Radiasi surya

Kajadian radiasi panonpoé dina permukaan bumi

Radiasi surya mangrupikeun variabel meteorologi penting anu terang pikeun terang jumlah "panas" anu bakal urang tampi tina panonpoé dina permukaan bumi. Jumlah radiasi panonpoé ieu dirobih ku perubahan iklim sareng ingetan gas rumah kaca.

Radiasi surya sanggup manaskeun permukaan taneuh sareng objék (bahkan urang) kalayan boro manaskeun hawa. Salajengna, variabel ieu penting pisan pikeun meunteun padamelan anu urang laksanakeun dina merangan parobihan iklim. Naha anjeun hoyong terang sadayana ngeunaan radiasi matahari?

Radiasi surya nembus atmosfir

radiasi tina panonpoé ka bumi

Nalika kami di pantai dina salah sahiji dinten usum panas anu panas ieu, urang ngagolér "ka matahari." Nalika urang cicing dina anduk langkung lami, urang perhatoskeun kumaha awak urang pemanasan sareng ningkatkeun suhu na, dugi ka urang kedah mandi atanapi di tempat teduh kusabab urang kaduruk. Naon anu parantos kajantenan didieu, upami hawa na henteu panas pisan? Anu parantos kajantenan éta sinar panonpoé parantos ngalangkung dina atmosfir urang sareng parantos haneutkeun awak urang kalayan meh teu manaskeun hawa.

Hal anu sami sareng anu kajantenan dina kaayaan ieu nyaéta naon anu lumangsung di Bumi: Suasana ampir 'transparan' kana radiasi panonpoé, tapi permukaan Bumi sareng awak-awak sanés anu aya dilebetna nyerep. Énergi anu ditransferkeun ku Matahari ka Bumi nyaéta anu katelah énergi bercahaya atanapi radiasi. Radiasi ngumbara ngalangkungan angkasa dina bentuk ombak anu mawa énergi. Gumantung kana jumlah énergi anu aranjeunna bawa, éta diklasifikasikeun sapanjang spéktrum éléktromagnétik. Kami ngagaduhan gelombang anu paling energik sapertos sinar gamma, sinar X sareng ultraviolet, ogé anu kirang énergi sapertos infrared, gelombang mikro sareng gelombang radio.

Sadaya awak ngaluarkeun radiasi

radiasi dipancarkeun ku sadaya awak salaku fungsi tina suhu na

Sadaya awak ngaluarkeun radiasi dumasarkeun suhu na. Ieu dirumuskeun ku Hukum Stefan-Boltzmann anu nyatakeun yén énergi anu dipancarkeun ku awak sacara langsung sabanding sareng kakuatan kaopat tina suhu na. Ieu sababna naha Matahari, sapotong kai anu kaduruk, awak urang sorangan sareng bahkan sapotong és anu mancarkeun énergi kalayan cara anu teras-terasan.

Hal ieu nyababkeun urang naros ka diri nyalira: naha urang tiasa "ningali" radiasi anu dipancarkeun ku panonpoé atanapi potongan kai anu hurung sareng urang henteu tiasa ningali radiasi anu kami ngaluarkeun, permukaan Bumi atanapi sapotong és? Ogé, ieu gumantung pisan kana suhu anu dihontal ku masing-masing, sareng kumargi kitu, jumlah énergi anu langkung seueur aranjeunna ngaluarkeun. Langkung suhu awak ngahontal, langkung seueur jumlah énergi anu dikaluarkeun dina gelombangna, sareng éta sababna bakal katingali.

Panonpoé aya dina suhu 6.000 K sareng ngaluarkeun radiasi utamina dina gelombang tina rentang anu katingali (umumna dikenal salaku gelombang cahaya), éta ogé ngaluarkeun radiasi ultraviolét (anu ngagaduhan langkung énergi sareng éta sababna ngabakar kulit urang dina paparan panjang) sareng sésana anu dikaluarkeun nyaéta radiasi infra merah anu teu katarima ku panon manusa. Kusabab kitu urang teu tiasa ningal radiasi anu dikaluarkeun awak urang. Awak manusa sakitar 37 derajat Celsius sareng radiasi anu dikaluarkeunnana aya dina inframerah.

Kumaha pancaran sinar matahari

kasaimbangan radiasi panonpoe anu mangaruhan permukaan bumi sareng anu dipulangkeun ka angkasa sareng disimpen dina atmosfir

Pasti terang yén awak teras-terasan ngaluarkeun radiasi sareng tanaga bakal nyandak patarosan sanés. Naha, upami awak ngaluarkeun tanaga sareng radiasi, henteu laun-laun tiis? Jawaban pikeun patarosan ieu saderhana: nalika aranjeunna ngaluarkeun tanaga, aranjeunna ogé nyerep éta. Aya hukum anu sanés, nyaéta kasaimbangan radiatif, anu nyatakeun yén hiji obyék ngaluarkeun jumlah tanaga anu sami nalika nyerep, éta sababna aranjeunna tiasa ngajaga suhu anu tetep.

Kukituna, dina sistem atmosfir bumi urang mangrupikeun serangkaian prosés dimana énergi kaserep, dipancarkan sareng dicerminkan, sahingga kasaimbangan akhir antara radiasi anu ngahontal puncak atmosfir ti Surya sareng anu kaluar ka luar angkasa nyaéta nol. Kalayan kecap séjén, suhu taunan rata-rata tetep konstan. Nalika radiasi panonpoé asup ka Bumi, kaseueuranana diserep ku permukaan Bumi. Saeutik pisan kajadian radiasi diserep ku awan sareng hawa. Sésa-sésa radiasiana katémbong ku permukaan, gas, awan sareng balik ka luar angkasa.

Jumlah radiasi anu kagambar ku awak anu aya hubunganana sareng kajadian radiasi katelah 'albedo'. Kituna, urang tiasa nyarios éta sistem atmosfir bumi ngagaduhan albedo rata-rata 30%. Salju anu énggal murag atanapi sababaraha kumulonimbus anu maju pisan gaduh albedo caket 90%, sedengkeun gurun sakitar 25% sareng sagara sakitar 10% (aranjeunna nyerep ampir sadaya radiasi anu dugi ka aranjeunna).

Kumaha urang ngukur radiasi?

spéktrum éléktromagnétik sareng gelombang énergi

Pikeun ngukur radiasi panonpoé anu urang tampi dina hiji titik, urang nganggo alat anu disebut pyranometer. Bagéan ieu diwangun ku sénsor anu dikurung dina beulahan bumi anu transparan anu ngirimkeun sadaya radiasi tina panjang gelombang anu leutik pisan. Sénsor ieu ngagaduhan bagéan hideung sareng bolak anu nyerep jumlah radiasi ku cara anu béda. Kontras suhu antara bagéan ieu dikalibrasi numutkeun fluks radiasi (diukur dina watt per méter pasagi).

Perkiraan jumlah radiasi surya anu urang tampi ogé tiasa diala ku ngukur jumlah jam sinar matahari anu urang ngagaduhan. Pikeun ngalakukeun ieu, kami nganggo alat anu disebat heliograf. Ieu dibentuk ku bola kaca anu berorientasi ka arah kidul geografis, anu bertindak salaku gelas pembesar ageung, konséntrasi sadayana radiasi anu ditampi dina titik pijar anu ngabakar pita kertas khusus lulus kalayan jam-dinten.

Radiasi surya sareng ningkat pangaruh rumah kaca

pangaruh rumah kaca anu ningkat ningkatkeun jumlah radiasi anu diserep dina atmosfir sareng ningkatkeun suhu

Sateuacanna urang nyebatkeun yén jumlah radiasi surya anu asup ka Bumi sareng anu daunna sami. Ieu henteu leres-leres leres, sabab upami kitu, suhu rata-rata global planét urang bakal -88 derajat. Urang peryogi hal pikeun ngabantosan urang tetep panas janten tiasa ngagaduhan suhu anu pikaresepeun sareng anu sapertos anu hirup tiasa dilakukeun di planét. Éta tempat kami ngenalkeun pangaruh rumah kaca. Nalika radiasi panonpoé pencét permukaan Bumi, éta bakal balik ampir satengahna deui ka atmosfir pikeun ngusirna ka luar angkasa. Nya, kami parantos masihan koméntar yén awan, hawa sareng komponén atmosfir anu sanés nyerep bagian alit tina radiasi matahari. Nanging, jumlah anu diserep ieu henteu cekap pikeun ngajaga suhu anu stabil sareng ngajantenkeun planet urang tiasa huni. Kumaha urang tiasa hirup kalayan suhu ieu?

Anu disebut gas rumah kaca nyaéta gas-gas anu nahan bagéan hawa anu dikaluarkeun ku permukaan bumi anu balik deui ka atmosfir. Gas rumah kaca nyaéta: uap cai, karbon dioksida (CO2), oksida nitrogén, oksida walirang, metana, jst. Unggal gas rumah kaca ngagaduhan kamampuan anu béda pikeun nyerep radiasi panonpoé. Langkung seueur kapasitas pikeun nyerep radiasi, langkung seueur panasna bakal nahan sareng moal ngijinkeun deui ka luar angkasa.

radiasi surya anu kaserep kaleungitan nyababkeun pemanasan global sareng perubahan iklim

Sapanjang sajarah manusa, konsentrasi gas rumah kaca (kalebet paling seueur CO2) parantos ningkat beuki seueur. Kebangkitan paningkatan ieu disababkeun révolusi industri sareng pembakaran bahan bakar fosil dina industri, énergi sareng transportasi. Kaduruk bahan bakar fosil sapertos minyak sareng batubara, nyababkeun émisi CO2 sareng metana. Gas-gas ieu dina émisi anu ningkat ngabalukarkeun aranjeunna nahan réa-réa radiasi panonpoe sareng henteu ngantepkeun éta dikembalikan ka luar angkasa.

Ieu katelah pangaruh rumah kaca. Nanging, ningkatkeun pangaruh ieu urang nyebat rumah kaca éta henteu ngahasilkeun, Kusabab naon anu urang lakukeun nyaéta ningkatkeun suhu rata-rata global beuki seueur. Langkung konsentrasi dina atmosfir gas ieu anu nyerep radiasi, beuki panas aranjeunna bakal nahan sareng, ku sabab éta, hawa bakal naék luhur.

Radiasi surya sareng perubahan iklim

Pamanasan global dipikaterang di dunya. Kanaékan suhu ieu kusabab ingetan radiasi panonpoé anu hébat nyababkeun parobihan iklim global. Éta henteu ngan ukur hartosna yén suhu rata-rata planét bakal ningkat, tapi iklim sareng naon waé anu diperyogikeun bakal robih.

Kanaékan suhu nyababkeun destabilisasi arus hawa, massa samudera, distribusi spésiés, suksesi musim, paningkatan dina fenomena meteorologi ekstrim (sapertos usum garing, banjir, topan ...), jst.. Éta sababna pikeun kéngingkeun kasaimbangan radiatif urang ku cara anu stabil, urang kedah ngirangan émisi gas rumah kaca sareng nampi iklim urang.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.