Naha langit biru sareng sanés warna sanés?

langit sareng mega

Saha anu teu naros atanapi kantos naroskeun patarosan ieu? Sareng aranjeunna panginten parantos ngawartosan yén ngeunaan ... "Éta mangrupikeun cerminan lautan!" Pikaseurieun, upami urang naroskeun ka tukang, waleran anu populér kunaon sagara biru biasana kusabab langit biru. Aya hal anu henteu cocog ogé? Tangtosna, anjeun henteu kedah milari saha anu "ngalukis" naon, tapi langkungna asalna ti mana warna éta. Panonpoé bodas tina Matahari anu berinteraksi sareng suasana, anu tanggung jawab utama.

Nalika sinar cahaya ngalangkungan awak transparan atanapi tembus, masing-masing warna anu ngawangun lampu bodas misah sareng kumalayang dina sudut nu tangtu. Salawasna gumantung kana médium anu aranjeunna lalangkungan, arah sareng bentukna bakal robih. Cahaya bodas anu dipancarkeun ku Matahari pakait sareng pecahan sadaya gelombang anu ngawangun spéktrum éléktromagnétik. Kisaran warna na sami sareng pelangi. Pikeun tiasa ningali dékomposisi warna ieu, cukup pikeun ngajantenkeun sinar cahaya ngalangkungan prisma.

Ngurai warna cahaya

spéktrum éléktromagnétik cahaya

Spéktrum éléktromagnétik

Nalika warna na terurai, Violet sareng panjang gelombang biru langkung pondok tibatan anu konéng (langkung panengah) atanapi ekstrim na, anu beureum, panjangna langkung panjang. Éta anu nyababkeun jinis kipas warna ieu. Nalika sinar panonpoé ngalangkung dina atmosfir, aranjeunna ngalangkungan uap cai, lebu, lebu, jst. Dina titik ieu, sinar biola Violet sareng biru dipesongkeun dugi ka tingkat anu langkung ageung tibatan konéng sareng beureum.

Sinar ieu, terus-terusan tabrakan sareng partikel hawa anu dieusian ku kalembaban, lebu sareng lebu, nyababkeun parobahan konstan dina lintasan. Prosés ieu katelah "nyebar." Ieu anu nyababkeun warna kabiruan éta. Ku nyebarkeun opat kali langkung gancang tibatan warna beureum kusabab panjang gelombangna langkung pondok, éta anu nyababkeun urang ngagaduhan perasaan biru umum sareng éta henteu fokus kana hiji titik.

Leres, langit siga biru siang. Tapi henteu salawasna! Matak?

Katerangan kunaon langit biru

Tafsiran grafis tina nuansa béda | Gamavision

Sinar anu aya dina spéktra konéng sareng beureum anu sabalikna. Panjang gelombangna anu langkung panjang ngajantenkeun aranjeunna langkung paburencay. Ku ngumbara langkung jauh dina garis anu lempeng, éta nyababkeun warna ieu campuran, masihan warna jeruk. Gumantung kana waktos beurang dimana urang aya, warna langit, leres yén éta tiasa bénten-bénten. Hal anu urang tiasa tingali nalika matahari terbit atanapi surup, sareng urang ningali Matahari caket permukaan laut atanapi cakrawala.

Sinar cahaya di dieu kedah ngalangkungan ketebalan anu langkung ageung di atmosfir. Interaksi dipaksa tina jumlah partikel uap cai anu langkung ageung, tetes, debu, sareng sajabana, tungtungna maksa ieu. Sinar cahaya anu condong bulao sareng Violet teras-terasan sumebar ka gigir. Sinar caket kana spéktrum beureum, kalayan lintasan anu langkung lempeng, teraskeun, sareng masihan kami langkung warna jeruk sareng beureum.

Éta salawasna gumantung kana jumlah lebu sareng lebu anu ditunda dina hawa

awan beureum surup

Inténsitas warna beureum anu katarima di langit nalika matahari terbit atanapi matahari terbenam salawasna gumantung kana jumlah lebu sareng lebu anu ditunda dina hawa, sajaba tina uap cai. Ieu ogé alesan utama yén nalika aya bitu atanapi kahuruan, contona, jumlah lebu sareng lebu nambahan, sareng nyababkeun warna-warna éta katingali langkung jelas.

Modél anu saé pikeun fenomena ieu aya di Mars. Salaku tambahan, ayeuna anjeunna badé nalukkeun éta, peryogi anu langkung relevan pikeun ngajelaskeun naha planétna salawasna katingali beureum. Justru kusabab "jumlah suasana" anu dipikagaduh, yén éta saé pisan. Ogé, henteu sapertos di Bumi, anu utamina oksigén, didinya diwangun ku seueur karbon dioksida. Babarengan seueur jumlah oksida beusi, sareng angin ngahiliwir anu ngahimpun lebu, aranjeunna ngajantenkeun Mars planét beureum, henteu sapertos Bumi, planét biru urang.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.