Supertornado sareng Supercomputer: Simulasi kahontal

Kaseueuran proyék anu dilaksanakeun dina diajar fenomena meteorologis ekstrim, sapertos a superorned, anu ditujukeun ningkatkeun prediksi aranjeunna. Acara anu disimulasikeun ngahontal angin anu tetep dugi ka 320 kilométer per jam, maéhan 9 urang sareng mencétan ampir 200 urang dina 100 kilométer rute na.

Proyék anu dilakukeun ku tim peneliti Leigh Orf di Lembaga Koperasi pikeun Studi Satelit henteu béda, sanaos tuntas diajar, sareng kamungkinan komputer super (ampir 6 taun ka hareup) parantos ngantepkeun aranjeunna ngalakukeun ieu simulasi.

Teu aya élmuwan anu kantos ningali simulasi badai sapertos kieu sateuacanna. Bantuan ti supercomputer Bluewaters di Universitas Illionis parantos berperan sacara digital nyiptakeun badai anu lumangsung dina 24 Méi 2011.Bluewaters ngambil alih tilu dinten kanggo ngitung simulasi kalayan sagala panyimpangan anu mungkin. Pikeun kéngingkeun ideu ngeunaan kamampuanana, komputer anu tiasa dipibanda di bumi atanapi di kantor, bakal mangtaun-taun.

Supercomputer nganggo kondisi cuaca anu aktual anu kacatet dina waktos dibentukna sareng kamajuan saterusna puting beliung super. Pikeun ieu, aranjeunna tumut kana akun suhu kolom hawa dina badai, tekanan atmosfir, kalembaban atanapi kecepatan angin.

Lokasi sareng simulasi arus vortisitas Streamwise dina puting beliung

Béda bagéan generasi sareng evolusi puting beliung dipidangkeun dina pidéo. Mimitina anjeun tiasa ningali éta generasi supercell anu matak nimbulkeun lahirna puting beliung. Sababaraha supercell ieu aranjeunna ngahasilkeun puting beliung leutik, anu ngahiji masihan kagancangan ka eddy utami anu bakal tungtungna jadi superorned.

Dina waktos anu sami hujan nyiptakeun aliran hawa anu tiis anu sigana janten jinis siphon, nyababkeun fenomena utami. The SVC (arus vortisitas Streamwise) Kumaha aliran hawa ieu dipikaterang henteu pernah némpél dina puting beliung, tapi sigana mangrupikeun pembangkit kakuatanana.

Gagasan proyék ieu nyaéta ngadamel simulasi langkung akurat sareng nempatkeun kana jasa meteorologi sanés supados aranjeunna tiasa dianggo kalayan éta.

Peryogi pikeun jenis studi ieu:

Anu élmuwan terang ngeunaan badai ekstrem ieu sareng badai anu nyebrang Texas, Florida sareng Karibia, diantara tempat-tempat sanés ayeuna, nyaéta tiasa lumangsung kalayan frekuensi sareng intensitas anu langkung ageung.

Numutkeun kana panilitian anyar ku American Journal of Change Climate, anu sacara efektif nganalisis indikator atmosfir puting beliung, supertorning simulasi, dina skénario iklim anu stabil, éta bakal ngagaduhan periode kambuh sakitar 900 taun.

Tapi nalika panaliti tumut kana faktor sapertos ketidakstabilan atmosfir sareng pemanasan sagara (duanana aya hubunganana sareng perubahan iklim), aranjeunna mastikeun yén badai anu lumangsung unggal 1000 taun, éta moal nyandak anu lami pikeun malikeun nyalira.

Teu aya panaliti anu tiasa nyarios pasti, dugi ka ayeuna, kumaha parobihan iklim bakal mangaruhan parna hiji badai. Aranjeunna ukur terang yén aranjeunna kedah terang naon anu ngahasilkeun sareng ngadukung ribut ieu kalayan gancang.

Kualitas data anu langkung seueur sareng langkung saé sareng supercomputer anu langkung kuat bakal ngabantosan ahli meteorologi modél langkung prediksi.

Ku cara kieu aranjeunna tiasa nunjukkeun dina jalur puting beliung, henteu ngan ukur badai putu caket, tapi éta ogé nanaon, sahingga ningkatkeun waktos bewara tina ngabejaan, ngalakukeun éta dina gilirannana langkung akurat sareng langkung gancang.

Hirup bakal disalametkeun sareng ratusan kulawarga moal ngalaman cilaka.

Ruj: Chasers badai


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.