Puting beliung seuneu

Seuneu ngagulkeun seuneu

Pasti nalika anjeun nguping ngeunaan a puting beliung seuneu anjeun ngahubungkeunana sareng jinis fenomena ponggawa. Tapi ieu mangrupikeun puting beliung siklon anu bisa lumangsung sacara alami. Éta biasana lumangsung nalika seuneu leuweung ageung kajantenan. Salaku conto, sababaraha conto fénoména ieu parantos dipasihkeun dina kahuruan Australia.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri, asal sareng akibat tina puting beliung anu pikasieuneun.

Naon puting beliung seuneu

Puting beliung seuneu

Nalika seuneu leuweung ageung lumangsung, rézim angin anu cukup kuat diperyogikeun pikeun puting beliung anu berapi. Dina kahuruan anu kajantenan di Australia, manifestasi seuneu anu paling pikasieuneun katénjo. Sareng éta perkawis formasi sababaraha puting beliung anu pikasieuneun nalika kahuruan. Fénoména ieu henteu umum pikeun ditingali di dataran Australia tapi aranjeunna janten bahaya teuing dina kaayaan dimana kahuruan mendakan.

Puting beliung seuneu ogé disebut firenados sareng aranjeunna henteu aya hubunganana sareng puting beliung anu biasa. Pembentukanna kusabab nalika aya kombinasi antara panas ekstrim kusabab suhu luhur anu ngajantenkeun taneuh nahan seueur panas. Salaku tambahan, kanaékan suhu anu taneuh sangsara ku seuneu nyababkeun éta campuran sareng lapisan hawa anu langkung tiis anu ngagelebur dina éta. Kusabab hawa anu langkung haneut kirang padet maka cenderung naék sareng suhu gradién, anu nyababkeun béntenna, nyababkeun kolom hawa dihasilkeun anu naék gancang sareng mimiti muter.

Upami kolom hawa panas minuhan daérah dimana seuneu nuju lumangsung ceuk kolom hawa bakal nyérangkeun seuneu anu ngabalukarkeun puting beliung seuneu. Nalika mangtaun kagancangan langkung ageung, puting beliung mimiti ngancurkeun sadaya bara sareng bahan kaduruk. Munara seuneu ieu anu kabentuk ngagaduhan poténsi serius pikeun karuksakan sabab ngancurkeun sakabeh jalur na.

Ciri utama

Formasi puting beliung anu berapi

Sakumaha anu parantos urang tingali, butuh gradién suhu tina taneuh ka hawa pikeun puting beliung seuneu lumangsung. Utamana urang ningali yén suhu taneuh langkung luhur tibatan hawa tiis jangkungna. Ieu nyababkeun hawa anu kirang padet naékna kuat. Puting beliung ieu tiasa ngahontal suhu internal dugi ka 1.500 derajat. Éta sababna aranjeunna gaduh poténsi anu ngancurkeun sapertos kitu.

Ciri anu dipiboga ku puting beliung ieu nyaéta gancangna aranjeunna tiasa ngumbara. Gumantung kana rezim angin na kuatna seuneu tiasa ngahasilkeun angin dugi ka 250 km / jam. Laju ieu ogé gumantung kana bédana suhu anu aya diantara taneuh sareng hawa dina jangkungna. Langkung ageung béntenna tina ekstrim-ekstrim ieu, langkung ageung laju di mana puting beliung sareng hawa naék.

Puting beliung anu ngabakar ieu nyababkeun karusakan parah dina kahuruan di Australia. Sanaos seuneu sareng kahuruan mangrupikeun bagian tina siklus alam leuweung, parobihan iklim ngagancangkeun prosés ieu. Salaku conto, usum panas anu langkung panjang, suhu anu langkung luhur sareng panas anu ekstrim kajantenan, anu ngahontal nilai 50 derajat di seueur daérah. Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, langkung ageung gradién suhu anu diciptakeun antara dasar taneuh sareng hawa tiis dina luhurna, langkung ageung kamungkinan kajadian ekstrim ieu tiasa didamel. Sareng kanyataanna nyaéta beuki seueur kahuruan di dinya sareng langkung luhur suhu aranjeunna, puting beliung tina seuneu ieu tiasa dihasilkeun kalayan frekuensi sareng intensitas anu langkung ageung.

Puting beliung seuneu kacatet

Seueur-seueurna sadaya puting beliung anu pikasieuneun anu parantos kajantenan di planet ieu timbul tina kebakaran liar. Dina kajadian-kajadian ieu urang tiasa mendakan ombak naék konvergen arus hawa haneut. Puting beliung ieu biasana ngagaduhan jangkungna antara 10 sareng 50 méter jangkungna sareng sababaraha méter lega. Salah sahiji ciri anu dipikaterang ku puting beliung ieu nyaéta durasi pondokna. Ngan ukur sababaraha menit. Nanging, sanaos durasi na disingkat, kagancangan aranjeunna ngabentuk sareng dimana aranjeunna ngalih nyababkeun karusakan serius.

Sababaraha puting beliung anu paling ikonik dina sadaya sajarah lumangsung nalika Perang Dunya II. Éta kajantenan di kota-kota Jérman sapertos Hamburg nalika Operasi Gomorrah, dimana 43 urang maot. Ogé nalika Ngebom Dresden, anu nyababkeun badai ukuran kota leutik sareng ngahasilkeun angin puyuh seuneu anu éta maéhan antara 25 sareng 40 urang, salian ti ngancurkeun satengah kota.

Seuneu puting beliung sareng perubahan iklim

Kedah diémutan yén parobihan iklim tiasa ngarobih kaayaan lingkungan dina skala global. Variabel meteorologi ngagaduhan kasaimbangan nyalira dumasarkeun kana jumlah radiasi surya anu teras-terasan urang tampi. Radiasi panonpoé ieu nyababkeun seuseueurna fenomena meteorologi di seluruh dunya. Gumantung kana jumlah radiasi surya anu ngahontal urang, aya hiji rezim angin atanapi anu sanés.

Pikeun ieu kami nambihan ingetan panas ku gas rumah kaca. Kanaékan gas-gas ieu di atmosfir anu nyababkeun ningkatna suhu global. Karakteristik utama gas ieu nyaéta kapasitas ingetan anu langkung ageung. Ku gaduh langkung panas teras-terasan mangaruhan sadaya variabel meteorologi sareng operasina.

Kieu kajadian cuaca anu ekstrem lumangsung kalayan intensitas anu langkung ageung. Fénoména anu kami daptar salaku usum garing, banjir, hujan ekstrim, ombak panas, jst. Kalayan kaayaan ieu, kajadian anu bahaya pisan sapertos puting beliung seuneu janten langkung sering. Langkung luhur tingkat kahuruan, langkung ageung kamungkinan aya salah sahiji fenomena ieu bakal kajadian.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, fenomena anu ekstrim ieu tiasa nyababkeun karusakan serius sareng ditingkatkeun ku akibat tina parobihan iklim. Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan puting beliung seuneu.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.