Psikrométer

Stasion ukur psychrometer

Dinten ieu kami datang pikeun ngajelaskeun operasi alat pangukuran anu sanés dina meteorologi. Urang bakal nyarioskeun psychrometer. Mangrupikeun alat anu dianggo pikeun ngukur eusi uap cai dina kolom hawa. Nyaho uap cai dina atmosfir penting pikeun nangtoskeun tingkat kalembaban.

Upami anjeun hoyong diajar kumaha ngokolakeun psikrométer, sadaya ciri na sareng perawatan anu diperyogikeun, ieu tulisan anjeun.

Naon psikrométerna

Bagéan tina psikrométer

Sakumaha urang disebatkeun dina bubuka, éta mangrupikeun alat pikeun ngukur uap cai dina hawa. Pikeun ngalakukeun ieu, éta diwangun ku sapasang thermometers kaca sareng kolom raksa (sapertos thermometers lami). Aranjeunna dipasang dina piring. Salah sahijina disebat bohlam garing sareng anu sanésna disebat bohlam baseuh. Éta dingaranan parantos nempatkeun dina bohlam raksa panutup atanapi lapisan bahan katun anu disebat muslin, anu kedah baseuh pikeun kéngingkeun indikasi anu diperyogikeun.

Bohlam baseuh ditutupan muslin beresih sareng jenuh ku cai sateuacan dititénan. Nalika bohlam dina hawa, éta bakal nunjukkeun suhu bohlam baseuh sareng anu sanésna bohlam garing.

Kumaha cara ngagunakeun psikrométer

Lambang cuaca

Pikeun kéngingkeun suhu anu diukur ku boh bohlam, léngkah ieu kedah dilaksanakeun.

  1. Urang kedah maca thermometer bohlam garing anu nuju kana gelar kasapuluh. Suhu ieu nandaan suhu lingkungan.
  2. Kami baseuh muslin tina thermometer bohlam baseuh salami atanapi sababaraha kali diperyogikeun ku cai bersih dugi ka turun serelek di handapeun na.

Pikeun ngabasmi muslin urang henteu kedah ngagaduhan psychrometer anu dibereskeun dina jero jas cuaca. Éta kedah dicandak kana wadah anu aya cai kana psychrometer sahingga bohlam sareng muslin na beuleum dina cairan.

Sacara umum, cai kedah disimpen dina wadah gelas anu disimpen dina jero panyumputan cuaca. Urang bakal ngajelaskeun jaket engké pikeun ngenalkeun langkung saé. Perlu dicobian dijaga wadahna ditutupan supados cai tetep beresih sareng kalembaban di jero panyumputan cuaca henteu dirobah.

Aya waktos nalika kalembabanna rada luhur. Dina kaayaan ieu muslin katémbong baseuh, tapi éta kedah baseuh deui. Upami suhu sakitar tinggi atanapi kalembaban relatif handap pisan, Anjeun kedah ngabaseuhan muslin anu cekap panjang kanggo garing. Pengamat tiasa ngira-ngira yén suhu bohlam bakal 0 derajat atanapi kirang ku hawa sakitar.

Suhu sareng kalembaban

Psychrometer pikeun kalembaban

Upami muslin garing sateuacan thermometer nunjukkeun suhu bohlam baseuh anu leres, urang ngalakukeun pangukuran anu salah.

Aya seueur iklim sareng suhu di panjuru dunya. Kusabab kitu, aya daérah anu suhu luhur sareng kalembabanna handap. Ieu nyaéta daérah gurun atanapi semi-gurun. Dina kasempetan-kasempetan ieu urang kedah nganggo cai tawar pikeun ngabaseuhan muslin sareng hindarkeun garing saatos.

Pikeun ngajaga cai na tiis, éta tiasa dijaga dina wadah keropos, tapi nyobian ngantepkeun wadah di luar jaket pikeun nyingkahan teu ngarobih asor di jerona.

  • Léngkah sanés anu kedah dilakukeun pikeun nyiptakeun psikrométer nyaéta ngajalankeun kipas pikeun nyayogikeun aliran hawa anu tetep. Hawa ieu kedah nembus bohlam tina méméter pikeun ngukur anu leres. Dina hal pangukuran dilakukeun dina wengi, sorotan kedah dianggo. Upami psikrométer anu kami anggo nyaéta sling, urang kedah ngarobahna kalayan gancang opat révolusi per detik. Laju muter ieu dianggo pikeun maca langkung gancang. Ieu nalika anjeun kedah lembut nangtung sareng nyandak bacaan dina tempat teduh.
  • Urang ogé kedah ngambek cukup salami tilu menit. Raksa dina térmométer kedah ngeureunkeun turunanana sareng ngahontal panjang kolom minimum na. Maca kudu dilaksanakeun ku ngadeukeutan nilaina nepi ka kasapuluh. Nilai anu bakal urang peroleh nyaéta tina suhu bohlam baseuh.
  • Urang bakal mareuman kipas angin sareng upami urang niténan wengi, urang bakal mareuman fokus.
  • Upami suhu hawa kirang ti atanapi sami sareng 3 derajat, perlu dibasajankeun muslin ku cai dina suhu anu langkung luhur. Ieu sacara lengkep bakal lebur dina és épékulasi dina bohlam thermometer atanapi dina muslin sorangan.

Ati-ati anu kedah dilaksanakeun pikeun ngalaksanakeun bacaan anu saé

Bacaan

Upami urang hoyong nyandak data sakumaha dipercaya mungkin, urang kedah tumut kana sababaraha aspek:

  • Nalika urang maca térmométer, urang kedah nangtung dina jarak anu sakitar sekitar 30 cm atanapi langkung ageung pikeun nyegah panas awak urang mangaruhan suhu térmométer. Ku cara kieu urang bakal kéngingkeun bacaan anu leres
  • Dina waktos éta pisan, pastikeun yén garis paningalna tangent kana meniskus cairan sareng jejeg kana térmométer. Ku cara ieu urang bakal nyingkahan kasalahan paralaks.
  • Upami maca thermometers parantos wengi, urang kedah ngajaga lampu listrik dina waktos anu pang pondokna sareng henteu nyandakna caket alat. Upami teu kitu éta bakal mangaruhan kana pengambilan suhu.
  • Upami psychrometer aisan dipaké, éta kirang pikeun ngalakukeunana di luar ruangan sareng di tempat teduh caket tempat pangintipan indrawi.

Pangropéa diperyogikeun

Tempat panyumputan meteorologi mangrupikeun instrumen anu presentasi na mangrupikeun indikator pangasuh anu panghadé anu dipikagaduh ku pangamat Stasion na. Duanana peryogi sababaraha perawatan pikeun ngalindungan aranjeunna. Ieu anu ngurus:

  1. Ngabersihan jas sahenteuna sakali sapoé miceun kokotor sareng lebu anu tiasa netep.
  2. Cétna kedah dina kaayaan anu saé. Éta cekap pikeun ngalukisna unggal genep bulan. Upami stasion caket basisir langkung saé cetna unggal tilu bulan.
  3. Saatos réngsé niténan panungtungan poé, ngarobah cai anu dipaké pikeun ngabaseuh muslin thermometer bohlam baseuh. Kami ogé bakal ngumbah wadah anu aya dina éta.
  4. Saminggu sakali ngarobih muslin.

Kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar nganggo psychrometer.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Diego cenahna

    pantun,

    Tulisan anu saé pisan, ngabandingkeun sareng sésana anu kuring mendakan, anu ieu diatur pisan. Abdi gaduh patarosan ngeunaan padamelan anu kedah dilakukeun. Kuring kedah ngukur suhu bohlam baseuh tina ketel anu suhu maksimum na aya dina kisaran 100-120ºC. Pikeun ieu kuring parantos milarian psychrometer anu adaptasi kana kisaran suhu diantara panyadia anu béda, tapi kuring henteu mendakan. Naha anjeun terang? Di sisi anu sanésna, pikeun ngadamel alat éta nyalira, kuring parantos milarian lawon anu béda-béda anu tiasa nahan kaayaan lembab dina suhu luhur, naha cekap upami cai pikeun ngabaseuhan lawonna tiis?

    Hatur nuhun sadayana.