.
  • Aranjeunna gaduh sakedik pisan pikeun kakuatan ionisasi sanaos aranjeunna lumayan nembus. Sinar gamma tina radon aranjeunna tiasa ngaliwat dugi ka 15 cm waja.
  • Éta gelombang sapertos cahaya tapi langkung énergi tibatan sinar-X.
  • Sanyawa radioaktif anu diserep dina kelenjar sareng ngajauhan radiasi gamma dimungkinkeun pikeun diajar kelenjar cenah ku meunangkeunana di pantai.

Aranjeunna gaduh radiasi frékuénsi luhur pisan sareng mangrupikeun salah sahiji radiasi paling bahaya pikeun manusa, sapertos sadayana radiasi pengion. Bahayaana aya dina kanyataan yén éta gelombang énergi tinggi anu tiasa ngarusak molekul. anu ngawangun sél, nyababkeun mutasi genetik sareng bahkan maot. Di Bumi urang tiasa niténan sumber alami sinar gamma dina burukna radionuklida sareng interaksi sinar kosmis sareng suasana; saeutik pisan sinar ogé ngahasilkeun jenis radiasi ieu.

Pasipatan sinar gamma

sinar gamma di luar angkasa

Biasana, frékuénsi radiasi ieu langkung ageung tibatan 1020 Hz, janten ngagaduhan énergi anu langkung ageung tina 100 keV sareng panjang gelombangna kirang ti 3 × 10 -13 m, langkung kirang ti diaméter atom. Interaksi anu ngalibatkeun sinar gamma énergi ti TeV ka PeV ogé parantos dikaji.

Sinar gamma langkung nembus tibatan radiasi anu dihasilkeun ku bentuk pembusukan radioaktif sanés, atanapi buruk alfa sareng buruk béta, kusabab kacenderungan langkung alit pikeun berinteraksi sareng zat. Sinar gamma diwangun ku fotona. Ieu mangrupikeun bédana anu penting tina radiasi alfa anu diwangun ku inti hélium sareng radiasi béta anu diwangun ku éléktron.

Foton, sabab henteu dilengkepan ku massa, aranjeunna kirang ionisasi. Dina frékuénsi ieu, pedaran ngeunaan fénoména interaksi antara médan éléktromagnétik sareng materi henteu tiasa malire mékanika kuantum. Sinar gamma dibédakeun sareng sinar-X ku asal na. Éta dihasilkeun ku transisi nuklir atanapi subatomik, dina kasus naon waé, sedengkeun sinar-X dihasilkeun ku transisi énergi kusabab éléktron lebet tingkat énergi bébas langkung internal tina tingkat énergi anu diukur ku éksternal.

Kusabab sababaraha transisi éléktronik tiasa ngaleuwihan énergi sababaraha transisi nuklir, frékuénsi sinar-X énergi anu langkung luhur tiasa langkung luhur tibatan frékuénsi sinar gamma énergi handap. Tapi, kanyataanna, aranjeunna sadayana gelombang éléktromagnétik, sapertos gelombang radio sareng cahaya.

Bahan anu dilakukeun berkat sinar gamma

spéktrum éléktromagnétik

Bahan anu diperyogikeun pikeun ngajaga sinar gamma langkung kentel tibatan anu dibutuhkeun pikeun ngajaga partikel alfa sareng béta. Bahan ieu tiasa diblokir nganggo lambar kertas saderhana (α) atanapi lempeng logam ipis (β). Bahan anu jumlahna atom tinggi sareng kapadetan tinggi tiasa langkung nyerep sinar gamma. Nyatana, upami 1 cm kalungguhan diperyogikeun pikeun ngirangan kuatna sinar gamma ku 50%, pangaruh anu sami kajadian dina 6 cm semén sareng 9 cm bumi anu diteken.

Bahan perisai umumna diukur tina segi ketebalan anu diperyogikeun pikeun motong inténsitas radiasi dina satengah. Jelas, énergi fotona langkung luhur, langkung kandel taméng anu diperyogikeun.

Maka, layar kandel diperyogikeun pikeun ngajagi manusa, sabab sinar gamma sareng sinar-X tiasa nyababkeun kaduruk, kanker, sareng mutasi genetik. Salaku conto, dina pembangkit listrik tenaga nuklir, éta dipaké pikeun ngajagi waja sareng semén dina wadah pelet, sedengkeun cai tiasa nyegah radiasi nalika neundeun batang bahan bakar atanapi transportasi inti reaktor.

Mangpaat

Perlakuan radiasi ionisasi mangrupikeun cara fisik anu dianggo pikeun ngahontal sterilisasi bahan médis sareng kabersihan, dékontaminasi tuangeun, bahan baku sareng produk industri, sareng aplikasi na dina bidang sanés, Urang tingali engké.

Prosés ieu ngalibatkeun ngalaan akhir rangkep atanapi produk ageung atanapi zat pikeun énergi ionisasi. Hal ieu dilakukeun di rohangan khusus anu disebut rohangan iradiasi pikeun tiap kaayaan anu khusus sareng dina jangka waktu anu khusus. Gelombang ieu sacara lengkep nembus produk anu kabuka, kalebet produk rangkep multilayer.

Pamakéan Cobalt 60 pikeun pengobatan panyakit tumor mangrupikeun padika anu ayeuna nyebar pisan di nagara kuring sareng di dunya kusabab khasiatna sareng kasalametan intrinsik. Disebut terapi kobalt atanapi terapi kobalt sareng ngalibatkeun ngalaan jaringan tumor kana sinar gamma.

Pikeun ieu, alat pangobatan anu disebut kobalt digunakeun, anu dilengkepan sirah lapis lapis kalayan kobalt 60, sareng dilengkepan alat anu persis ngadalikeun paparan anu diperyogikeun dina unggal kasus anu khusus pikeun ngubaran panyawat anu cukup.

Aplikasi komérsial énergi pangionan mimiti ti mimiti 1960-an. Ayeuna, aya sakitar 160 tutuwuhan iradiasi anu dioperasikeun di dunya, disebarkeun di langkung ti 30 nagara, nyayogikeun seueur jasa pikeun langkung seueur industri.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, sanaos bahaya, manusa tiasa ngagunakeun sinar gamma di seueur daérah sakumaha anu diinduksi ku ubar. Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan sinar gamma sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.