Radioaktivitas

matérial sareng radioaktivitas

La radioaktivitas Éta pasipatan mangrupikeun bahan-bahan anu tangtu ngagaduhan spontan tanaga ngaluarkeun énergi kana lingkungan. Biasana kawujud salaku partikel subatomik dina bentuk radiasi éléktromagnétik. Gumantung kana tempat anjeun dina médan éléktromagnétik, éta tiasa janten radiasi frekuensi tinggi atanapi handap. Ieu mangrupikeun fenomena anu disababkeun ku henteu stabilitas énergi nuklir dina inti atom.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri, jinis sareng pentingna radioaktivitas.

Ciri utama

radiasi

Inti anu teu stabil anu kagolong kana unsur radioaktif ngalaman buruk. Salami buruk ieu aya émisi radioaktivitas dugi ka ngahontal stabilitas énergi na. Émisi radioaktif ngandung eusi énergi tinggi, anu méré kakuatan pangionan anu luhur anu sanggup mangaruhan zat anu ngaréspon aranjeunna.

Aya sababaraha jinis radioaktivitas gumantung kana pangakuan sareng ciri na. Dina hiji sisi, urang ngagaduhan radioaktivitas alami, nyaéta anu dipendakan tanpa campur tangan manusa. Di sisi anu sanésna, radioaktivitas jieunan nyaéta anu dihasilkeun ku campur tangan manusa. Kahiji biasana dideteksi sacara alami dina radioisotop. Anu kadua nyaéta radioisotop jieunan sareng unsur supermasif. Seueur radioisotop anu alami henteu ngabahayakeun sahingga tiasa dianggo dina bidang médis. Salaku conto, urang gaduh karbon 14 sareng kalium 40. Radioisotop ieu gunana pikeun kencan objék sareng lapisan taneuh.

Sanaos radioaktivitas ngagaduhan seueur aplikasi pikeun manusa, éta ogé ngagaduhan épék ngabahayakeun anu tiasa nyababkeun pati. Upami dosis radiasi anu nampi jalma tinggi, kamungkinan ngembangkeun mutasi atanapi kanker anu teu pikaresepeun ningkat sacara saimbang.

Radioaktivitas alam sareng buatan

radioaktivitas

Radiasi alami diwangun ku sakumpulan unsur anu inti sacara teu stabil sacara alami. Salaku inti leres-leres henteu stabil sacara energetis, aranjeunna bubar sacara spontan sareng nyingkahan radioaktivitas. Éta diwakilan ku unsur kerak bumi, suasana sareng anu asalna ti luar angkasa. Anu paling umum nyaéta ieu: uranium-238, uranium-235, carbon-14, uranium-235, sareng radon-222.

Di sisi anu sanésna, urang gaduh radioaktivitas buatan. Éta diwangun ku sakumpulan elemen radioaktif anu diciptakeun dina laboratorium panilitian ku manusa. Anu bakal dilaksanakeun nyaéta ngabom unsur-unsur non-radioaktif anu ngagaduhan inti sapertos atom hélium pikeun tiasa ngarobih kana isotop radioaktif. Unsur radioaktif anu aya di jero kulit bumi sareng anu parantos kabuka ku kagiatan ékonomi sapertos nyaéta pertambangan sareng ékstraksi minyak. Éta dianggap artifisial kumargi alami éta henteu tiasa aya dina permukaan bumi.

Kaseueuran radioaktivitas buatan manusa disababkeun ku unsur-unsur supermasif sareng sintétis. Inti unsur ieu condong gancang terurai janten tiasa janten unsur anu sanés.

Jinis radioaktivitas

pembangkit listrik tenaga nuklir

Sakali kami parantos ngabagi naon sababaraha jinis anu aya dumasar kana asal usulna, urang bakal ningali naon jinis radioaktivitas anu aya dumasar kana ciri-cirina.

Radiasi alfa

Mangrupikeun partikel anu ngaluarkeun inti anu teu stabil. Éta diwangun ku dua proton sareng dua nétron. Maka, radiasi alfa dianggap mangrupikeun atom és anu lengkep taranjang tanpa nganggo éléktron. Kusabab ayana dua proton dina inti hiji atom, partikel alfa dipasihan muatan positip. Radiasi alfa upami anjeun atos ningali sareng diverifikasi yén éta saeutik pisan anu nembus na gampang dieureunkeun ku lambaran kertas. Biasana ngagaduhan sakedik jarak dina hawa. Sababaraha conto atom anu ngaluarkeun radiasi alfa nyaéta uranium-238 sareng radium-226.

Radiasi béta

Jinis radiasi ieu ngionisasi sareng ngagaduhan kisaran hawa kirang langkung saméter. Éta tiasa dieureunkeun ku lambaran aluminium foil. Salila fase buruk radioaktif, éléktron dikaluarkeun tina positron. Duanana asalna nuklir. Ieu sababna aya dua subtipe radiasi béta: béta + sareng béta -. Anu kahiji disababkeun ku émisi éléktron anu asal nuklir kalayan muatan positip sareng anu kadua émisi éléktron asal nuklir sareng neutron anu dirobih janten proton.

Sinar gamma

Éta radiasi sifat éléktromagnétik. Mangrupikeun gelombang anu kuat sareng tembus anu dieureunkeun ngan ukur ku naon kalungguhan. Kapasitas penetrasi ieu ngamungkinkeun panggunaan dina bentuk kobalt-60 dina pengobatan kanker di tempat anu jero dina awak.

Émisi neutron

Mangrupikeun jinis radioaktivitas non-pengion anu dieureunkeun ku cai khususna. Pentingna radiasi ieu nyaéta yén éta sanggup ngarobih unsur-unsur anu henteu radioaktif kana anu sanés.

aplikasi

Urang bade ningali naon jinis aplikasi radioaktivitas dina bidang manusa.

Ubar

Isotop radioaktif dianggo ubar pikeun tujuan terapi sareng diagnostik. Seueur diantara aranjeunna janten pelacak pikeun ngagaduhan diagnosis panyakit anu tangtu kumargi aranjeunna ngagaduhan ciri anu sami sareng atom unsur anu sanés radioaktif. Salaku conto, yodium-131 ​​digunakeun dina ubar pikeun ngukur kaluaran jantung sareng volume plasma. Nanging, panerapan anu paling penting tina unsur radioaktif ieu nyaéta pikeun bisa ngukur aktivitas kelenjar tiroid. Ieu kusabab hormon anu ngangkut iodin aya dina kelenjar tiroid.

Kegiatan ilmiah sareng akademik

Bahan radioaktif dianggo pikeun nangtoskeun komponén minyak sareng haseup. Dina sababaraha panilitian arkéologis, kagiatan karbon-14 digunakeun pikeun nangtoskeun yuswa fosil tinangtu. Hatur nuhun kana isotop ieu anu lumangsung sacara alami di atmosfir, urang tiasa tanggal sareng terang sajarah planét urang. Sareng éta isotop ieu dilebetkeun ngan ukur ku mahluk hirup.

industri

Ieu dianggo pikeun sterilisasi bahan médis, tuangeun sareng wadah anu ngandung éta. Éta ogé tiasa dianggo pikeun ngolah lawon, alat masak henteu caket, alat pelacak radioaktif pikeun minyak motor, ngaleungitkeun gas toksik sapertos sulfur dioksida sareng oksida nitrogén, jst.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan radioaktivitas sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.