Satelit Jupiter

satelit alam

Urang terang yén Jupiter mangrupikeun planét pangageungna dina sistem tata surya. Seueur pengamatan anu parantos dilakukeun pikeun nangtoskeun Satelit Jupiter. Dugi ka ayeuna dipikaterang yén aya 79 bulan di planét ieu. Satelit alam ogé disebut bulan sareng éta mangrupikeun badan langit anu ngorbit planét. Dina tata surya ngan aya 6 planét anu gaduh satelit alami kecuali Merkurius sareng Vénus.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri sareng pamanggihan satelit Jupiter.

Ciri Jupiter

Satelit utama Jupiter

Kapadetan Jupiter kira-kira saparapat kapadetan planét urang. Nanging, pedalaman diwangun ku seueur gas hidrogén, hélium jeung argon. Beda sareng Bumi, teu aya bedana anu jelas antara permukaan Bumi sareng suasana. Ieu kusabab gas atmosfir lalaunan ngajantenkeun cairan.

Hidrogén dikomprés pisan yén éta dina kaayaan cairan logam. Ieu henteu kajantenan di planet urang. Kusabab jarak sareng kasusah diajar interior planét ieu, teu acan terang naon inti diwangun. Diperkirakeun yén bahan taringgul dina bentuk és, nunjukkeun suhu anu handap pisan.

Ngeunaan dinamika na, hiji révolusi ngurilingan Matahari unggal 11,9 Bumi taun. Kusabab jarak sareng orbit anu langkung lami peryogi langkung ngurilingan Matahari tibatan planet urang. Tempatna dina jarak orbital 778 juta kilométer. Bumi sareng Jupiter ngagaduhan waktos nalika aranjeunna langkung caket sareng silih jauhkeun. Ieu kusabab orbitna henteu sami unggal taun. Unggal 47 taun, jarak antara planét beda-beda.

Jarak minimum antara dua planét nyaéta 590 juta kilométer. Jarak ieu kajantenan di 2013. Nanging, planét ieu tiasa dipendakan jarak maksimal 676 juta kilométer.

Satelit Jupiter

satelit jupiter

Kusabab diajar dimimitian dina sataun Ti 1892 dugi ka ayeuna daptar satelit Jupiter nyaéta 79. Aranjeunna parantos kauninga sakedik-sakedik sareng mendakan ciri-cirina. Aranjeunna dingaranan nami pameget, sareng pandangan sareng putri Déwi Jupiter. Satelit ieu dibagi kana sababaraha kelompok: biasa sareng henteu teratur. Dina grup anu munggaran urang gaduh bulan Galilea sareng program sareng retrograde dina anu henteu teratur. Aya 8 bulan biasa sareng sadayana ngagaduhan orbit prograde. Ieu ngandung harti yén dina orbit kapindahan awak samentawis diputer dina arah anu sami dimana planet ieu muter. Henteu sadayana satelit ngagaduhan bentuk buleud, tapi aya sababaraha anu lengkep amorf.

Sababaraha mikir yén satelit kawangun tina disk kurilingna, cincin akrési gas, sareng fragmen padet sami sareng disk protoplanét anu ngurilingan hiji bintang.

Neruskeun divisi urang ngagaduhan bulan anu henteu teratur. Éta objék langkung alit dina ukuran sareng langkung jauh tibatan anu biasa. Éta ngagaduhan orbit sagala rupa. Dina grup ageung ieu urang gaduh bulan sareng orbit prograde. Dina klasifikasi bulan anu henteu teratur urang ogé mendakan kelompok anu sanés. Anu kahiji nyaéta kelompok Himalia. Mangrupikeun sakumpulan satelit Jupiter anu ngagaduhan orbit anu sami sareng disebat ku nami bulan panggedéna di daérah éta. Disebut kitu kusabab Himalia diaméterna 170 km dibandingkeun 36, 20 sareng 80 tina Listea, Leda sareng Elara. Mungguh.

Maka urang gaduh kelompok anu sanés dina bulan anu henteu teratur. Aranjeunna nyaéta panggero retrograde. Bulan-bulan ieu dingaranan gaduh orbit sabalikna tina rotasi Jupiter. Dina grup ieu kami ngagaduhan sésa sadaya bulan dugi ka 79.

Satelit utama Jupiter

bulan eropa

Bulan utama planét ieu nyaéta 4 sareng disebat Io, Europa, Ganymede sareng Callisto. 4 bulan ieu mangrupikeun Galilea sareng kalebet kana kelompok anu biasa sareng tiasa ditingali ku teleskop ti planet urang.

Bulan Io

Éta satelit anu pang caketna sareng pangpadetna di bulan Galilea. Di dieu urang tiasa mendakan dataran anu lega sareng jajaran gunung sanésna tapi éta henteu ngagaduhan kawah salaku akibat tina pakta sababaraha meteorit. Kusabab teu aya kawah, panginten ngagaduhan umur géologis pondok. Cai mibanda langkung ti 400 gunungapi aktip, janten objék langit paling géologis dina sakumna tata surya.

Éta ngagaduhan suasana anu alit, ipis pisan anu komposisi na walirang dioksida, diantara gas-gas sanésna. Boro-boro teu ngagaduhan cai kusabab caket na ka planét sareng pangaruhna di bulan ieu.

Bulan Europa

Éta anu pangleutikna tina 4 bulan utama. Éta ngagaduhan kulit és sareng inti na sigana diwangun tina beusi sareng nikel. Suasanana ogé rada ipis sareng ipis sareng seueur diwangun ku oksigén. Permukaanna rada lemes sareng tékstur ieu parantos nyababkeun para ilmuwan ngira yén éta mungkin ngalaman sagara handapeun permukaan anu tiasa nyiptakeun kahirupan. Kusabab hirup tiasa dilakukeun, Europa parantos janten satelit anu paling pikaresepeun anu tiasa dijajah dina sistim tatasurya.

Satelit Jupiter: Bulan Ganymede

Éta satelit panggedéna di sakabéh tata surya sareng mangrupikeun hiji-hijina anu ngagaduhan médan magnét nyalira. Éta dua kali ukuran bulan urang na anjeunna ogé sakitar umurna sami. Éta biasana diwangun ku silikat sareng és. Inti na beueum sareng beunghar sareng beusi. Disangka aya sagara internal anu tiasa nahan cai langkung seueur tibatan sadaya sagara di bumi.

 Callisto Bulan

Éta satelit anu kadua pangageungna pikeun Jupiter. Éta henteu dipanaskeun ku gaya pasang surut anu disababkeun ku gravitasi Jupiter. Anu pangjauhna. Éta ngagaduhan rotasi anu sinkron sareng teras nembongkeun rupa anu sami sareng planét sapertos anu kajantenan di bulan Bumi.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan satelit Jupiter sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.