Naon anu angin tiis sareng kumaha itunganana?

Sensasi termal

Urang sadayana parantos nguping omongan boh ku meteorologis, aplikasi sélulér anu nyarioskeun cuaca atanapi ngan saukur ku budaya umum, yén "éta suhu sapertos anu raoseun termal." Anu sensasi termal éta tiasa atanapi henteu bénten sareng suhu anu saéna urang aya.

Naha urang leres-leres terang naon éta angin tiis sareng kumaha naha meteorologis ngitungna?

Dina usum salju atanapi usum panas, urang henteu ngaraos sami panas atanapi tiis upami angin, langkung seueur kalembaban atanapi hujan. Mungkin urang dina usum salju sareng 9 derajat suhu tapi teu aya angin, sadayana tenang sareng cerah sareng henteu sami sareng dinten anu sami kalayan suhu anu sami tapi hujan atanapi ku angin kalér. Éta bédana anu urang nyebat sensasi termal. Nyaéta tiis atanapi panas anu urang anggap henteu paduli suhu anu sabenerna ka mana lingkunganana.

Bédana suhu anu aya diantara sensasi kulit, lingkungan anu ngurilingan urang sareng laju angin anu nangtukeun jumlah panas anu urang leungit tina awak urang sareng anu ngajantenkeun urang karaos langkung tiis atanapi panas. Dina usum salju kami terang yén gabungan tiis sareng angin di daérah anu paling kakeunaan awak urang nyaéta anu nangtukeun jumlah panas anu urang leungit. Éta sababna penting pikeun nganggo baju haneut pikeun ngirangan permukaan anu kakeunaan parobihan ieu dina suhu sareng kaleungitan panas awak. Biasana, Bagéan awak anu paling kakeunaan sensasi termal ieu nyaéta leungeun, rupa sareng kadang suku.

Motor sensasi termal

                                                Dina usum salju angin sareng kalembaban mangaruhan langkung kana motor

Sensasi termal ieu ngahudangkeun minat sareng panasaran pikeun warga masarakat, sabab kadang sareng frékuénsi relatif, urang mendakan diri dina usum salju di mana urang ningali thermometer sareng nitenan suhu anu henteu tiis teuing. Nanging, urang tiris. Ieu kusabab upami aya kalembaban anu luhur atanapi angin tiisUrang kedah ngabungkus diri kalayan saé sabab kaayaan anu ideal bakal dipasihkeun pikeun kulit urang pikeun kaleungitan panas awak.

Janten, salaku kasimpulan urang tiasa ngahartikeun sensasi termal salaku suhu dumasar kana indéks kaleungitan panas awak disababkeun ku ngagabungkeun suhu, angin sareng ka handap asor anu langkung alit.

Kumaha angin ngahiliwir diitung?

Urang terang yén sensasi tiis atanapi panas tiasa bénten-bénten gumantung kana kaayaan cuaca angin, kalembaban, jst. Tapi kumaha cara hawa tiisna diitung?

Aya tabel anu ngitung sensasi termal dumasar kana kagancangan angin sareng suhu. Jelas upami urang koin istilah angin ngahiliwir salaku hal anu subyéktif, tabel ieu moal seueur dianggo. Kalayan kecap séjén, unggal jalma ngagaduhan persépsi nyalira sareng tahan tina tiis sareng panas. Kadang-kadang, aya jalma anu tiasa nganggo baju pondok sareng 10 ° C sareng anu sanés anu dina suhu anu sami peryogi seueur panyumputan di luhur. Ieu henteu hartosna yén suhu lingkunganana 10 ° C, tapi sensasi termal, kusabab kaayaan angin atanapi kalembaban, nyaéta 7 ° C. Nyaéta, sanaos suhu nyata 10 ° C, urang urang anggap siga 7 ° C.

Méja sensasi termal

Salaku conto, numutkeun tabel ieu, dina suhu 0 ° C sareng angin ngahiliwir, urang panginten moal ngaraos tiis teuing upami urang haneut nganggo baju. Nanging, kalayan suhu anu sami tapi kalayan angin sakitar 40 km / jam, sensasi termal anu bakal dipiboga ku urang bakal -15 ° C sareng bakal langkung tiis. Salaku panasaran, upami urang cicing dina 0 ° C sareng angin langkung ti 65 km / jam niup éta tiasa nyababkeun urang masalah kaséhatan.

Méja tiis hawa

Itungan sensasi termal henteu gampang, sabab urang ningali tabel sareng éta, tapi kumaha cara ngitung ieu? Nya, dina akhir taun 1930an, penjelajah Paul Basajan netepkeun pendekatan kana rumus matématika munggaran pikeun ngitung sensasi termal kumargi éta ningali yén dina zona kutub, upami hawa anu handap ngagabung sareng angin kencang, katirisan janten langkung caket sareng ku sabab kitu kaayaan bahaya anu langkung ageung didamel.

Formula ieu parantos ditingkatkeun mangtaun-taun dugi ka ngahontal wates taun 2001 ku konsensus antara ilmuwan Kanada sareng Amérika Serikat. Formula definitif pikeun ngitung sensasi termal nyaéta:

Tst = 13.112 + 0.6215 Ta -11.37 V0.16 + 0.3965 Ta V0.16

Upami urang nambihan nilai kana rumus urang, urang bakal tiasa ngaduga suhunya anu bakal urang rasakeun nalika kaluar, ku cara ieu urang bakal terang kumaha pakéan anu langkung saé tetep tiis sakumaha mungkin sareng nyingkahan tiis.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

2 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   David cenahna

    Éta mangrupikeun cara manipulasi, sabab sensasi termal tiasa bénten-bénten dina unggal jalmi, peryogi komputer super pikeun rata-rata sensasi hiji penduduk

    1.    hector h sprenger cenahna

      papisah, sensasi termal henteu aya hubunganana sareng tekanan, kumargi éta henteu tiasa diasimilasikeun sareng sensasi kanyamanan, karaharjaan, kabanjiran, sareng sajabana, sensasi anu langkung jelas pikeun 5 indera urang ...