Terraforming

manusa dina planét séjén

Kami terang yén manusa éta nyéépkeun sumber daya alam planét urang dina tingkat anu gedé sareng punah pisan spésiés urang diangkat dina sababaraha waktos kusabab karuksakan planet urang. Kusabab kitu, aya omongan anu rupa bumi. Éta ngeunaan adaptasi planét anu sanés kana kaayaan anu tiasa dicicingan manusa. Asal muasal tingkatan lumangsung dina fiksi ilmiah, tapi berkat kamekaran élmu, di komunitas ilmiah éta lumangsung.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun naon léngkah pikeun terraforming sareng planét mana anu tiasa dikondisikeun pikeun dicicingan.

Terraforming

planét séjén pikeun hirup

Fakta ngeunaan ngeunaan terraforming diringkeskeun dina milarian planét sareng ngondisikeun suasanana sahingga tiasa kahontal ku manusa. Sakali planét parantos terraformasi anjeun tiasa nyarios ngeunaan kamungkinan habitat anu tiasa dianggo ku manusa. Henteu ngan ukur penting pikeun terang sareng nyaluyukeun suasana kana tempat anu tiasa dihuni, tapi ogé struktur géologis sareng morfologis pikeun ngajantenkeun aranjeunna anu paling mirip sareng planét urang. Salah sahiji kasus terraforming anu paling umum dilakukeun ku masarakat ilmiah sareng masarakat umum nyaéta Mars.

Aya seueur pangarang terkenal anu ngusulkeun ngajantenkeun Mars janten dunya anu diadaptasi pikeun kasalametan manusa. Aya ogé planét sanés anu tiasa terraformasi sareng adaptasi kaayaan ka papada manusa. Terraforming mangrupikeun léngkah anu ampir penting dina kamekaran sareng kasalametan manusa salaku spésiés. Hayu urang tingali planét mana anu tiasa dijajah. Hal anu logis nyaéta mimitian ku planét-planét éta dina tata surya anu paling caket sareng Bumi. Sanaos Vénus mangrupikeun planét anu paling caket, tingkat tekanan atmosfir na teuing sareng ngagaduhan awan asam sulfat pekat sareng suhu anu luhur. Ieu ngajantenkeun tantangan hirup di Vénus teuing tinggi.

Langkung saderhana sareng langkung alami bakal dimimitian ku Mars.

Planét séjén pikeun bentuk bumi

terraforming of mars

Raksasa gas dina tata surya nyaéta Jupiter, Uranus, Saturnus sareng Néptunus. Aranjeunna ngagaduhan masalah anu jelas yén aranjeunna henteu ngagaduhan permukaan anu padet pikeun dikecualkeun kecuali inti na. Hal ieu ngajantenkeun aranjeunna planét anu bahkan henteu dianggap pikeun bentuk bumi.

Planét sagara anu ampir diwangun ku sagara tunggal atanapi sering pisan dina setting fiksi ilmiah. Dina pilem Interstellar atanapi novel Solaris anjeun tiasa ningali kumaha planét mangrupikeun bumi terestrial sareng henteu tiasa dijajah. Ieu tiasa dilereskeun ku cara saderhana teu sapertos kasus planét gas, tapi tetep bakal biaya langkung luhur. Nanging, planét-planét ieu henteu stabil pisan tina sudut pandang iklim sabab henteu ngagaduhan kerak bumi anu muncul sareng teu aya siklus silikat sareng karbonat.

Dina planét sagara évaporasi kawates sareng karbon dioksida éta sacara épéktip dikaluarkeun ku sagara nyalira tapi henteu dileupaskeun ku litosfir. Hal ieu nyababkeun planét niiskeun dina tingkat anu saé pisan sareng lebet kana jaman és sareng dina tahapan anu salajengna ku sinar matahari anu langkung cerah épaporasi bakal ningkat sacara substansial pikeun ngabentuk uap cai deui sareng ngalebur és na. Planét samudera teuing volatil sareng henteu leres-leres patarosan pikeun prosés terraformasi.

Terraforming Mars

terraforming planét

Pikeun alesan anu parantos kami sebatkeun di luhur, salah sahiji planét anu sasaran pikeun térformasi ku manusa nyaéta planét Mars. Kiwari Aya dua proyek anu serius pisan pikeun perjalanan ka Mars, sanaos sanés pikeun térékorformasi. Ieu nunjukkeun yén planet ieu terus ngahudangkeun minat pisan ka manusa. Planet ieu sapertos Bumi atanapi Vénus parantos ngagaduhan sajarah géologis. Salah sahiji detil anu paling penting nyaéta lamun aya cai di jaman baheula sareng dina sabaraha jumlahna. Mangrupikeun hiji aspék anu unggal waktos langkung yakin ampir sareng yén sagara sumping nguasaan ampir sapertilu tina permukaan.

Ayeuna éta mangrupikeun tempat anu jelas teu pikaresepeun kumargi atmosfir ipis na ngajantenkeun ngagaduhan sakitar sarébu tekanan atmosfir anu aya di planet urang. Salah sahiji alesan ayana suasana anu ipis sapertos kitu kusabab a gravitasi lemah ngahontal nilai 40% kirang ti di Bumi sareng di sisi anu sanésna henteuna magnetosfir. Éta kedah diperhatoskeun yén magnetosfir mangrupikeun anu ngajantenkeun partikel angin surya henteu tiasa dialihkeun sareng tiasa mangaruhan atmosfir. Urang terang yén partikel-partikel ieu laun tiasa ngancurkeun suasana.

Planét anu urang tingali henteu ngagaduhan magnetosfer sareng ngagaduhan suasana anu padet kusabab kakuatan gravitasi na langkung ageung. Suhu laut turun naek pisan sareng tiasa ngahontal nilai ratusan derajat sahandapeun enol dugi ka 30 derajat di daérah khatulistiwa. Anginna biasana henteu kuat teuing sareng badai debu kalayan sababaraha frékuénsi. Badai debu sapertos kitu tiasa ngalenyepan sakumna planét.

Sanaos kanyataan yén urang mendakan planét anu atmosfir ipis, gampang mendakan kecepatan angin dugi ka 90 km / jam. Densitasna handap pisan di Mars janten aya béda tekanan anu alit. Hal séjén anu parantos dilakukeun pikeun pembangkit listrik di Mars nyaéta kamampuan angin pikeun mindahkeun pabrik. Kapasitas ieu bakal pisan dikirangan bahkan nyandak laju badai keusik deui disababkeun ku kapadetan rendah.

Langsung di mars

Hue warna beureum pikeun planét Mars kusabab ayana oksida beusi sapertos limonit sareng magnetit dina hawa. Ieu ngajantenkeun diameter partikelna langkung ageung tibatan panjang gelombang cahaya anu lebet kana planét sareng tiasa ditingali dina hawa. Tina oksigén uap cai dina atmosfir ampir teu aya lacak, kumargi komposisi suasanana ku 95% atanapi langkung karbon dioksida, dituturkeun ku nitrogén sareng argon.

Henteuna medan magnét nyababkeun sinar kosmis nyerang Mars, janten partikel angin surya sareng tingkat radiasi teuing pikeun manusa. Anu kedah cicing di jero taneuh.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan terraformasi Mars sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.