Laut dunya

sagara dunya

Sanaos sadaya cai di planét leres-leres sami, manusa parantos ngabagi cai ieu kana laut sareng sagara numutkeun karakteristik cai anu sami sareng lokasi geografis. Ku cara kieu, tiasa diklasifikasikeun langkung hadé kaanekaragaman hayati, sumber daya alam sareng géografi. Aya seueur sagara dunya saluareun 7 laut anu disangka ti baheula. Masing-masingna ngagaduhan ciri nyalira sareng aya sababaraha anu langkung ageung tibatan anu sanés.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun ngeunaan laut anu béda-béda dunya sareng ciri utama na.

Laut dunya

sagara dunya sareng sato

Sagara mangrupikeun habitat rébuan spésiés sareng média anu ngalir kapal. Kisaranana ageung pisan, langkung ageung tibatan permukaan bumi, sareng éta masih ngandung seueur misteri. Laut sareng tempatna langkung caket kana rak buana. Rak buana nyaéta dimana seueur sumber daya alam sareng biodiversiti dipendakan. Mangrupikeun daérah anu caket ka buana sakumaha nunjukkeun kecap na.

Kaseueuran karagaman hayati anu nyicingan planét urang aya di laut dunya. Ogé, bertentangan sareng kapercayaan anu umum, éta mangrupikeun paru-paru anu leres di bumi. Pikeun manusa, aranjeunna mangrupikeun tempat luang, hiburan sareng tafakuran. Sumber cai anu teras-terasan tapi henteu tiasa habiskeun anu tiasa ngahontal bumi di seueur penjuru dunya. Kusabab mancing, aranjeunna ogé mangrupikeun unsur anu mendasar pikeun nutrisi nagara. Éta ogé mangrupikeun dasar kagiatan wisata sareng parantos ngadatangkeun seueur manpaat pikeun nagara sapertos urang.

Upami urang ngagaduhan lautan dunya dibagi ku buana, urang gaduh daptar sapertos kieu:

  • Éropa: Adriatik, Baltik, Bodas, Saluran Inggris, Kantabrian, Celtic, Alboran, Azov, Barents, Friesland, Irlandia, Marmara, Kalér, Aegean, Ionian, Mediterania, Hideung sareng Tyrannian.
  • Amerika: Argéntina, Teluk Hudson, Beaufort, Karibia, Chili, Cortés, Ansenuza, Bering, Chukotka, Grau, Greenland, Labrador, Sargasso sareng Great Lakes.
  • Asia: Konéng, Arab, Bodas, Kaspia, Andaman, Aral, Band, Bering, Celebes, Cina Kidul, Cina Wétan, Filipina, Jepang, Okhotsk, Siberia Wétan, Sulu, Inland Seto, Kara, Laptev, Paéh sareng Beureum.
  • Afrika: Alboran, Arab, Mediterania sareng Beureum.
  • Oséania: Ti Arafura, Ti Bismarck, Ti Karang, Ti Filipina, Ti Halmahera, Ti Solomon, Ti Tasmania sareng Ti Timor.

5 laut panggedéna di dunya

Laut Karibia

Ku papanjangan, aya daptar 5 laut panggedéna di dunya. Ieu kieu:

  1. Laut Arab kalayan 3.862.000 km²
  2. Laut Cina Kidul kalayan 3.500.000 km²
  3. laut Karibia kalayan 2.765.000 km
  4. Laut Tengah kalayan 2.510.000 km²
  5. Laut bering kalayan 2.000.000 km²

Urang bade ngajentrekeun sakedik deui naon ciri-ciri laut anu langkung ageung ieu.

Laut Arab

Ngawengku legana ampir 4 juta kilométer pasagi, Laut Arab mangrupikeun laut panggedéna di dunya. Éta ogé katelah Laut Oman sareng Laut Arab. Tempatna di Samudra Hindia. Boga jero tina ampir 4.600 méter sareng gaduh basisir di Maladéwa, India, Oman, Somalia, Pakistan sareng Yaman.

Laut Arab nyambung ka Laut Beureum ngalangkungan Selat Bab-el-Mandeb sareng nyambung ka Teluk Persia ngalangkungan Teluk Oman.

Pulo anu paling penting nyaéta Kapuloan Laccadive (India), Masira (Oman), Socotra (Yaman) sareng Astora (Pakistan).

Laut Cina Kidul

Ngawengku legana 3,5 juta kilométer pasagi, Laut Cina Kidul mangrupikeun daérah laut kadua pangageungna sadunya. Tempatna di buana Asia, anu seueur diantarana mangrupikeun pulau anu janten masalah perselisihan wilayah antara nagara-nagara Asia. Salah sahiji masalah hébat anu disanghareupan laut ieu nyaéta leungitna kaanekaragaman hayati. Kaleungitan ieu disababkeun ku ngabahekeun teuing sareng budaya urang Asia tuang lauk atah. Daérah-daérah ieu beunghar ku lauk sagala rupa sareng kapangaruhan ku kaleuleuwihi.

Anjeun ogé kedah tumut kana aspék négatip sapertos kontaminasi. Entong hilap yén Cina ngagaduhan salah sahiji polusi udara anu paling parah sareng pembuangan sampah. Polusi cai di laut ieu lumayan luhur.

laut Karibia

Kacuali pikeun kapuloan emas sareng seueur pasir bodas sareng tangkal kalapa di pantai, Laut Karibia mangrupikeun salah sahiji laut anu pangjerona di planét ieu, dugi ka jerona 7,686 méter. Tina sudut pandang Oceanographic, éta mangrupikeun samudra tropis kabuka. Salah sahiji tempat anu ngagaduhan kaanekaragaman hayati panggedéna sareng pantai anu bersih pisan. Kusabab kitu, éta parantos janten salah sahiji tujuan wisata anu terkenal di dunya. Taun demi taun, rébuan wisatawan angkat ka pulau ieu sapanjang taun.

Laut Spanyol

sagara Spanyol

Di Spanyol kami gaduh 3 laut sareng sagara anu wawatesan sareng semenanjung. Urang ngagaduhan Laut Tengah, Laut Cantabrian, Laut Alboran sareng Samudra Atlantik.

Laut Tengah

Daérah laut ieu ngandung seueur cai, anu ngagambarkeun 1% tina total cai laut di dunya. Volume cai nyaéta 3.735 juta kilométer kubik sareng rata-rata jero cai na nyaéta 1430 méter. Panjangna 3860 kilométer sareng legana 2,5 juta kilométer pasagi. Sadaya jumlah cai ieu ngamungkinkeun tilu semenanjung Éropa beulah kidul mandi. Semenanjung ieu nyaéta Semenanjung Iberia, Semenanjung Italia sareng Semenanjung Balkan. Éta ogé mandi di semenanjung Asia anu katelah Anatolia.

Ngaran Laut Tengah asalna tina bangsa Romawi kuno. Dina waktos éta disebat "Mare nostrum" atanapi "Laut Kami". Ngaran Méditerania asalna tina basa Latin medi terraneum, anu hartosna pusat bumi. Ngaran ieu dingaranan kusabab asal usulna masarakat, sabab aranjeunna ngan ukur terang lahan di sekitar zona maritim ieu. Hal ieu ngajantenkeun aranjeunna mikir yén Laut Tengah mangrupikeun pusat dunya.

Laut Alboran

Ieu tiasa janten kanyahoan hébat di perairan Spanyol, panginten kumargi permukaanna alit dibandingkeun sareng perairan anu sanés. Laut Alboran pakait sareng titik paling kulon di Laut Tengah sareng panjangna 350 kilométer ti wétan ka kulon. Lebar maksimum ti kalér ka kidul nyaéta 180 kilométer. Jero rata-rata nyaéta 1000 méter.

Laut Cantabrian

Laut Cantabrian panjangna 800 kilométer sareng jerona maksimal 2.789 méter. Suhu cai permukaanna robih tina 11ºC dina usum salju janten 22ºC dina usum panas. Samudra Atlantik ngamandian basisir kalér Spanyol sareng kidul-kulon kidul Atlantik pantai Perancis. Salah sahiji ciri Laut Cantabrian nyaéta angin kencang anu ngagelebug di luhurna, khususna di belah kulon kalér. Asalna kakuatan ieu kajantenan di Pulo Inggris sareng Laut Kalér.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan laut anu béda-béda dunya sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.