Sejarah Bumi

sajarah bumi

Planét urang sakumaha urang terang ayeuna pisan béda pisan sareng naon anu katingalina teu lami saatos lahir. Bumi Bumi diperkirakeun umur 4.470 milyar taun. Dina waktos éta éta ngan ukur aglomerasi batuan anu interiorna manaskeun sareng tungtungna lebur sakumna planét. Ku jalanna waktos, babakan garing dugi ka janten padet. Dina bagéan handap mungkin pikeun ngumpulkeun cai sedengkeun, di luhur kerak bumi, lapisan gas dibentuk anu naékna suasana. The sajarah bumi éta mangrupikeun aspek anu pikaresepeun anu urang kedah terang.

Kituna, urang bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sagala hal anu anjeun kedah terang ngeunaan sajarah Bumi sareng anu paling penting.

Asalna planét

asal usul spésiés

Planét urang henteu sanés ngan ukur sakumpulan batuan konglomerat anu manaskeun di jero sareng di luar nyiptakeun lapisan gas anu ngawangun atmosfir. Perlu dipikanyaho yén komposisi atmosfir parantos mekar dina mangtaun-taun. Éta henteu teras-terasan sami sareng anu ayeuna. Cai, bumi sareng hawa mimiti berinteraksi sacara ganas dugi ka lava ti pedalaman bumi ngaluarkeun seueur ngalangkungan sababaraha retakan anu aya di kerak bumi. Sadaya ieu dieuyeuban ku ngarobih dirina nyalira kusabab aktivitas vulkanik.

Numutkeun ka élmuwan sareng panilitianna, sakitar 13.800 milyar taun ka pengker aya ledakan hébat anu katelah Big Bang. Kakuatan anu dileupaskeun kalayan kecepatan anu gancang pisan, sapertos kacepetan cahaya, ngadorong perkara anu padet ieu dina sagala arah. Ku langkungna waktos, nalika aranjeunna ngalih langkung jauh ti tengah sareng kalem, jumlah ageung bahan dikumpulkeun sareng kentel dina galaksi salajengna.

Kami henteu terang naon anu kajantenan di alam semesta anu urang ayana 9 milyar taun munggaran; upami aya suns sanés, planét sanés, rohangan kosong, atanapi teu aya nanaon pisan. Kira-kira tengah jaman ieu, atawa kamungkinan baheula, galaksi pasti kabentuk.

Pembentukan Matahari sareng planét

formasi galaksi

Deukeut ujung galaksi ieu, anu ayeuna urang sebut Bima Sakti, sakitar 5 milyar taun ka pengker, sababaraha hal éta konséntrasi dina awan anu langkung padet. Kaayaan ieu parantos kajantenan di seueur tempat, tapi kami resep pisan kana kaayaan ieu.

Dipercaya yén hiji bintang caket dieu ngabeledug sareng angkat supernova sakitar 4.600 milyar taun ka pengker. Gelombang kejutan anu dihasilkeun ku ledakan éta nyababkeun bahan dina nebula surya aslina urang mimiti ngiringan. Awan mimiti muterkeun gancang sareng rata kana disk. Gravitasi ngumpulkeun sakumna massa kana bola pusat, sareng di sakitar na massa anu langkung alit berputar. Jisim pusat janten bola pijar, hiji bintang, matahari urang.

Massa leutik ieu ogé ngembun nalika ngorbit panonpoé, ngawangun planét sareng sababaraha bulan. Di antara aranjeunna, sahenteuna aya jarak anu saé sareng ukuran anu cocog pikeun ngajaga cai dina kaayaan cair sareng nahan amplop gas anu penting. Alami, planét ieu milik urang, bumi.

Sejarah bumi

sajarah bumi sareng géologi

Saatos tahap awal bumi janten bahan panas, lapisan luarna mimiti kuat, tapi panas ti jero lebur deui. Antukna, suhuna turun cukup pikeun ngawangun kulit anu stabil.

Mimitina, bumi teu gaduh atmosfir, sabab éta katabrak meteorit. Aktivitas vulkanik telenges sareng sajumlah ageung lava diusir. Nalika kerak janten tiis sareng padet, kandelna kulit teras-terasan nambahan.

Aktivitas gunungapi ieu ngahasilkeun sajumlah ageung gas, anu antukna ngawangun lapisan dina kerak bumi. Komposisina béda pisan sareng anu ayeuna, tapi éta lapisan pelindung anu munggaran anu ngamungkinkeun cai cair nembongan. Sababaraha pangarang nyebut "Suasana I" salaku Suasana mimiti bumi diwangun ku hidrogén sareng hélium, anu ngandung sababaraha metana, amonia, gas langka, sareng sakedik atanapi henteu oksigén.

Dina letusan vulkanik, oksigén sareng hidrogén ngahasilkeun uap cai, anu kondensasi dina hujan munggaran nalika naék kana atmosfir. Kana waktosna, nalika kerak bumi janten tiis, cai dina présipitasi tiasa tetep cair dina bagian paling jero kulit bumi, ngabentuk sagara, hidrosfera.

Ti dieu, paleontologi nguruskeun kajian sajarah géologis, sareng paleontologi ngahususkeun kana diajar sajarah biologis bumi.

Sejarah géologis Bumi

Dina panilitian pikeun nangtoskeun sareng ngartos sajarah géologis bumi, data sareng pitunjuk diala tina opat jinis batu utama. Unggal jenis batu dihasilkeun ku sababaraha jinis kagiatan dina kerak bumi:

  1. Érosi sareng angkutan ngamungkinkeun déposisi salajengna sareng ngahasilkeun lapisan batu sédimén anu teras-terasan ngalangkungan pemadatan sareng lithification.
  2. Lava dileupaskeun tina rohangan magma jero sareng mendingan di permukaan kulit bumi janten batu vulkanik.
  3. Struktur géologis kabentuk dina batu anu aya, anu ngalaman sababaraha rupa deformasi.
  4. Kegiatan plutonic atanapi magmatic anu dihasilkeun di jero bumi sareng aranjeunna ngagaduhan pangaruh di luar negeri.

Babagian skala waktos géologis dina sajarah bumi didasarkeun utamina kana parobihan dina bentuk fosil sareng bahan-bahan sanés anu aya dina strata kontinyu. Nanging, anu mimiti 447 dugi ka 540 juta taun kulit bumi kacatet dina batu anu ampir teu aya fosil, nyaéta, Ngan ukur fosil anu cocog aya ti 540 juta taun ka pengker.

Kusabab kitu, para ilmuwan ngabagi sajarah géologis anu lega di bumi kana dua waktos waktos utama: Precambrian, anu kalebet Subzoic, Paleophonic, sareng Proterozoic, sareng Phanerozoic, anu mangrupikeun umur fosil dina waktos éta sareng dugi ka aktualitasna.

Kapendakan radioaktivitas ngamungkinkeun ahli géologi abad ka-XNUMX sareng paleontologists nyusun metode kencan anyar anu tiasa masihan umur absolut (dina jutaan taun) kana skala waktu.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan sajarah Bumi sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.