Sagara asia

sagara asia dina peta

Tanpa ayana cai, kahirupan di planét urang moal mungkin. Diperkirakeun yén langkung ti 70% daratan nyaéta cai, sareng sabagian ageung cai nyaéta cai asin anu urang mendakan di sagara. Salah sahiji buana anu paling penting pikeun cai nyaéta Asia, anu ngagaduhan sababaraha sagara anu paling penting di dunya. The sagara asia nu dipak kalawan fitur unik nu rada metot uninga ngeunaan.

Ku alatan éta, urang bade ngahaturanan artikel ieu ngabejaan Anjeun sakabéh ciri na curiosities laut béda Asia.

Lokasi Asia

sagara asia

Anu mimiti nyaéta terang dimana ayana buana Asia. Pikeun ngobrol ngeunaan sagara anu paling penting di Asia sareng lokasina, urang kedah ngajelaskeun heula naon Asia sareng dimana ayana, sabab tanpa inpormasi ieu hese ngajelaskeun sagara anu aya di buana ieu.

Asia mangrupakeun salah sahiji genep buana bumi, jeung Ieu buana kalawan wewengkon panggedéna jeung populasi panglobana. Ti gletser Samudra Arktik di kalér, ka Samudra Pasifik di kidul, Samudra Pasifik di kulon, jeung Pagunungan Ural di wétan.

Asia diwangun ku 49 nagara, 4 tanggungan sareng 6 nagara anu teu dikenal. Nagara-nagara ieu dibagi kana 6 daérah anu béda, nyaéta:

  • Asia kalér
  • Asia Kidul
  • Asia Wétan
  • Asia Tengah
  • Asia Tenggara
  • Asia barat

Asia ngawengku wewengkon leuwih ti 44 juta kilométer pasagi sarta mangrupa buana panggedena di dunya, akuntansi pikeun ampir 9% tina beungeut bumi. Populasina 4.393.000.000 jiwa, nu ngagambarkeun 61% tina populasi dunya. Di sisi anu sanés, éta gaduh kapadetan 99 jiwa per kilométer pasagi, sareng di sababaraha daérah bahkan kapadetan 1.000 jiwa per kilométer pasagi.

Daptar sagara Asia

Laut Kaspia

Pikeun neraskeun kursus ieu ngeunaan laut Asia anu penting sareng lokasina, urang kedah nyarioskeun ngeunaan laut anu béda-béda anu ngurilingan buana Asia. Sababaraha milik ngan Asia, sedengkeun nu sejenna boga bagian di Asia jeung bagian di buana séjén.

Laut Asia nyaéta kieu:

  • Laut konéng: Éta bagian kalér Laut Cina Wétan. Tempatna antara daratan Cina sareng semenanjung Korea. Ngaranna asalna tina séréal keusik ti Walungan Konéng anu masihan warna ieu.
  • Laut Arab: Tempatna di basisir kidul-kulon Asia, antara jazirah Arab jeung jazirah Hindustan.
  • Laut bodas: Ieu mangrupakeun laut ayana di Éropa jeung Asia. Éta kapanggih di basisir Rusia sareng biasana beku.
  • Laut Kaspia: laut ayana antara Éropa jeung Asia.
  • Laut Andaman: lokasina di tenggara Teluk Benggala, kiduleun Myanmar, kulon Thailand jeung wétan Kapuloan Andaman. Ieu mangrupa bagian ti Samudra Hindia.
  • Laut Aral: Tempatna di Laut Pedalaman Asia Tengah, antara Kazakhstan sareng Uzbékistan.
  • Mar de Banda: Tempatna di Pasifik Kulon, milik Indonésia.
  • Laut Bering: mangrupa bagian ti Samudra Pasifik, wawatesan jeung Alaska di kalér jeung wétan, sarta Sibéria di kulon.
  • Laut Selebes: Lokasina di kulon Samudra Pasifik. Watesan pulo Sulu sareng Filipina.
  • Laut Cina Kidul: éta laut periferal Samudra Pasifik. Ieu ngawengku basisir Asia Wétan, ti Singapura nepi ka Selat Taiwan.
  • Laut Cina Wétan: bagian tina Samudra Pasifik, dikurilingan ku Cina, Jepang, Koréa Kidul jeung Taiwan.
  • Laut Filipina: Ieu bagian kulon Samudra Pasifik, wawatesan jeung Kapuloan Filipina jeung Taiwan di kulon, Jepang di kalér, Kapuloan Mariana di wétan, jeung Palau di kidul.
  • Laut Jepang: Nyaeta panangan maritim antara buana Asia jeung pulo Jepang.
  • Laut OkhotskWatesan ku Semenanjung Kamchatka di wétan, Kapuloan Kuril di tenggara, Hokkaido di kidul, Pulo Sakhalin di kulon, sareng Siberia di kalér.
  • Laut Joló: Tempatna di laut darat antara Filipina jeung Malaysia.
  • Laut Pedalaman Seto: laut pedalaman anu misahkeun sababaraha pulo ti Jepang kidul.
  • Laut Kara: laut milik Samudra Arktik, ayana kaléreun Siberia.
  • Laut Beureum: laut ayana antara Afrika jeung Asia. Zona maritim ieu mangrupikeun saluran transportasi anu penting antara Éropa sareng Wétan Tengah.

Sagara Asia sacara rinci

Laut Beureum

Salajengna, urang bade ngobrol jeung anjeun ngeunaan sababaraha sagara Asia pangpentingna dina leuwih jéntré saprak maranéhna leuwih dipikawanoh di sakuliah dunya.

Laut Konéng

Laut Konéng nyaéta laut anu cukup deet anu ngan ukur jerona maksimal 105 méter. Cai mibanda hiji teluk gede pisan nu ngabentuk dasar laut jeung disebut Laut Bohai. teluk ieu tempat Walungan Konéng empties. Walungan Konéng mangrupa sumber utama cai laut. Ieu walungan emptied sanggeus meuntas propinsi Shandong jeung ibukota na, Jinan, kitu ogé Walungan Hai nu crosses Beijing jeung Tianjin.

Laut Aral

Sanaos katelah Laut Aral, éta mangrupikeun danau darat anu henteu aya hubunganana sareng laut atanapi sagara. Tempatna di kalér-kuloneun gurun Kyzyl Kum antara Uzbékistan ayeuna sareng Kazakhstan. Masalahna nyaéta ayana di tempat anu seueur lahan gersang di Asia Tengah dimana hawa dina usum panas rada luhur. Suhu ieu biasana sakitar 40 derajat Celsius.

Kusabab beungeut cai jeung volume umum nu nahan laut ieu fluctuated unggal taun, ngitung jumlah eta nempatan rada rumit. Taun 1960 éta legana 68.000 kilométer pasagi sedengkeun taun 2005 ngan legana 3.500 kilométer pasagi. Sanajan sakabéh cekungan hidrografi na ngahontal 1.76 juta kilométer pasagi sarta nempatan bagian badag tina sakabéh puseur Asia.

Laut Kaspia

Laut Kaspia perenahna wétaneun Pagunungan Kaukasus dina depresi jero antara Éropa jeung Asia. Kami kasarna 28 méter handap permukaan laut. Nagara riparian sabudeureun Laut Kaspia nyaéta Iran, Azerbaijan, Turkménistan, Rusia, jeung Kazakhstan. Laut ieu diwangun ku 3 cekungan: tengah atawa tengah kalér jeung baskom kidul.

Baskom anu munggaran mangrupikeun anu pangleutikna kumargi éta ngan ukur nutupan sakitar langkung saparapat tina total luas laut. Éta ogé bagian deet anu tiasa urang mendakan di daérah ieu. Baskom pusat ngagaduhan jero sakitar 190 méter, anu ngamungkinkeun ayana jumlah sumber daya alam anu langkung ageung, sanaos anu paling jero na di belah kidul. Baskom kidul nyepeng 2/3 tina total volume cai di Laut Kaspia.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan sagara Asia sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.