Prinsip térmodinamik

Éntri jagat raya

Dina bidang fisika, aya cabang anu tanggung jawab nalungtik transformasi anu dihasilkeun ku panas sareng padamelan dina sistem. Éta ngeunaan termodinamika. Mangrupikeun cabang fisika anu tanggel waler pikeun sadaya transisi, anu mangrupikeun hasil tina prosés anu ngalibatkeun parobihan parobihan kaayaan suhu sareng énergi dina tingkat makro. Aya sababaraha prinsip térmodinamik anu penting pikeun seueur aspek fisika.

Kituna, urang badé nyarioskeun anjeun dina tulisan ieu naon prinsip térmodinamika sareng naon pentingna.

Karakteristik térmodinamik

Hukum térmodinamika

Upami urang analisa termodinamika klasik, urang bakal mendakan yén éta dumasar kana konsép sistem makroskopis. Sistem ieu ngan ukur bagian tina kualitas fisik atanapi konsép pisah sareng lingkungan luar. Pikeun langkung diajar sistem termodinamika, sok dianggap yén éta mangrupikeun jisim jasmani éta henteu kaganggu ku tukeur énergi sareng ékosistem luar.

Kaayaan sistem makroskopis dina kasaimbangan ditangtukeun ku jumlah anu disebut variabel termodinamika. Kami terang sadayana variabel ieu: suhu, tekanan, volume sareng komposisi kimia. Sadaya variabel ieu ngartikeun sistem sareng kasaimbangannana. Hatur nuhun kana aliansi internasional aplikasi, simbol utama térmodinamik kimia parantos didirikeun. Ngagunakeun unit ieu tiasa langkung saé sareng ngajelaskeun prinsip térmodinamik.

Najan kitu, aya cabang termodinamika anu henteu diajar kasaimbangan, Sabalikna, aranjeunna tanggung jawab nganalisis prosés termodinamika anu utamina dicirikeun ku henteu ngagaduhan kamampuan ngahontal kaayaan kasatimbangan dina cara anu stabil.

Prinsip térmodinamik

Entropy

Aya 4 prinsip térmodinamik, didaptarkeun ti enol dugi ka tilu poin, hukum ieu ngabantuan ngartos sadayana hukum fisika di jagad raya urang sareng mustahil ningali fénoména anu tangtu di dunya urang. Éta ogé dikenal ku nami hukum térmodinamik. Hukum ieu béda-béda asal usulna. Sababaraha anu dirumuskeun tina formula anu saencana. Hukum termodinamika anu paling dikenal nyaéta hukum enol. Hukum ieu permanén dina sadaya panyilidikan sareng panyilidikan anu dilaksanakeun di laboratorium. Éta penting pikeun ngartos kumaha jagad raya urang jalan. Urang bakal ngajelaskeun prinsip térmodinamika hiji-hiji.

Prinsip munggaran

Hukum ieu nyatakeun yén énergi henteu tiasa diciptakeun atanapi dirusak, éta ngan ukur tiasa dirobih. Ieu kawanoh ogé salaku hukum konservasi énergi. Sabenerna, ieu ngandung harti yén dina sistem fisik naon waé anu diisolasi tina lingkunganana, sadaya énergi na bakal tetep sami. Sanaos énergi tiasa dirobih janten jinis énergi sanés dina hiji bentuk atanapi bentuk anu sanés, jumlah tina sadaya énergi ieu salawasna sami.

Kami bakal masihan conto pikeun langkung ngartos éta. Nuturkeun prinsip ieu, upami urang nyumbangkeun sajumlah énergi kana sistem fisik dina bentuk panas, urang tiasa ngitung total énergi ku mendakan bédana antara paningkatan énergi internal sareng padamelan anu dilakukeun ku sistem sareng lingkunganana. Nyaéta, bédana énergi anu ngagaduhan sistem dina waktos éta sareng padamelan anu parantos dilakukeun nyaéta énergi termal anu dileupaskeun.

Prinsip kadua

Upami aya waktos anu cekap, sadaya sistem antukna bakal leungit kasaimbangan. Prinsip ieu disebut ogé hukum éntropi. Éta tiasa diringkeskeun sapertos kieu. Jumlah éntropi di jagad raya bakal ningkat kana sababaraha waktos. Éntri sistem nyaéta indéks pikeun ngukur tingkat gangguan. Istilah sanésna, Prinsip kadua termodinamika nyaritakeun yén sakali sistem ngahontal titik kasaimbangan, éta bakal ningkatkeun tingkat gangguan dina sistem. Ieu tiasa hartosna yén upami urang masihan sistem cekap waktos, nya antukna bakal henteu saimbang.

Ieu hukum anu tanggung jawab ngajelaskeun teu tiasa dibalikkeun sababaraha fenomena fisik. Salaku conto, éta ngabantuan kami ngajelaskeun naha kertas kertas anu diduruk henteu tiasa uih deui kana bentuk aslina. Dina sistem ieu anu katelah kertas sareng seuneu, gangguan parantos ningkat dugi ka teu mungkin balik deui ka asalna. Hukum ieu ngenalkeun fungsi kaayaan éntropi, anu dina kasus sistem fisik tanggung jawab ngagambarkeun tingkat gangguan sareng leungitna énergi anu teu bisa dihindari.

Ngartos prinsip kadua termodinamika urang badé masihan conto. Upami urang ngaduruk sajumlah zat sareng nempatkeun bola babarengan sareng lebu anu dihasilkeun, urang tiasa ningali yén aya masalah anu kirang dibandingkeun dina kaayaan awal. Ieu kusabab zat parantos janten gas anu Aranjeunna henteu tiasa dipulihkeun deui sareng aranjeunna kedah paburencay. Kieu carana urang tingali yén dina kaayaan hiji sahenteuna aya entropi tibatan di nagara dua.

Prinsip katilu

prinsip térmodinamik

Nalika enol absolut dihontal, prosés sistem fisik lirén. Enol mutlak mangrupikeun suhu panghandapna anu urang tiasa ngahontal. Dina hal ieu, urang ngukur suhu dina darajat Kelvin. Ku cara kieu, tiasa disebatkeun yén suhu sareng pendinginan ngabalukarkeun énkopi sistem janten enol. Dina kasus ieu, éta langkung mirip konstanta pasti. Nalika ngahontal nol total, prosés sistem fisik lirén. Ku alatan éta, éntropi bakal gaduh nilai minimum tapi tetep.

Ngahontal mutlak nol atanapi henteu mangrupikeun tugas anu gampang. Nilai nol mutlak darajat Kelvin nyaéta nol, tapi upami urang dianggo dina Ukuran skala suhu Celsius, nyaéta -273,15 derajat.

Hukum nol

Hukum ieu anu pangahirna nganggap na nyarios yén upami A = C sareng B = C, maka A = B. Ieu netepkeun aturan dasar sareng dasar tina tilu hukum termodinamika anu sanés. Mangrupikeun nami anu nganggap hukum kasatimbangan termal. Kalayan kecap séjén, upami sistem sareng sistem sanésna mandiri dina kasatimbangan termal, éta kedah dina kasatimbangan termal. Hukum ieu ngamungkinkeun dibentukna prinsip suhu. Prinsip ieu digunakeun pikeun ngabandingkeun tanaga termal tina dua objék anu béda dina kaayaan kasaimbangan termal. Upami dua objék ieu aya dina kasaimbangan termal, éta bakal teu perlu dina suhu anu sami. Di sisi séjén, lamun duanana ngarobah kasaimbangan termal tina sistem katilu, éta ogé bakal mangaruhan silih.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan prinsip térmodinamika ciri na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.