siklus Milankovitch

siklus milankovitch jeung iklim

nu siklus Milankovitch Ieu dumasar kana kanyataan yén parobahan orbital tanggung jawab pikeun période glasial jeung interglasial. Iklim beda-beda dumasar kana tilu parameter dasar anu ngarobih gerakan Bumi. Seueur jalma ngahubungkeun parobahan iklim kana siklus Milankovitch, tapi ieu sanés masalahna.

Ku sabab kitu, urang badé ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyarioskeun ka anjeun kumaha siklus Milankovitch jalanna sareng kumaha pentingna pasangan iklim pikeun planét urang.

Naon siklus Milankovitch?

siklus Milankovitch

Kami nyanghareupan salah sahiji modél ilmiah anu paling penting. Saméméh datangna daur Milankovitch dina abad ka-XNUMX, faktor anu ngaganggu parobahan iklim di Bumi umumna teu dipikanyaho di masarakat ilmiah. Panaliti sapertos Joseph Adhémar atanapi James Croll aranjeunna neangan jawaban ti glaciations tina pertengahan abad XIX nepi ka période parobahan iklim drastis. Publikasi sareng panalungtikanana teu dipaliré dugi ka matematikawan Serbia Milankovic nyandak éta sareng mimiti ngerjakeun téori anu ngarobih sadayana.

Urang ayeuna terang kumaha manusa mangaruhan parobahan iklim, tapi ogé penting pikeun dicatet yén éta sanés hiji-hijina faktor. Parobihan iklim di Bumi ogé tiasa dijelaskeun ku pangaruh faktor éksternal ka planét. Siklus Milankovitch ngajelaskeun kumaha parobahan orbital nyumbang kana parobahan iklim Bumi.

Parameter siklus Milankovitch

suhu planét

Cuaca pakait sareng parobahan orbital. Milankovitch percaya yén radiasi panonpoé teu cukup pikeun sakabéhna ngarobah iklim Bumi. Sanajan kitu, parobahan dina orbit Bumi mungkin. Ieu kumaha aranjeunna ditetepkeun:

  • Glaciation: eccentricity tinggi, low Dengdekkeun, sarta jarak badag antara Bumi jeung Panonpoé ngakibatkeun saeutik kontras antara musim.
  • Interglasial: Ékséntrisitas rendah, condong luhur, sareng jarak pondok antara Bumi sareng Panonpoé, ngarah kana musim anu béda.

Numutkeun téori Milankovitch, éta ngarobih gerakan tarjamahan sareng rotasi planét dumasar kana tilu parameter dasar:

  • Ékséntrisitas orbit. Ieu dumasar kana kumaha stretched elips. Upami orbit Bumi langkung elips, éséntrisitasna langkung ageung, sareng sabalikna upami langkung sirkular. Variasi ieu tiasa ngadamel bédana 1% dugi ka 11% dina jumlah radiasi panonpoé anu ditampi Bumi.
  • Kacondongan. Ieu parobahan dina sudut sumbu rotasi Bumi. The dip fluctuates antara 21,6º jeung 24,5º unggal 40.000 taun.
  • Kabeneran Urang nuju ngawangkong ngeunaan nyieun sumbu rotasi sabalikna arah rotasi. Pangaruhna kana cuaca mangrupikeun hasil tina ngarobah posisi relatif solstices sareng equinoxes.

Ahli matematika Sérbia ngaharepkeun némbongkeun dina awal abad ka-XNUMX yén, salian pangaruh manusa, urang kudu ngarti kumaha planet urang behaves jeung kumaha parobahan orbital bisa ngarobah iklim.

Nanging, peran urang dina parobahan iklim teu tiasa dipungkir. Manusa nuju ngarobih paripolah siklus normal Bumi sareng iklim, janten urang kedah ngamimitian gaduh kabiasaan anu lestari anu ngajaga lingkungan.

konsékuansi iklim

variasi suhu

Ayeuna, sabab Bumi ngaliwatan perihelion salila usum tiris beulahan bumi kalér (Januari), jarak anu leuwih pondok ti panonpoé sawaréh nahan tiis usum di belahan bumi éta. Nya kitu, saprak Bumi dina aphelion salila usum panas belahan kalér (Juli), dina jarak nu leuwih gede ti panonpoé eta buffers panas usum panas. Dina basa sejen, struktur ayeuna orbit Bumi ngurilingan panonpoé mantuan ngurangan béda suhu musiman di Hémisfér Kalér.

Sabalikna, béda musiman di belahan kidul geus accentuated. Tapi, kumargi usum panas langkung panjang di kalér sareng usum tiris langkung pondok nalika panonpoé langkung tebih ti Bumi, bédana dina kolam renang énergi musiman anu ditampi henteu saé.

Téori

Téori tradisional paleoclimate nunjukkeun yén glacialization sareng deglazing dimimitian di lintang luhur di belahan kalér jeung sumebar ka sakuliah pangeusina. Numutkeun Milankovitch, usum panas anu langkung tiis diperyogikeun di lintang luhur belahan bumi kalér pikeun ngirangan lebur usum panas sareng ngamungkinkeun salju turun deui. Autumn datang usum sateuacanna.

Pikeun akumulasi salju jeung és ieu lumangsung, insolation usum panas kudu low, nu lumangsung nalika usum panas kalér coincides jeung aphelion. Ieu kajadian ngeunaan 22.000 taun ka tukang, nalika kamajuan glasial greatest lumangsung (ogé lumangsung ayeuna, tapi kalawan dampak leuwih gede ti kiwari alatan eccentricity gede orbit). Sabalikna, leungitna és kontinental nguntungkeun lamun lintang luhur boga insolation usum panas tinggi jeung insolation usum low, hasilna usum panas warmer (leuwih ngalembereh) jeung usum tiis tiis (kurang salju).

Kaayaan ieu ngahontal maksimal sakitar 11.000 taun ka pengker.. Posisi perihelion sareng aphelion ngarobih distribusi tanaga surya musiman sareng tiasa gaduh dampak anu ageung kana prosés deglacial terakhir.

Nanging, kedah diperhatoskeun yén inténsitas radiasi dina usum panas sabanding tibalik sareng durasi usum panas. Ieu alatan hukum kadua Kepler, nu nyebutkeun yén gerak Bumi nyepetkeun nalika ngaliwatan perihelion. Ieu keuneung Achilles 'tina téori yén precession didominasi Jaman És. The dip leuwih penting batan precession jeung peculiarities of precession lamun nyokot kana akun integral tina inténsitas panonpoé salila usum panas (atawa hadé acan, salila poé nalika mantel kalér lebur). Siklus presesi equinox bisa jadi leuwih decisive di iklim tropis ti di wewengkon kutub, dimana Axial Dengdekkeun sigana maénkeun peran gede.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung jéntré ngeunaan siklus Milankovich sareng kumaha aranjeunna mangaruhan iklim.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.