Sabuk astéroid

sabuk astéroid

Astéroid teu aya sanés ngan ukur benda-benda langit berbatu anu ngurilingan Matahari. Sanaos henteu sami ukuran sareng planét, aranjeunna ngagaduhan orbit anu sami. Seueur astéroid parantos kapendak dina orbit tata surya urang. Kaseueuran aranjeunna ngabentuk sabuk astéroid sakumaha urang terang. Daérah ieu aya diantara orbit Mars sareng Jupiter. Kayaning planét, orbitna elips.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan sabuk asteroid, ciri sareng pentingna.

Ciri utama

lokasi sabuk astéroid

Disebut sabuk asteroid atanapi sabuk utama sareng aya di daérah urang tata surya antara orbit Jupiter sareng Mars, anu misahkeun planét jero sareng planét luar. Éta dicirikeun ku sajumlah ageung awak langit berbatu bentukna henteu teratur sareng ukuran anu bénten-bénten, disebat asteroid, sareng dibarengan ku planet kerdil Ceres.

Ngaran sabuk utama nyaéta ngabédakeun éta sareng obyék luar angkasa anu sanés dina sistim tatasurya, sapertos Sabuk Kuiper di tukangeun orbit Néptunus atanapi salaku Awan Oort, perenahna di ujung sistem surya anu ekstrim, ampir sataun cahaya ti matahari.

Sabuk asteroid diwangun ku jutaan awak langit, anu tiasa dibagi kana tilu jinis: karbonas (tipe C), silikat (tipe S) sareng logam (tipe M). Ayeuna aya lima awak langit panggedéna: Pallas, Vesta, Cigia, Juno sareng awak langit pangageungna: Ceres, anu diklasifikasikeun salaku planét dwarf kalayan diaméter 950 kilométer. Objék ieu ngagambarkeun langkung ti satengah massa sabuk utama, sarua ngan ukur 4% tina massa bulan (0,06% tina massa bumi).

Sanaos aranjeunna ditingalikeun caket pisan dina gambar tata surya, ngawangun awan anu padet, saleresna astéroid ieu jauh pisan sahingga sesah napigasi dina rohangan éta sareng tabrakan sareng salah sahijina. Sabalikna, kusabab osilasi orbital biasana, aranjeunna ngadeukeutan ka orbit Jupiter. Planét ieu anu, kalayan gravitasi, nyababkeun henteu stabil dina astéroid.

Ayana sabuk astéroid

batu di angkasa

Astéroid henteu ngan ukur aya dina sabuk ieu, tapi ogé dina lintasan planét sanés. Ieu ngandung harti yén obyék taringgul ieu ngagaduhan jalur anu sami di sakitar matahari, tapi teu aya anu kedah hariwang. Anjeun panginten panginten upami asteroid aya dina orbit anu sami sareng planet urang, éta tiasa tabrakan sareng nyababkeun musibah. Ieu sanés masalahna. Henteu kedah hariwang ngeunaan naha atanapi henteu aranjeunna bakal ngadat.

Astéroid dina orbit anu sami sareng planét umumna ngumbara dina kecepatan anu sami. Kituna, aranjeunna moal kantos pendak. Kanggo ngalakukeun ieu, Bumi kedah gerak langkung laun atanapi asteroid kedah ningkatkeun kagancanganana. Ieu moal kajadian di luar angkasa kecuali upami aya kakuatan luar pikeun ngalakukeunana. Dina waktos anu sami, hukum gerak diatur ku inersia.

Asalna sabuk astéroid

asteroid dina rohangan

Téori anu paling ditampi ngeunaan asal usul sabuk asteroid nyaéta yén sakumna sistim tatasurya asalna dina bagian tina protéolar nebula. Kalayan kecap séjén, ieu sigana akibat tina kagagalan bahan paburencay pikeun ngabentuk badan langit anu langkung ageung, sabagian kusabab gangguan gelombang gravitasi ti Jupiter, planét pangageungna dina tata surya. Ieu ngajadikeun popotongan batu silih tabrakan atanapi ngusir ka luar angkasa, ngan ukur 1% tina total massa awal.

Hipotesis pangkolotna nunjukkeun yén sabuk asteroid tiasa janten planét anu dibentuk ku nebula primitif, tapi éta musnah ku sababaraha pangaruh orbital atanapi ledakan internal. Nanging, nunjukkeun massa sabuk anu handap sareng énergi anu luhur pisan anu diperyogikeun pikeun niup planét ku cara kieu, hipotesa ieu sigana moal dipikaresep.

Astéroid ieu asalna tina pembentukan tata surya. Tata surya kabentuk sakitar 4.600 milyar taun ka pengker. Ieu kajadian nalika awan ageung gas sareng lebu runtuh. Nalika ieu kajantenan, seuseueurna bahan murag kana tengah awan, ngabentuk panonpoé.

Sésa zat janten planét. Nanging, objék dina beubeur astéroid henteu gaduh kasempetan janten planét. Kusabab astéroid ngabentuk dina tempat sareng kaayaan anu béda, éta henteu sami. Masing-masing bentukna jauh tina panonpoé. Hal ieu ngajadikeun kaayaan sareng komposisi na béda. Objek anu kami mendakan henteu buleud, tapi henteu teratur sareng berger. Ieu dibentuk ku tabrakan kontinyu sareng objék sanés dugi ka janten sapertos kieu.

Beda antara astéroid sareng meteorit

Asteroid diklasifikasikeun numutkeun posisina dina tata surya; batur disebut NEA sabab langkung caket kana taneuh. Kami ogé mendakan Trojan, nyaéta anu ngorbit Jupiter. Di sisi anu sanésna, urang ngagaduhan Centaurs. Éta ayana di tata surya luar, caket Cloud Oort. Kalayan kecap séjén, aranjeunna "katangkep" ku gravitasi sareng orbit Bumi parantos lami. Éta ogé tiasa jalan-jalan jauh deui.

Météor henteu langkung henteu ngan ukur hiji asteroid anu nyerang bumi. Éta ngagaduhan nami ieu kusabab nalika lebet ka atmosfir, éta nyésakeun tilas cahaya, disebat meteor. Éta bahaya pikeun manusa. Nanging, suasana urang ngajaga urang tina aranjeunna sabab tungtungna lebur nalika kontak sareng éta.

Gumantung kana komposisi na, éta tiasa janten batu, logam, atanapi duanana. Pangaruh meteorit ogé tiasa positip, sabab anjeun tiasa kéngingkeun seueur inpormasi perkawis éta. Upami éta ageung sahingga atmosfir henteu ngancurkeun lengkep nalika aranjeunna kontak, éta tiasa nyababkeun karusakan. Lintasanana tiasa diprediksi dinten ieu berkat téknologi panjagaan anu dipiboga ku manusa ngeunaan tata surya sareng jagat raya.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan sabuk asteroid sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.