Bumi radius

radius bumi

Ti saprak jaman baheula, manusa teh geus panasaran ku alam. Anjeunna parantos teras-terasan nyobian ngukur sareng terang panjang sareng gedena hal-hal pikeun diajar langkung seueur ngeunaan planet urang. Salah sahiji aspek anu kantos janten misteri pikeun manusa nyaéta radius Bumi. Kusabab urang moal tiasa nusuk kerak bumi sareng perjalanan ka inti, urang kedah diajar ngira-ngira sareng ngitung radius planétna. Hatur nuhun ka sababaraha élmuwan anu nyiptakeun modél pikeun ngukur panjang ieu, dimungkinkeun pikeun ngira-ngira kalayan langkung akurasi.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun naon radius Bumi sareng kumaha ukuranana.

Masalah ngukur radius Bumi

ukuran radius bumi

Sakumaha urang terang, sanaos kanyataanna téknologi parantos maju dina tingkat anu luar biasa, planét urang masih seueur kanyahoan. Aya seueur daérah planét anu teu tiasa kahontal ku manusa. Conto ieu nyaéta dasar laut. Masih teu aya téknologi anu sanggup ngungkulan tekanan cai sareng sakedik sinar panonpoé anu aya dina lombang laut. Nya kitu deui di tengah Bumi. Seueur novel parantos dijelaskeun ngeunaan perjalanan ka tengah Bumi tapi éta mangrupikeun hal anu masih teu tiasa diaksés ku urang. Pangpangna kuring terang parantos tiasa ngali sacara jero sakitar 12 kilométer. Ieu ngan saukur ngangkat kulit ipis tina apel.

Kusabab teu mungkin pikeun ngali dugi ka inti Bumi, cara anu béda kedah dipendakan pikeun ngira-ngira radius Bumi. Salah sahiji kakurangan utama naha teu mungkin pikeun ngagali kana inti bumi nyaéta lapisan luhur batu anu kandel sareng tahan. Teknologi tinggi henteu tiasa ngebor sadayana batu ieu jero batu. Kakurangan anu sanésna nyaéta suhu dimana inti bumi. Sareng inti inti na nyaéta suhu sakitar 5000 derajat Celsius. Nyanghareupan suhu sapertos kitu, teu aya manusa atanapi mesin naon waé anu tiasa tahan kaayaan ieu. Tungtungna, dina jerona ieu, ogé oksigén anu tiasa dihirupkeun.

Sanaos kanyataan yén aya sadaya masalah ieu pikeun tiasa ngukur radius Bumi langsung, manusa parantos liren. Model anu bénten-bénten parantos kapendak dina raraga ngira-ngira nilaina. Salaku conto, gelombang seismik tiasa dianggo pikeun diajar komposisi lapisan jero Bumi. Cara ieu tiasa terang jero dimana gempa lumangsung sacara teu langsung. Urang tiasa terang aspek anu béda dina planét ieu tanpa kedah ningali sadayana ku panon urang sorangan.

Téori tektonik pelat sareng Eratosthenes

Eratosthenes

Téori tektonik pelat parantos seueur ngabantosan kumaha planét jalanna. Disebutkeun yén kulit buana dibagi kana pelat tektonik anu béda-béda anu ngalir teras-terasan. Anu nyababkeun kapindahan kusabab arus konveksi tina jubah bumi. Gerakan piring ieu dipikaterang ku nami kumalayang buana.

Arus konveksi tina mantel bumi dibéré ku béda-béda kapadetan anu aya diantara bahan interiorna. Sadaya ieu urang tiasa terang berkat jinis-jinis metode pangukuran henteu langsung. Kami teras-terasan milarian padika anu béda pikeun milarian pangukuran pikeun sadayana. Élmuwan munggaran anu tiasa ngukur radius Bumi nyaéta Eratosthenes. Ukuran ieu parantos ngajantenkeun jalma kaget pisan ti saprak jaman kuno.

Dina waktos éta teu aya seueur téknologi anu sayogi pikeun tiasa ngukur radius Bumi. Ku alatan éta, metoda munggaran ieu diwangun ku sababaraha unsur anu paling awal. Émut yén, ku waktos ieu, metode dasar ieu dianggap téknologi révolusionér. Salah sahiji unsur anu paling penting anu dianggo pikeun ngukur radius Bumi nyaéta pentingna Usum Panas.

Eratosthenes nyandak papirus ti perpustakaan sareng nalika anjeunna perhatoskeun yén postingan dina éta henteu ngagambarkeun naon-naon jinis bayangan, éta disababkeun sinar sinar matahari nyerang permukaan bumi ku cara anu lengkep jejeg. Ieu naha Eratosthenes anjeunna panasaran terang naon radius Bumi éta. Cara pikeun ngukur radius Bumi nyaéta engké nalika anjeunna angkat ka Alexandria. Di dieu kuring bakal ngulang ékspérimén sareng ningali yén kalangkang panonpoé 7 derajat. Saatos pangukuran ieu, anjeunna sadar yén bédana antara kalangkang séjén anu cicing di Siena nyaéta alesan pikeun terang yén Bumi buleud sareng henteu rata sakumaha anu dipercaya dina waktos éta.

Rumus Eratosthenes pikeun ngukur radius Bumi

ombak seismik

Sakali anjeunna réngsé sababaraha ékspérimén, anjeunna kéngingkeun sababaraha pangalaman tina pangukuran ieu. Ti dinya, anjeunna mimiti nyusun sababaraha téori anu ngabantosan ngukur radius Bumi. Kaseueuran prosésna didasarkeun kana perkiraan sareng pangurangan. Déduksi utama na didasarkeun kana kanyataan yén lamun Bumi aya kuriling 360 derajat, hiji lima puluh tina kuriling éta bakal 7 darajat. Ieu bagian tina total kuriling nyaéta anu diukur dina kalangkang di Alexandria.

Nyaho yén jarak antara dua kota Siena sareng Alexandria nyaéta 800 kilométer, anjeunna tiasa nyimpulkeun éta radius Bumi 6.371 km. Émut yén, nalika kuring ngitung Eratosthenes, éta rada rumit pikeun tiasa kéngingkeun pangukuran anu leres. Nanging, anjeunna masihan inohong rada caket kana naon anu dipikaterang ayeuna.

Dinten ayeuna aya cara séjén pikeun ngukur pedalaman bumi kusabab gelombang seismik. Gumantung kana bahan anu didamelna tina jero sareng jarakna ti tengah gempa, jerona tiasa dipikaterang.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan naon radius Bumi sareng kumaha éta diukur pikeun pertama kalina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.