Sababaraha spésiés langkung kaancam ku perubahan iklim

Abies pinapo, perubahan iklim

Abies pinapo

Boh sato sareng spésiés tutuwuhan diancam ku parobihan iklim. Boh ku nambahanana sareng munculna prédator énggal, fragméntasi di habitat, kontaminasi cai sareng taneuh atanapi ngan ukur ku parobahan kaayaan lingkungan.

Diantara spésiés anu paling kapangaruhan ku épék anu parantos kasohor tina perubahan iklim urang mendakan kukupu apollo, alpine lagópogo sareng pinapo. Katiluna spésiés ieu aya dina daptar spésiés anu paling kaancam di Spanyol ku perubahan iklim.

Gemma Rodríguez mangrupikeun koordinator ti jaringan Natura 2000 tina World Wide Fund for Alam (WWF), sareng parantos nyatakeun yén tilu spésiés ieu aya bahaya bahaya akibat tina parobihan iklim. Laporan ngeunaan Planét Hirup, dilaksanakeun ku WWF, anu épék négatip anu tiasa dipibanda parobihan iklim ka spésiés anu hirup di daérah anu paling terasing atanapi langkung diwatesan ditunjuk. Pikeun kasaimbangan ékologis hiji ékosistem tetep stabil, langkung saé aya seueur spésiés cohabiting sahingga hubungan antara aranjeunna sareng katergantungan henteu nyababkeun tumiba spésiés janten ranté punah.

Éta sababna sasatoan sareng pepelakan anu hirup di tempat anu langkung luhur atanapi, sabalikna, handap, nyaéta paling rentan sateuacan pangaruh parobihan iklim, kumargi jaman adaptasi na kana kaayaan énggal langkung lami. Spésiés anu ngagaduhan kapasitas kirang kasebar ogé langkung rentan.

Pikeun spésiés ieu, parobahan ékosistem tiasa nyababkeun parobihan di fenologi, nyaéta, dina siklus kahirupan. Salaku conto, pikeun spésiés lauk tertentu, parobihan iklim tiasa nyababkeun robahan dina kapasitas pamijahan. Sababaraha manuk tiasa ngarobih lagu na atanapi pola migrasi na.

Ptarmigan, perubahan iklim

Ptarmigan

Laporan Living Planet anu disebut di luhur nunjukkeun yén Spanyol mangrupikeun nagara anu paling rentan ka perubahan iklim di Uni Éropa. Épék ieu tiasa nyababkeun satengah spésiés amfibi, réptil, mamalia sareng manuk ngajalankeun résiko ngirangan habitatna langkung ti sapertilu. Salian ti éta, sababaraha panilitian nunjukkeun yén sasatoan sareng pepelakan parantos ngalih kana lintang anu langkung luhur dimana aranjeunna langkung raoseun sacara termal.

Upami spésiés sato sareng pepelakan mimiti hijrah ka kalér pikeun milarian suhu anu langkung pikaresepeun sareng henteu haneut, éta bakal mimiti kajantenan hiji kamiskinan biodiversitas. Ieu tiasa nyababkeun kurangna konéktipitas antara ékosistem sareng fragméntasi anu bakal ngajantenkeun aranjeunna langkung rentan ka pangaruh parobihan iklim.

Salaku conto, dina daptar anu disusun ku WWF tina 10 spésiés anu paling kaancam di Spanyol kusabab parobihan iklim, kukupu Apollo mangrupikeun sosok anu munggaran. Kukupu ieu hirup di daérah pagunungan sareng, kalayan ningkatna suhu, éta bakal dipaksa milarian daérah anu langkung luhurna.

Kukupu Apollo, parobihan iklim

Kukupu Apollo

Conto séjén spésiés anu langkung kapangaruhan ku perubahan iklim nyaéta alpine lagópod atanapi langkung dikenal salaku ptarmigan. Spésiés ieu langkung diadaptasi kana tiris anu ekstrim. Iklim ieu ngan ukur aya di Spanyol dina jangkungna 1.800 méter di Pyrenees. Éta nganggo bulu bodas pikeun kamuflase dirina di antara salju sareng kusabab paningkatan suhu maka kapaksa ningkatkeun ketinggian jajaranana. Ieu tiasa nyababkeun kasusah dina milarian tuangeun sareng panyumputan, kumargi di luhurna sapertos sumber daya langka sareng kaayaan langkung nguntungkeun.

Di dunya pepelakan, salah sahiji spésiés anu paling peka nyaéta cemara Spanyol, anu ngan ukur cicing di daérah hujan taunan anu luhur sapertos anu Serranía de Ronda. Parobihan iklim nyababkeun usum garing beuki lila. Éta sababna tangkal ieu lemah sareng janten langkung rentan ka munculna panyakit sareng hama. Ahli botani ngingetkeun yén dina akhir abad ieu Boro-boro bakal aya leuweung cemara deui.

Aya ogé spésiés anu kaancam sanés sapertos salmon Atlantik, bangkong bidan Betic, posidonia sagara, anu ngirangan alit, Montseny newt atanapi kadal Beusi.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.