Salju héjo

salju héjo di Antartika

Sakumaha urang terang, parobihan iklim mangrupikeun fénoména sadunya anu ngantepkeun gambar anu pikahariwangeun sareng héran. Sareng nyaéta kanyataan yén suhu rata-rata global ningkat sacara tetep, nyababkeun kaayaan anu rada luar biasa. Nunjukkeun yén salah sahiji daérah planét anu nampi pangaruh anu langkung ageung kusabab kanaékan suhu global nyaéta Antartika, éta di dieu anjeun tiasa ningali fenomena anu langkung henteu biasa. Dinten ieu kami nuju nyarioskeun salah sahiji fénoména anu matak héran pikeun sadaya masarakat ilmiah. Éta perkawis salju héjo.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun naon anu hartosna salju héjo, naon ciri na sareng kumaha akibatna ngeunaan parobihan iklim.

Naon salju héjo

Salju héjo

Naon anu tiasa dipikirkeun nalika ngadangu istilah salju héjo, nyaéta pepelakan tumbuh kusabab lebur salju Antartika. Ayeuna, kusabab kanaékan suhu global salju bodas jadi héjo sakumaha ganggang mikroskopis naék. Nalika tumuh sacara masif éta héjo salju sareng ngajantenkeun warna héjo caang. Fénoména ieu tiasa ditingali bahkan ti luar angkasa sareng parantos ngabantosan para ilmuwan ngadamel peta.

Sadaya data dikumpulkeun hatur nuhun ka satelit anu sanggup niténan sareng nyandak gambar. Observasi anu dilakukeun dina sababaraha usum panas di Antartika parantos digabungkeun sareng pengamatan ti satelit pikeun tiasa ngira-ngira sadaya daérah anu bakal diuji salju héjo. Sadaya pangukuran ieu bakal dianggo pikeun ngitung kagancangan yén ganggang bakal teras neraskeun ngalangkungan buana kusabab perubahan iklim.

Sapertos anu diarepkeun, tumuhna ganggang mikroskopis ieu bakal mangaruhan dinamika iklim dina tingkat global.

Salju héjo sareng albedo darat

Albedo terestrial mangrupikeun jumlah radiasi surya anu kagambar tina permukaan deui ka luar angkasa ku elemen anu béda. Diantara unsur-unsur ieu urang mendakan permukaan anu warna lampu, awan, gas, jst. Salju sanggup ngagambarkeun nepi ka 80% kajadian radiasi panonpoé di dinya. Naon anu parantos kapendak tina salju héjo nyaéta yén data albedo diréduksi janten 45%. Ieu ngandung harti yén langkung seueur panas tiasa dijaga dina permukaan tanpa dibayangkeun deui ka luar angkasa.

Tiasa panginten kumargi albedo di Antartika badé ngirangan, éta bakal janten kakuatan pangrojong suhu rata-rata anu bakal nyoco sorangan. Nanging, aspek anu béda anu mangaruhan épolusi suhu ieu ogé kedah diperhatoskeun. Salaku conto, tumuhna ganggang mikroskopis ogé langkung milih nyerep karbon dioksida ku fotosintésis. Ieu ngabantuan pikeun ngirangan jumlah gas rumah kaca, anu dina gilirannana, Éta bakal ngabantosan urang pikeun henteu ningkatkeun suhu.

Teras, perlu dianalisis kasaimbangan antara jumlah panas anu Antartika mampuh nahan kusabab turunna albedo terestrial, dibarengan ku kapasitas ganggang mikroskopis pikeun tiasa nyerep karbon dioksida tina atmosfir. Sakumaha urang terang, karbon dioksida mangrupikeun gas rumah kaca anu ngagaduhan kamampuan pikeun nahan panas. Maka, langkung seueur karbon dioksida dina atmosfir, langkung seueur panas bakal disimpen sahingga bakal ningkatkeun suhu.

Panilitian ngeunaan ganggang mikroskopis di Antartika

Torowongan salju héjo

Parantos aya seueur panilitian anu parantos diterbitkeun dina jurnal alam Communications Aranjeunna ngaduga yén salju héjo bakal teras sumebar ka sadaya buana Antartika. Nalika parobihan iklim ningkatkeun suhu rata-rata global, urang ngagaduhan panyebaran ganggang anu langkung ageung.

Panilitian ogé ngagambarkeun yén Antartika mangrupikeun tempat anu nunjukkeun parobihan akibat perubahan iklim anu panggancangna. Pamanasan ieu ningkat gancang di bagéan planét ieu. Data pangajian nunjukkeun yén dina Januari, gelombang panas kacatet di beulah wétan Antartika. Gelombang panas ieu nyababkeun suhu 7 derajat saluhureun rata-rata. Nalika prosés pemanasan teras-terasan, jumlah mikroalga ogé bakal ningkat beuki seueur.

Masalahna nyaéta salju henteu gaduh deui kalanggengan anu sami sareng sateuacanna. Urang ogé kedah tumut kana kanaékan permukaan laut anu bakal nyababkeun total lebur és Antartika. Kanggo langkung ngartos, kedah diémutan yén bédana utama Antartika sareng Kutub Kalér nyaéta di Antartika aya buana darat handapeun és. Hal ieu nyababkeun yén, upami és lebur di luhur taneuh, éta naék kana permukaan laut. Sabalikna lumangsung sareng Kutub Kalér. Topi kutub di beulah kalér henteu gaduh buana handapeun na. Kukituna, upami és ieu lebur moal naékkeun permukaan laut.

Ganggang anu parantos diulik di Antartika konsentrasi di basisir. Ieu kusabab aranjeunna mangrupikeun daérah anu janten langkung haneut kumargi suhu rata-rata langkung ti nol derajat. Sumebarna mikroalga ogé diwanohkeun ku sato mamalia sareng manuk laut. Sareng mangrupikeun kotoran sato ieu seueur ngandung gizi pikeun organisme fotosintétis ieu. Nyaéta, limbah anu sami ieu janten pupuk sareng nyumbang kana tumuhna.

Tilelep CO2 énggal

Éta dipikaterang tina panilitian yén kalolobaan koloni alga caket ka koloni pingguin. Éta ayana di titik dimana sababaraha istirahat sareng di sakitar sababaraha tempat dimana manuk sayang.

Naon anu tiasa ditingali salaku titik positip sadaya ieu, nyaéta yén bakal aya tilelep anyar pikeun CO2 di planét. Kusabab ganggang ngajaga tingkat fotosintésis anu luhur, énergi nyalira dihasilkeun nalika prosés ieu sareng gas rumah kaca ieu nyerep. Hatur nuhun kana tumuhna ganggang ieu, jumlah karbon dioksida anu langkung ageung bakal sasari tina atmosfir sareng tiasa diitung salaku titik positip. Tilelep CO2 anyar ieu tiasa nyerep dugi ka 479 ton per taun. Angka ieu tiasa langkung luhur kusabab aya jinis ganggang jeruk sareng beureum sanés anu teu acan kalebetkeun dina pangajaran.

Entong nyangka yén ieu sadayana bakal positip sacara umum, saprak konsékuansi tina perubahan iklim anu parah pisan anu pangaruh salju héjo ieu henteu tiasa diimbangi.

Éta ku inpormasi ieu aranjeunna tiasa langkung terang perkawis salju héjo sareng pentingna.

Teu gaduh stasiun cuaca?
Upami anjeun sumanget ngeunaan dunya meteorologi, kéngingkeun salah sahiji stasiun cuaca anu kami nyarankeun sareng mangpaatkeun tawaran anu sayogi:
Stasion Météorologi

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.