Rosalind franklin

Anu mendakan DNA

Machismo parantos nyababkeun seueur masalah dina dunya sains. Salah sahiji awéwé anu paling relevan dina dunya biofisika sareng kristalografi nyaéta Rosalind franklin. Anjeunna anu leres-leres mendakan DNA. Masalahna nyaéta dina awal abad ka-XNUMX, awéwé anu dédiktif pikeun diajar élmu teu dipaliré sareng dihina ku lembaga.

Kituna, kami bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sagala hal anu anjeun kedah terang ngeunaan Rosalind Franklin sareng pentingna anjeunna dina dunya sains.

Biografi Rosalind Franklin

imah élmuwan

Dina awal abad ka-XNUMX, élmuwan naon waé anu awéwé sareng bakal ngalakukeun panilitian henteu leres-leres dipaliré. Éta dugi ka titik anu aranjeunna dipandang handap. Lembaga sareng masarakat sacara gembleng ngutuk Rosalind Franklin bahkan anonimitas henteu adil. Diantara prestasi anu paling luar biasa pikeun élmuwan awéwé ieu kami nyatet mendakan poto munggaran tina sisi B tina DNA terhidrasi. Tilu ilmuwan dilélér Hadiah Nobel dina Fisiologi sareng Kedokteran saatos mendakan struktur DNA. Anu seuseueurna jalma henteu terang éta Sapuluh taun sateuacanna Rosalind Franklin parantos mendakan poto sanésna.

Poto ieu katelah poto 51 sareng mangrupikeun konci pikeun terang sadayana ngeunaan DNA. Awéwé ieu lahir di kabupaten Kensington, tempatna di London, taun 1920. Bapana jaga pikeun masihan sadaya murangkalih pendidikan anu pangsaéna sareng ieu ngajantenkeun Rosalind tiasa nagih pendidikan dasar sareng menengah di sakola swasta. Kusabab budak awéwé anjeunna ngabuktikeun janten budak awéwé anu cukup calakan sareng ngagaduhan karep anu luar biasa pikeun kapentingan élmu.

Diantara studi Rosalind Franklin urang mendakan ayana di sababaraha ceramah Einstein sareng anjeunna kagungan tujuan bakti hirupna pikeun jasa élmu. Anjeunna mimiti diajar di universitas sareng janten resep kimia, fisika, sareng matematika. Mimitina, bapa Rosalind, ningali yén anjeunna hoyong diajar élmu, sacara terbuka ngabantah. Sareng nyaéta dina waktos anu awéwé henteu tiasa bakti diri pikeun panilitian. Bapa anu sami parantos diajar élmu sareng diajar basa Jérman sahingga anjeunna tiasa nyobian janten élmuwan anu saé. Sanaos kitu, anjeunna henteu percanten yén putrina kedah ngabaktikeun dirina pikeun panilitian.

Konflik sareng kulawarga

Rosalind Franklin sareng studi na

Konflik ieu disababkeun ku konvénsi sosial nyababkeun anjeunna ngagaduhan kasusah anu langkung ageung pikeun tiasa diajar naon anu dipikahoyongna. Bapana sareng anjeunna nganggap yén pendidikan mangrupikeun nilai primér anu penting pisan pikeun kamekaran pribadi jalma sareng kamajuan masarakat. Sanaos konflik sareng kulawarga, Rosalind Franklin lumayan calakan sareng nekad. Sadaya ieu nambihan kanyataan yén kolotna sifatna progresif anjeunna tiasa diajar naon anu dipikahoyongna.

Anjeunna tungtungna tiasa ngadaptar di perguruan tinggi awéwé Cambridge di 1938. Anjeunna nyandak ujian lawang fisika sareng kimia sareng tiasa diajar disiplin ieu. Kontak Rosalind Franklin anu munggaran sareng kristalografi nyaéta saatos pamanggihan Bragg. Éta nunjukkeun yén nalika sinar-X ngalangkungan gelas, éta bakal ninggali semacam jurus identitas. Upami anjeun diajar ngambah ieu anjeun tiasa ningali kumaha struktur molekul kristal sareng kumaha atomna diposisikan. Salah sahiji kamajuan anu tiasa dilakukeun dina dunya kristalografi nya éta nganggo sinar-X pikeun mendakan struktur kristal. Ti dinya, anjeunna mutuskeun pikeun ngabijilkeun dirina ku pangajian tilu diménsi matéri anu ukuranana leutik pisan.

Rosalind Franklin Pendidikan Tinggi

Rosalind franklin

Sanaos kalulusan na di 1941, anjeunna henteu tiasa kéngingkeun gelar ti saprak awéwé. Anjeunna lumayan calakan sareng ku cara santunan sareng pikeun peunteun na unggulan nampi penghargaan kelas dua. Warna ieu ngakuan dirina cocog pikeun tiasa ngalaksanakeun padamelan. Anjeunna tiasa kéngingkeun beasiswa alit salami sataun janten tiasa neraskeun diajar di jurusan panilitian ilmiah industri sareng kéngingkeun gelar doktor. Beasiswa ieu dipasihkeun ka murid pangungsian tina Perang Dunya II. Ieu alatan bapakna nyungkeun anjeunna masihan artos ieu ka saha waé anu pantes.

Dermawan éta disababkeun ku kanyataan yén di 1939 kulawarga Franklin parantos caket pisan janten kajebak di Norwégia ti saprak Perang Dunya II parantos badé angkat ka bumi.

Sakali ditempatkeun di jurusan panilitian ilmiah industri, anjeunna untung pisan. Sareng éta anjeunna tiasa damel sareng ahli fisikokimia Ronald Norrish anu mangrupikeun panaratas dina fotokimia sareng nampi Hadiah Nobel. Kumisan ti kanyataan yén Rosalind Franklin resep damelna, anjeunna rada bahagia. Bisa hirup mandiri di apartemen kontrakan sareng di dinya anjeunna tiasa nampi réréncanganna terasrasakeun waktos luang na. Sadaya ieu ngabantosan anjeunna pikeun langkung konsistén dina padamelanna sareng nikmati kahirupan.

Anjeunna tiasa nampi padamelan nganggo areng, anu janten bahan bakar anu penting pisan kumargi dianggo salaku panyaring di kamar bénsin. Abdi tiasa nalungtik sababaraha jinis areng sareng nyumbang kana pembuatan topeng gas anu langkung épéktip

Kasuksésan ilmiah

Dina mangtaun-taun éta, saeutik pisan jalma anu kénging gelar doktor. Rosalind Franklin mangrupikeun salah sahiji anu tiasa ngagaduhan PhD sanaos awéwé. Karyana dina struktur karbon sareng grafit ngabantosan kéngingkeun gelar doktor dina fisika sareng kimia. Anjeunna ogé masihan tempat damel anu ditepikeun ka anjeunna sareng mutuskeun angkat ti Inggris. Anjeunna tiasa angkat ka Perancis sareng mendakan padamelan anu saé. Hatur nuhun ka Adrienne Weill, murid ti Marie Curie, Anjeunna tiasa nyarios basa Perancis sareng diajar ngeunaan padamelan anu béda.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, awéwé ogé tiasa nyumbang kana kabeungharan informasi dina sains sareng ngabantosan ngamajukeunana. Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Rosalind Franklin sareng biografi na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.