Satelit alam

Satelit alam

Nalika urang nyarioskeun sadayana susunan tata surya urang kedah ngarujuk lain ngan ukur dina planét tapi ka satelit alam. Satelit alami mangrupikeun badan langit anu sanés jijieunan anu ngorbit anu sanés. Satelit biasana ukuranana langkung alit tibatan awak anu teras-terasan ngurilingan. Gerakan ieu kusabab daya tarik anu dilakukeun ku gaya gravitasi awak langkung ageung dina anu langkung alit. Éta sababna aranjeunna mimiti ngorbit teras-terasan. Nya kitu ogé pikeun orbit bumi ngeunaan panonpoé.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri sareng panasaran satelit alam.

Satelit alam dina tata surya

satelit alam bulan

Nalika urang nyarioskeun tentang satelit alam ogé biasana disebat ku nami umum bulan. Kusabab urang nyebat satelit urang bulan, satelit sanés planét sanésna disebut kalayan nami anu sami. Salaku conto, sering nyarios "bulan tina Jupiter«. Unggal-unggal urang nganggo istilah bulan éta ngarujuk kana benda langit anu ngalir ngurilingan awak anu sanés dina tata surya, sanaos tiasa ngalakukeun sakitar planét dwarf ogé planét jeroéta Planét luar komo awak leutik anu séjén sapertos astéroid.

Tata surya diwangun ku 8 planét, 5 Planét leutik, komet, astéroid sareng sahenteuna sakitar 146 satelit alam planét. Anu paling dikenal sadayana nyaéta urang anu katelah bulan. Éta hiji-hijina satelit di planet Bumi. Upami urang ngamimitian ngabandingkeun jumlah satelit antara planét jero atanapi luar, urang bakal ningali bédana anu gedé. Planét jero gaduh sakedik atanapi henteu satelit. Di sisi séjén, sésa planét anu dikenal salaku planét luar ngagaduhan sababaraha satelit kusabab ukuranana ageung.

Kusabab sadaya satelit alami ieu kauninga saeutik-saeutik, éta dibéré ngaran anu béda. Kaseueuran nami ieu asalna tina mitologi Yunani sareng Romawi. Salaku conto, salah sahiji bulan Jupiter katelah Callisto.

Ciri utama

Urang badé nganalisis naon ciri anu ngagaduhan sipat langit ieu. Mimiti sadayana éta éta kedah janten badan langit anu padet. Teu aya satelit alami anu diwangun ku gas sapertos raksasa gas. Sadaya satelit alami diwangun ku batuan padet. Hal anu paling normal nyaéta aranjeunna henteu ngagaduhan suasanana nyalira. Ku sabab leutik pisan, awak ieu henteu ngagaduhan suasana anu pantes. Kanyataan gaduh suasana bakal nyababkeun sababaraha parobahan dinamika tata surya.

Kami terang aranjeunna aya sakitar 146 satelit alami total dina tata surya. Patarosan para ilmuwan sering naros ka diri sorangan nyaéta kumaha aranjeunna cicing di orbitna sareng ulah ngazum gede atanapi caket teuing ka planét di sakuriling na. Ieu tempat urang tingal ka anu tos disebatkeun. Ieu kusabab tarikan gravitasi. Sareng éta, nalika planét primitif mimiti tumuh sareng berkembang, aranjeunna kéngingkeun medan gravitasi anu sanggup ngajaga awak anu sanésna silih caket. Gravitasi henteu ngajantenkeun benda angkasa langkung caket ka anu sanésna, tapi nyababkeun janten orbit di sakurilingna.

Ieu hal anu sami anu kajadian sareng planét urang di handapeun matahari. Awak langit ngalangkungan awak anu langkung ageung bari gerak kalayan gancang. Pembentukan satelit alami disababkeun ku prosés anu béda-béda anu lumangsung dina tata surya. Sababaraha diantarana dibentuk tina awan gas sareng debu anu aya di sakitar planét salami taun-taun mimiti kabentukna. Kanyataan yén aranjeunna caket ka planét nyababkeun gravitasi nyalira pikeun ngabeungkeut partikel janten satelit.

Aranjeunna henteu sadayana ukuran anu sami. Urang mendakan sababaraha anu langkung ageung tibatan bulan sareng anu sanésna langkung alit. Bulan panggedéna ukuran diaméterna 5.262 kilométer sareng disebat Ganymede nu milik Jupiter. Sakumaha anu anjeun ngarepkeun, planét pangageungna dina tata surya ogé kedahna ngagaduhan satelit pangageungna. Upami urang analisa orbit maka urang tingali éta angger atanapi henteu teratur. Henteu sadayana dibereskeun. Sedengkeun pikeun morfologi, hal anu sami kajadian. Aya sababaraha awak anu buleud, sedengkeun anu sanésna ngagaduhan bentuk anu henteu teratur. Ieu disababkeun ku prosés pembentukanna. Éta ogé kusabab kagancangannana. Éta awak anu kabentuk gancang kéngingkeun bentuk anu langkung henteu teratur tibatan anu kabentuk langkung lambat.

Sarua ogé pikeun orbit sareng periode waktos. Salaku conto, bulan peryogi sakitar 27 dinten kanggo ngurilingan bumi. Dina rakana, tina Ganymede bérés ngancik dina 7.16 dinten, sanaos kanyataanna planet Jupiter langkung ageung tibatan Bumi.

Jinis satelit alami

Satelit Jupiter

Numutkeun ka orbit anu dipibanda masing-masing, aya sababaraha jinis satelit:

  • Satelit alami biasa: Éta mangrupikeun awak anu ngurilingan awak anu langkung ageung dina pengertian anu sami sareng éta ngurilingan matahari. Nyaéta, orbitna ngagaduhan raos anu sami sanaos hiji jauh langkung ageung tibatan anu sanés. Salaku conto, bulan muterkeun ti wétan ka kulon sareng planét anjeun ogé sami. Kusabab kitu, éta satelit biasa sabab éta aya dina orbit langsung di sakitar awak pangageungna.
  • Satelit alami henteu teratur: didieu urang tingali yén orbitna jauh pisan tina planétna. Katerangan pikeun ieu panginten latihan aranjeunna henteu dilaksanakeun caket aranjeunna. Upami sanés satelit ieu tiasa "direbut" ku tarikan gravitasi planét khususna. Meureun aya ogé asal anu ngajelaskeun jauhna planét ieu. Éta yén aranjeunna sakali tiasa janten komet anu lebet caket kana orbit planét raksasa. Satelit henteu teratur ieu ngagaduhan orbit anu elips sareng condong.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan satelit alam sareng ciri utami.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.