Samudra Arktik Glasial

lebur és

El sagara Arktik glasial Éta nyaéta salah sahiji anu aya di beulah kalér planét urang. Kuring parantos nganggap éta sagara anu paling tiis kusabab seueur cai na ditutupan ku és ageung ageung. Kalayan perubahan iklim ieu robih. Lapisan és beuki leyur, ngajadikeun sadaya bentuk kahirupan anu diluyukeun sareng kaayaan anu karasa ieu henteu tiasa salamet.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan laut glasial Arktik, ciri sareng fauna na.

Ciri utama

topi és kutub

Beda utama antara ieu sareng Samudra Antartika nyaéta ngagaduhan rak buana tempat és na dipendakan. Kusabab és terus ngalembereh dina tingkat ieu, Antartika bakal nyababkeun permukaan laut naék. Sagara gunung glasial Arktik teu ngagaduhan rak buana, ngan ukur cai tiris. Ieu nyababkeun puing beku ngambang di cai tengah. Blok és ageung ieu dikurilingan ku sakumna sagara dina usum panas sareng usum salju, sareng nalika cai na ngabeku, kanaékan kandelna.

Tempatna di beulahan bumi kalér anu caket sareng Arktik Circle. Éta diwatesan pikeun daérah caket Asia, Éropa, sareng Amérika Kalér. Éta meuntasan Samudra Atlantik ngaliwatan Selat Fram sareng Laut Barents. Éta ogé wawatesan sareng Samudera Pasipik ngalangkungan Selat Bering sareng sapanjang garis pantai basisir Alaska, Kanada, Éropa kalér, sareng Rusia.

Jero utama na antara 2000 sareng 4000 méter. Jembar wilayahna sakitar 14.056.000 kilométer pasagi.

Formasi sareng iklim sagara glasial Arktik

sagara Arktik glasial

Sanaos kabentukna sagara ieu henteu pati dipikaharti, dipercaya yén éta diwangun ti baheula. Kaayaan lingkungan anu ekstrim ngajantenkeun diajar sagara ieu sesah. Éskimo cicing di dieu sakitar 20.000 taun. Jalma-jalma ieu parantos terang kumaha adaptasi sareng kaayaan iklim ekstrim di tempat-tempat ieu. Aranjeunna parantos masihan ilmu anu diperyogikeun ti generasi ka generasi pikeun tiasa adaptasi sareng kahirupan di tempat-tempat ieu.

Fosil-fosil anu aya di sagara ieu nunjukkeun bukti kahirupan organik anu beku sacara permanen. Diperkirakeun sakitar 70 juta taun ka pengker, kondisina sami sareng di Mediterania ayeuna. Mangrupikeun waktos sareng waktos géologis anu tangtu yén lautan ieu lengkep dipanggihan tanpa és.

Suhu rata-rata sagara ieu dina usum salju turun ka -50 derajat, sahingga sesah salamet di tempat ieu. Iklim kutub mangrupikeun salah sahiji anu paling tiis di bumi, anu ditarjamahkeun kana suhu taunan anu kirang atanapi pengkuh sareng lemah pisan. Utamana dibagi kana dua musim, unggal usumna sakitar 6 bulan. Kami badé nganalisis dua stasiun anu aya di Samudra Arktik:

  • Usum Panas: Dina bulan usum panas, suhu turun naek sakitar 0 derajat, sareng sinar panonpoé teras teras-terasan tina panonpoé 24 jam sapoé. Aya ogé halimun salju anu teras-terasan anu nyegah és tina lebur lengkep. Ti mimiti usum panas, bakal aya siklon lemah kalayan hujan atanapi salju.
  • invierno: Suhu na ngahontal -50 derajat, sareng aya wengi anu langgeng. Dina waktos taun ieu, panonpoé henteu katingali iraha waé. Langit cerah sareng cuacana stabil. Ieu kusabab teu aya pangaruh tina cahya panonpoé.

Urang kedah henteu mopohokeun yén alesan utama ayana fenomena meteorologis nyaéta pangaruh cahaya panonpoe. Maka, dina usum salju, kaayaan cuaca stabil pisan. Kusabab pangaruh parobihan iklim sareng pemanasan global, suhu bulan-bulan usum panas beuki ningkat, nyababkeun lebur ampir lengkep di sagara Arktik.

Flora sareng fauna sagara Arktik glasial

gletser sagara Arktik glasial

Sanaos sagara ieu aya dina kaayaan anu ekstrim, masih seueur mamalia anu diadaptasi sareng lingkungan ieu. Kaseueuran ngagaduhan bulu bodas, anu tiasa nyamuflkeun nyalira sareng tahan tiis. Aya sakitar 400 spésiés sato anu adaptasi sareng tiris parah di daérah éta. Anu paling kasohor nyaéta urang ngagaduhan 6 spésiés anjing laut sareng singa laut, sababaraha jinis paus sareng biruang kutub, anu paling dikenal.

Aya ogé moluska leutik anu disebut krills, anu ngagaduhan peran penting dina piramida ékologis laut. Tanduranna jarang pisan, ampir teu aya lukut atanapi lumut. Lembar és anu kabentuk di Samudra Arktik mangrupikeun blok beku anu ageung. Beungeut awak non-cai dua kali dina usum salju sareng dikurilingan cai tiris nalika usum panas. Tutup ieu biasana kandel 2 dugi ka 3 méter na teras-terasan ngalih ku cai sareng angin Siberia. Tungtungna urang tiasa ningali yén sababaraha batu és tabrakan saling sareng ngahiji sacara lengkep. Ieu nyiptakeun jambatan anu cekung anu kandelna langkung ti tilu kali kandel cap anu aslina diwangun.

Tiasa disebatkeun yén kaasinan sagara ieu mangrupikeun panghandapna di planét. Ieu kusabab jumlah épaporasi rendah pisan sareng cai tawar anu dilebur mangaruhan jumlah évaporasi.

 ancaman

Diperkirakeun yén 25% tina cadangan minyak bumi, gas alam, timah, mangan, emas, nikel, timah sareng platinum aya di sagara ieu. Ieu hartosna ngalelebkeun tiasa nganggo sumber ieu salaku tanaga sareng daérah taktis anu penting pisan pikeun ka hareup. Sagara ieu mangrupikeun cagar alam tawar pangageungna di dunya. Peleburanana nyababkeun pupusna anu caket.

Lembar és Arktik bertindak salaku kulkas global, ngagambarkeun panas panonpoé deui kana angkasa sareng bumi tetep tiis. Sanaos naon anu kajantenan di Arktik bakal mangaruhan sakumna planét, rohangan ieu mangrupikeun salah sahiji anu kurang dijagaan sareng rentan ka seueur ancaman.

Dina 30 taun ka pengker, tilu-saparapat és ngambang Arktik ngaleungit. Karuksakan és parantos ngajantenkeun sagara Arktik glasial tempat anu langkung cocog pikeun navigasi sareng parantos ngalaan lauk ageung sareng garapan minyak, gas bumi sareng mineral. Kaayaan ieu ngahasilkeun sababaraha konflik anu dipikaresep, bahkan sababaraha konflik militér anu serius.

Salaku tambahan kana parobihan lokal anu sacara langsung mangaruhan biodiversiti Arktik sareng mata pencaharian, ogé bakal aya parobihan anu 'jauh-jauh' anu bakal mangaruhan sababaraha bagéan bumi, sapertos Spanyol, dimana habitat alami urang bakal kapangaruhan ku paningkatan suhu. .

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan sagara Arktik glasial sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.