Mékanisme formasi awan

 

Cumulonimbus

Cumulonimbus: conto awan konveksi

 

Pembentukan seueurna méga hasil tina gerakan luhur hawa lembab anu mekar kusabab turunna tekanan ku luhurna sareng kumargi kitu pendinginan adiabatik. Teras bagian tina uap cai ngembun janten awan.

 

Sateuacanna kami ngajelaskeun ciri-ciri rupa-rupa awan sareng ogé kumaha bentukna mangrupikeun akibat tina prosés angkat hawa anu kumaha bentukna. Rupa-rupa jinis gerakan nangtung anu tiasa nyababkeun pembentukan awan didaptarkeun di handap ieu:

  1. Gangguan mékanis (atanapi gejolak gesekan)
  2. Konveksi (atanapi gejolak termal)
  3. Pendakian Orographic
  4. Pendakian panjang sareng laun

 

La kaributan mékanis atanapi ku gesekan éta asalna nalika aliran hawa dina caketna permukaan bumi dislokasi ku gaya gesekan dina séri édisi. Gangguan ieu langkung dipikaresep ku ayana halangan (tangkal, gedong, bukit, jst).

 

Arus tina konjol Éta kekembangan nalika hawa dipanaskeun di sakuriling permukaan. The konjol atanapi gejolak termal ngagabungkeun sareng gejolak mékanis atanapi gesekan anu nyababkeun campuran tina lapisan handap atmosfir.

 

dina pendakian orografi naon kajadian éta nalika hawa ngahontal ranté gunung atanapi bukit dipaksa naek duanana dina lapisan handap atanapi di luhurna. Gerakan ka luhur mangaruhan lapisan jero suasana sareng sebaran suhu vertikal di dalamnya robih. Hawa kapaksa naék didinginkan ku ékspansi adiabatik sareng awan tiasa ngabentuk.

 

El pendakian éksténsif horisontal hébatHal ieu sering dipicu mimitina ku cara divergénsi di troposfér luhur. Aliran anu béda-béda di altitudes tinggi nyababkeun turunna tekanan dina lapisan handap caket permukaan bumi, ngawangun déprési. Konvergénsi teras kajantenan caket permukaan laut sareng naékna laun sareng laun anu lega ngalangkungan ketebalan troposfir teras, upami aya kalembaban anu cekap, pamekaran awan anu lega lumangsung.

 

Sumber - Compendium nota pikeun latihan tanaga météorologi kelas IV », ku BJ Balikeun deui

Inpormasi lengkep - Cumulonimbus, Jangkungna, luhurna, dimensi nangtung sareng tingkat awan, Kondensasi, katirisan sareng sublimasi


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.