Siklus nitrogén

siklus nitrogén

El siklus nitrogén éta mangrupikeun siklus biogeokimia dasar pikeun fungsi kahirupan anu leres. Aya sababaraha jinis siklus biogeokimia nyaéta anu ngajamin kaayaan lingkungan anu pikaresepeun pikeun kamekaran kahirupan. Sadaya organisme hirup gumantung kana siklus nitrogén pikeun kamekaran sareng pamekaranana.

Kusabab kitu, kami badé nyungkeun tulisan ieu pikeun nyaritakeun sadaya ciri, asal sareng pentingna siklus nitrogén.

Naon siklus nitrogén

siklus nitrogén di laut

Siklus nitrogén teu langkung ti dina susunan prosés kimia sareng biologis anu ngamungkinkeun pikeun nyayogikeun mahluk hirup ku nitrogén pikeun pamekaranana. Sareng ieu unsur ieu penting supaya mahluk hirup tiasa berkembang sacara gembleng. Aya waduk anu béda, tahapan dina siklus ieu anu penting pisan pikeun kahirupan manusa. Sapertos siklus karbon sareng siklus alami anu sanés, aya sumber émisi unsur ieu. Di sisi anu sanésna, pikeun siklus nutup sadayana, kedah aya sumber nyerep nitrogén. Ku cara kieu, kahontal yén kasaimbangan nitrogén global kedah stabil sahingga sadayana tiasa leres.

Nanging, manusa nyababkeun rupa-rupa tabrakan lingkungan dina skala global sareng siklus ieu kapangaruhan sacara serius. Diantara ciri anu urang gaduh tina siklus biogeokimia ieu urang ngagaduhan asal. Sareng éta nitrogén asalna tina nyiptakeun inti atom énggal, unsur kimia non-logam dina kaayaan gas. Urang terang yén rupa-rupa bentuk kimia sareng organik henteu anorganik nunjukkeun dirina sapanjang siklus. Fungsi sadaya unsur dimimitian ti leungitna éléktron. Éta nalika, tanpa éléktron, asam amino, DNA sareng protéin tiasa didamel. Hatur nuhun kana sadaya komposisi ieu, siklus nitrogén tanggung jawab pikeun maénkeun peran penting dina tumuh pepelakan sareng jaringan organisme hirup.

Sanaos mangrupikeun salah sahiji jinis jasa ékosistem anu teu jelas, éta penting pikeun ngembangkeun kahirupan. Kituna, urang kedah diajar ngalestarikeun siklus ieu sabab penting pisan.

Nitrogén skala global

siklus

Urang bade nganalisis anu mana waduk utama dimana nitrogén aya dina skala global. Bagéan kahiji nyaéta suasanana. Kami terang yén suasana urang ngagaduhan ayana tinggil nitrogén, ieu mangrupikeun 78% sadaya gas. Éta kalolobaan lapisan hawa ieu. Sanaos nitrogén atmosfir henteu percanten sareng henteu ngalakukeun réaksi naon waé, éta ngagaduhan peran dina sadaya ieu.

Daérah sanés anu aya waduk nitrogén nyaéta batu sédimén. 21% nitrogén kapanggih dicampur sareng bahan organik sareng disebarkeun di sagara. Entong hilap yén kahirupan laut ogé peryogi nitrogén pikeun tiasa ngembangkeun leres. Nitrogén dina kahirupan laut dilebetkeun ku cara anu béda. Aya seueur mahluk hirup anu peryogi nitrogén dina unggal dintenna pikeun tiasa minuhan fungsi vital.

Bagian terakhir tina waduk unsur ieu nyaéta mikroorganisme. Mikroorganisme anu ilubiung dina siklus nitrogén anu dipikaterang ku nami fixatives, nitrifiers sareng denitrifiers. Fixatives nyaéta organisme anu tujuanna pikeun ngalereskeun nitrogén dina awak anjeun atanapi dina organisme séjén. Di sisi anu sanésna urang gaduh nitrifiers. Éta ngeunaan mahluk hirup anu didahar ku nitrogén salaku bagian tina zat organik. Denitrifiers nyaéta jalma-jalma anu nyabut nitrogén salaku akibat tina réaksi kimia.

Fase siklus nitrogén

nitrogén dina tatanén

Urang bade ningali naon tahapan-tahapan utami anu ngalirkeun siklus ieu kusabab silih berganti teras-terasan. Kami mendakan fase anu bénten-bénten anu aya nitrogén nalika gas nuju nyandak hiji hubungan atanapi anu sanés. Hayu urang tingali naon fase utama na:

  • Fiksasi: Ieu mangrupikeun fase dimana nitrogén atmosfir diala ku sadaya mahluk hirup anu tiasa ngagunakeunana ngalangkungan cara abiotik. Ngan éta bagian tina ékosistem anu aranjeunna henteu terang. Salaku conto, énergi listrik tina kilat sareng radiasi surya mangrupikeun unsur abiotik. Kahirupan biotik mangrupikeun bagian anu mampuh kéngingkeun nitrogén tina mikroorganisme anu aya dina taneuh.
  • Asimilasi: nitrat nangtung di dieu. Tutuwuhan ngagaduhan peran anu penting dina fase siklus ieu. Dina sitoplasma sél pepelakan urang gaduh nitrat anu diréduksi janten nitrit. Dina nitrit éta tiasa dilebetkeun kana pepelakan ngalangkungan akar. Urang terang yén pepelakan nganggo nitrogén salaku tuangeun pikeun tumuh sareng baranahan.
  • Amonisasi: nyaéta fase siklus nitrogén dimana dirobih kana ion amonium kusabab aksi mikroorganisme aérobik. Ieu ngandung harti yén aranjeunna mikroorganisme anu tiasa dianggo ku ayana oksigén.
  • Nitrifikasi: Ieu mangrupikeun bagian tina prosés anu diwangun ku oksidasi biologis amonia ku mikroorganisme aérobik. Hatur nuhun kana nitrifikasi ieu, nitrogén amonia balik deui kana taneuh pikeun dianggo deui ku pepelakan.
  • Imobilisasi: éta prosés sabalikna pikeun nitrifikasi.
  • Dénitrifikasi: nyaéta prosés sabalikna tina fiksasi. Di dieu urang ngagaduhan prosés anu katelah pernafasan anaérobik. Nyaéta, jenis prosés ieu lumangsung henteuna oksigén. Prosés ieu jawab balik nitrogén ka atmosfir sareng nitrat leyur dina cai. Ieu mangrupikeun tahapan terakhir tina siklus dimana sadayana mulih ka asal na.

Pentingna

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, siklus ieu penting pisan dina tingkat ékologis. Nitrogén penting pikeun organisme salami éta tiasa dianggo ku aranjeunna. Mangrupikeun unsur penting pikeun produksi DNA, asam amino, protéin sareng asam nukléat. Éta ogé janten unsur anu mendasar pikeun pangwangunan sareng produktivitas dina tatanén. Kaseueuran pupuk anu dianggo dina tatanén pikeun ngahasilkeun pepelakan langkung gancang sareng ciri anu langkung saé ngagaduhan seueur oksigén.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan siklus nitrogén sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.