Lebur salju sawaréh tiasa ngabantosan parobihan iklim

leuweung boreal salju

Aya seueur variabel anu mangaruhan boh pemanasan global sareng perubahan iklim. Kadang-kadang aya fenomena anu nyumbang kana kanaékan épék négatip, tapi dina waktos anu sanés, kajadian kajadian anu nyumbang kana pamutahiranna.

Sanaos naékna suhu disababkeun ku pemanasan global nyababkeun salju musiman ngalembereh sateuacan musim semi, ieu ngamungkinkeun leuweung boreal tiasa nyerep langkung karbon dioksida tina suasana. Kumaha carana ieu lumangsung?

Salju ngalémbéréh

leuweung anu nyerep langkung seueur CO2

Pemanasan global utamina disababkeun ku nyerep panas ku karbon dioksida anu dipancarkeun ku polah manusa. Minyak ngaduruk, batubara sareng gas alam aranjeunna ngahasilkeun émisi gas rumah kaca anu ningkatkeun suhu planét, sareng ieu nyababkeun salju lebur sateuacan waktosna. Nalika parobihan iklim di dunya, aya percepatan sababaraha prosés sapertos lebur és és kutub, naékna permukaan laut sareng kanaékan frékuénsi kajadian hawa anu ekstrim.

Pikeun terang konsentrasi karbon dioksida anu pasti dina atmosfir, kasaimbangan kedah dilakukeun antara anu dipancarkan sareng diserep ku pepelakan dina prosés fotosintésis sareng tilelep CO2 sanésna.

LLeuweung boreal katelah tilelep penting pikeun CO2, tapi aranjeunna sadayana gumantung kana jumlah salju anu dipibanda, sabab éta mangrupikeun faktor anu pasti pikeun nyerep CO2. Langkung seueur salju anu dipibanda, bakal kirang nyerep CO2, sanaos ogé ngagambarkeun langkung panas.

Studi nyerep CO2

leuweung eropa

Pikeun ngabantosan ngitung perobihan karbon, Proyék GlobSnow ESA ngagunakeun data satelit pikeun ngahasilkeun peta panutup salju sadidinten pikeun Hémisfér Kalér antara 1979 sareng 2015.

Mimiti pertumbuhan pepelakan di leuweung boreal maju ti rata-rata sakitar dalapan dinten dina 36 taun ka pengker. Hal ieu nyababkeun pepelakan tiasa nahan langkung seueur CO2 sakali salju lebur. Ieu parantos kapendak ku tim ilmuwan anu ngahususkeun kana iklim sareng penginderaan jauh, dipimpin ku Lembaga Météorologi Finlandia.

Nalika aranjeunna nampi inpormasi ieu, aranjeunna ngagabungkeun sareng pertukaran karbon dioksida antara ékosistem sareng suasana di leuweung Finlandia, Swédia, Rusia sareng Kanada. Sakali aranjeunna ngalakukeun ieu, tim éta tiasa mendakan yén sateuacanna diantisipasi usum semi parantos nyababkeun ingetan 3,7% langkung CO2 tibatan sateuacan. Ieu nyumbang kana mitigasi émisi CO2 dina atmosfir anu disababkeun ku manusa.

Salaku tambahan, hal anu sanés anu kapendak ku tim ieu nyaéta yén bédana percepatan cinyusu lumangsung ku cara anu langkung jelas di leuweung Eurasia, sahingga nyerep CO2 di daérah ieu dua kali kalayan leuweung. Urang Amerika.

"Data satelit ngagaduhan peran penting dina nyayogikeun inpormasi ngeunaan variabilitas siklus karbon. Ku ngagabungkeun inpormasi satelit sareng darat, kami parantos tiasa ngarobih pengamatan dina salju lebur janten inpormasi anu langkung luhur dina kagiatan fotosintétik spring sareng pangambilan karbon, "saur Profesor Jouni Pulliainen, anu mingpin tim peneliti di Meteorological Institute. Finlandia.

Hasil anu dicandak dina panyilidikan ieu bakal dianggo pikeun ningkatkeun modél iklim sareng ngadamel ramalan ngeunaan pemanasan global. Salaku langkung seueur élmuwan inpormasi ngeunaan fungsi ékosistem sareng patukeuran zat sareng énergi sareng suasanana, langkung saé modél prediksi na yén aranjeunna bakal nyiapkeun skénario perubahan iklim anu anyar anu ngantosan urang.

Penting pikeun nyerep inpormasi dina raraga nyiptakeun kabijakan anu ngabantosan urang dina mitigasi parobihan iklim atanapi adaptasi sareng sababaraha pangaruh négatipna pikeun masarakat. Panilitian ieu ngagambarkeun terobosan dina bidang nyerep CO2.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.