Sedimentologi

formasi batu sédimén

Dinten ieu urang badé nyarioskeun ngeunaan cabang géologi anu museur kana kajian sédimén. Éta perkawis sédiméntologi. Cabang élmu ieu museur kana kajian sédimén sareng pembentukanna. Sedimen mangrupikeun endapan anu ngabentuk dina permukaan bumi sareng handapeun dasar laut. Éta tiasa lumangsung ngalangkungan sababaraha prosés géologis sareng penting pisan pikeun ngarobih géologi bumi.

Kituna, urang bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun ngeunaan sagala ciri sareng objék kajian sédimologi.

Ciri utama

bawa sédimén

Sedimen Éta mangrupikeun setoran anu ngabentuk dina permukaan bumi sareng handapeun laut. Pembentukan sédimén dina bagian ageung gumantung kana tindakan fisik sareng kimia anu aya dina transisi batu. Salaku conto, suasana sareng batu ngahasilkeun hubungan anu, sareng cai, disebut prosés éksogen. Ieu salah sahiji sabab sédimén dihasilkeun.

Kaseueuran prosés sedimentologis lumangsung kusabab aksi tekanan sareng suhu anu luhur. Sedimentologi museurkeun kana diajar maké batuan padet, angkutan sareng déposisi na. Déposisi na tujuan dina diagenesis batu sédimén. Ti dieu nami batu sédimén. Éta akumulasi anu lumangsung tina sababaraha rupa sédimén pikeun ngabentuk batu. Prosés ieu kedah dimédiasi dina skala waktos géologis sabab teu tiasa diitung dina skala manusa. Urang nyarioskeun jutaan taun pikeun ngawangun batuan ieu.

Sedimen mangrupikeun bahan anu parantos disimpen dina cai, ku aksi és, angin atanapi kimia diendapan ku cai. Sadaya prosés sedimen ieu kajantenan dina permukaan darat sareng dina cai.

Prosés Sedimentologi

sédiméntologi sareng diajar formasi batuan

Prosés sédimén dimimitian ku musnahna batuan padet anu disababkeun ku polah sagala rupa jinis agén géologis. Ringkesna, prosés ieu nyaéta: tiori, érosi sareng ngangkut médium sapertos cai, angin sareng és. Éta ogé tiasa dibentuk ku déposisi atanapi présipitasi sareng, akhirna, diagenesis naon formasi batuan padet. Prosés sédimén anu dikaji dina sédiméntologi rumit pisan sareng gumantung kana seueur faktor.

Tujuan ulikan utama sédiméntologi ngagaduhan peranan anu penting dina bidang élmu. Kapentingan ékonomi pikeun sababaraha deposit dina lingkungan sédimén mangrupikeun bidang sédiméntologi anu langkung tradisional. Utamana éta kajadian sareng uyah, kerikil, keusik sareng batubara. Aya ogé sajumlah titipan logam sareng asal sédimén, dua sapertos binatu. Ku alatan éta, sédiméntologi mangrupikeun konci pikeun ngartos lingkungan sareng wujud sababaraha polusi sapertos walungan sareng sagara. Pikeun nalungtik kontaminasi sapertos dina sistem walungan, anjeun kedah terang heula kumaha jalan walungan, sareng khususna walungan anu tercemar. Di dieu déposisi sédimén penting pisan.

Dina sedimentologi urang mendakan geotéhnik. Utamana fokus kana diajar stabilitas taneuh sareng mangrupikeun bidang anu penting pisan sateuacan damel sipil. Upami anjeun badé ngawangun gedong markas, mimiti penilaian stabilitas jangka panjang taneuh. Karumitan téknis anu luhur tina seueur karya ageung sapertos torowongan, sasak, waduk, jalan raya sareng gedung pencakar langit meryogikeun kajian anu lengkep dina jero taneuh. Éta gumantung kana sadaya ieu yén karya-karya ieu dilaksanakeun sareng henteu ngahasilkeun jinis résiko.

Résiko géologis aya hubunganana sareng prosés sédimén. Salaku conto, ancaman banjir kedah pikahariwangeun saha waé anu dina posisi senior dina ngarencanakeun nagara, daérah atanapi komune. Alluvium mangrupikeun longsoran leutak sareng leutak ageung anu lumangsung nalika hujan nyandak sadaya endapan sareng akumulasi nyababkeun longsoran. Caah sareng érosi cai hujan di walungan alami atanapi terusan mangrupikeun fénoména anu langkung penting tibatan dina sédiméntologi.

Éta ogé fokus kana diajar cai jero taneuh. Paripolah sadaya tempat dimana aya panyimpenan cai bawah tanah utamina cocog sareng sababaraha parameter sédimologis. Kiwari henteu ngan ukur penting pikeun terang kaayaanana cai dina saluran bawah tanah, tapi ogé kualitas sumberdaya alam ieu.

Prosés géologis sédimologi

sédiméntologi

Sateuacanna kami nyebatkeun yén prosés géologis utami dimimitian ku ancur batu dasar. Ieu tiasa dipasihkeun ku sababaraha agén géologis sapertos pelapukan, angkutan sareng sedimentasi. Akhirna, diagenesis formasi batu dihasilkeun. Urang bakal ningali sakedik langkung jero kumaha prosés géologis ieu.

Cuaca

Pelapukan dibagi kana fisika sareng kimia, hayu urang tingali anu masing-masing:

  • Pelapukan fisik: nyaéta prosés anu ngarecah atanapi ngarobih batu gumantung kana tindakan sareng kaayaan lingkunganana. Aranjeunna sanggup fragmenting sareng ngabubarkeun aranjeunna. Éta ogé meta kana mineral. Anu nyababkeun seringna pelapukan fisik nyaéta hujan, és, caina, angin, sareng parobahan suhu anu teras-terasan antara siang sareng wengi.
  • Pelapukan kimia: Éta mangrupikeun hal anu lumangsung utamina dina iklim anu lembab sareng nyababkeun réaksi kimia anu kajantenan antara gas atmosfir sareng mineral anu aya dina batu. Dina hal ieu, anu lumangsung nyaéta bubur partikel ieu. Cai sareng ayana gas sapertos oksigén sareng hidrogén janten pemicu réaksi kimia anu nyababkeun pelapukan.

Érosi sareng transportasi dina sédimologi

Érosi lumangsung nalika hujan, angin, cai ngalir kana polah batu. Ieu kumaha fragméntasi sareng deformasi anu sami lumangsung teras-terasan. Transportasi mangrupikeun prosés anu akibat tina érosi. Sadaya fragmen sareng sédimén dibagi ku érosi diangkut ku aliran cai, glasier sareng angin.

Sedimentasi mangrupikeun léngkah pamungkas sareng saluyu sareng déposisi partikel padet anu parantos diangkut ku érosi. Partikel ieu disebut sédimén. Daérah anu jumlahna sedimen paling luhur nyaéta sungut walungan sareng di tempat-tempat sapertos laut sareng sagara. Sedimen sakali-kali disimpen, dina gilirannana, dihapus ku agén géologis sanés sapertos érosi sareng pelapukan. Upami sédimén ieu ngagaduhan ukuran ageung sareng kompaksi mangtaun-taun, batu sédimén kabentuk.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan sédiméntologi sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.