Siklus hidrologis atanapi siklus cai

siklus hidrologis

Pasti anjeun terang naon siklus cai, ogé katelah siklus hidrologis. Éta ngeunaan gerakan kontinyu sareng siklik anu dilakukeun ku cai di seluruh planét urang. Ti mimiti dugi ka akhir siklus, cai tiasa ngalangkungan sadayana tilu kaayaan: cair, padet sareng gas. Prosés anu muterna cai pakait sareng siklus na tiasa ngalir antara detik atanapi menit bahkan jutaan taun.

Naha anjeun hoyong terang siklus hidrologis sacara jero? Dina tulisan ieu anjeun bakal diajar sadayana ngeunaan éta.

Kumaha siklus cai jalan

prosés siklus hidrologis

Cai ngagaduhan kasaimbangan di Bumi. Sok aya jumlah cai anu sami, tapi dina tempat sareng kaayaan anu béda. Sacara umum, kasaimbangan hidrologis biasana angger sanajan molekul cai tiasa medar gancang pisan.

Ieu Matahari anu mimiti ngarahkeun sareng mindahkeun siklus cai manaskeun cai laut sareng sagara. Nalika cai ngejat naék janten awan. Dina waktos ieu cai dina kaayaan gas. Sakali kaayaan anu leres parantos aya, présipitasi. Gumantung kana suhu hawa, présipitasi tiasa dina bentuk padet (salju atanapi hujan es) atanapi dina bentuk cair (tetes hujan).

Sakali cai murag kana taneuh, éta tiasa disimpen dina bentuk cai taneuh, ngabentuk lopak, rawa, danau, laguna atanapi ngiringan aliran cai permukaan sapertos walungan, aliran, jst. Upami ieu kajantenan, cai deui diterangkeun ka laut dimana éta bakal ngejat deui ngalangkungan radiasi matahari dugi ka ngawangun awan. Ieu kumaha siklus hidrologis nutup.

Prosés anu kalibet dina siklus hidrologis

formasi awan

Aya seueur prosés anu campur dina siklus cai ieu sareng anu ngalangkungan éta cai dijaga dina gerakan anu teras-terasan. Salaku conto, aya prosés anu nguap cai sareng éta henteu kedah persis ngejat cai tina sagara kusabab radiasi panonpoé.

Naékna arus hawa ogé mangrupakeun hasil tina cai evapotranspirasi Asalna tina kadua pepelakan nalika prosés fotosintésis sareng tina évaporasi taneuh.

Nalika uap cai naék dina hawa, hawa anu langkung tiis nyababkeun éta kentel ngawangun awan di sakumna dunya. Partikel cai dina méga silih tabrakan pikeun ngawangun tetes anu langkung ageung. Titik cai peryogi inti kondensasi hygroscopic pikeun ngiringan sareng ngabentuk titisan cai anu langkung ageung. Inti kondensasi ieu tiasa janten sekecik pasir, contona.

walungan salaku bagian tina siklus hidrologis

Kalayan akumulasi kontinyu sareng agrégasi tina titisan cai, éta janten langkung ageung sareng beurat dugi ka ragrag dina beurat awak nyalira. Kaayaan ieu gumantung kana tipe awan éta aya dina unggal waktos sareng kaayaan atmosfir. Sakumaha anu parantos urang sebatkeun sateuacanna, prosés anu nyéépkeun cai (naon waé kaayaanna) tiasa nyandak jutaan taun pikeun ngarengsekeun siklusna nyaéta sapertos kieu.

Durasi relatif tina siklus cai

nguap cai

Nalika hiji tetes cai murag tina awan dina bentuk padet sapertos salju atanapi és, éta tiasa ngempel dina tutup kutub sareng glasier gunung sareng henteu ngejat deui sareng tina solid ka cair dina jutaan taun. Cai ieu tiasa tetep disimpen salami jutaan taun upami kaayaan henteu robih. Hatur nuhun kana ieu, para ilmuwan tiasa ngaluarkeun seueur inpormasi tina tutup kutub ku ngagunakeun és inti.

Upami cuacana langkung haneut, és blok cair sareng lebur nalika usum semi sumping sareng suhu naék. Cai lebur ngalir ngaliwatan lahan sareng tuang lebak sareng walungan. Kaseueuran curah hujan di sakumna dunya ragrag dina sagara. Upami éta dilakukeun di darat, éta tiasa janten aliran permukaan, atanapi tiasa disimpen di jero taneuh salaku cai bawah tanah sareng pakan akuifer. Kanyataanna, aya deui cai anu tetep akumulasi ku prosés panyusupan tibatan anu ngalir ngalangkungan walungan sareng situ.

Upami cai tetep disimpen di jero taneuh, waktos anu diperlukeun pikeun naék ka permukaan ku ékstraksi ku manusa atanapi dialihkeun ka hiji danau sareng ngejat deui tiasa dugi ka mangabad-abad.

Nalika cai nyusup perlu disimpen dina taneuh kanggo ngeusi akuifer. Toko cai bawah tanah ieu penting pisan pikeun populasi manusa kumargi seueur kota anu disayogikeun ngan ukur ku aranjeunna. Sababaraha anu sanés, Nanging, sanggup tetep caket kana permukaan bumi sareng muncul, tungtungna jadi cai permukaan sareng laut.

Pentingna siklus cai pikeun kahirupan

pentingna cai

Siklus hidrologis penting pisan pikeun kahirupan di Bumi. Hatur nuhun ka dinya, kahirupan tiasa subur kumargi sipatna. Éta ngamungkinkeun sanyawa organik diréaksikeun ku cara anu neraskeun kahirupan di planét. Sakumaha anjeun pasti parantos terang, awak manusa diwangun ku 60-70% cai, janten tanpa éta urang moal tiasa hirup.

Éta ogé penting pikeun pepelakan pikeun fotosintésis sareng ngambekan. Pikeun nyaimbangkeun pH cai sareng fungsi-fungsi vital énzim, cai mangrupikeun unsur konci. Ogé, sakumaha anjeun tiasa tingali dina épolusi pepelakan sareng sato, bentuk kahirupan anu pangpayunna naék dina cai. Ampir kabéh lauk hirup sacara éksklusif dina cai sareng aya sajumlah ageung mamalia, amfibi sareng réptil di jerona. Sababaraha tutuwuhan sapertos ganggang ogé mekar di lingkungan akuatik, naha dina cai tawar atanapi uyah.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, cai mangrupikeun unsur anu paling penting dina planét urang sareng berkat éta urang tiasa ngagaduhan kahirupan sakumaha urang terang ayeuna. Kusabab kitu, perlu terang kumaha ngahargaan sumberdaya berharga ieu, tapi anu, hanjakalna, beuki langka.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.