Pencemaran lingkungan di sakumna planét ngahontal tingkat anu teu mampuh

polusi smokestack pabrik

PBB ngingetkeun yén tingkat polusi di sakumna dunya parantos ngahontal tingkat anu teu berkelanjutan. Ahli nyarios yén aranjeunna serius ngabahayakeun kasihatan manusa. Ieu ogé ngagaduhan akibat, sareng tiasa dipendakan ku cara anu sanés, boh dina hawa sareng di sagara, darat, kadaharan, sareng sacara praktis di sadaya tempat di planét. Salajengna, modél anu diterbitkeun Organisasi Kaséhatan Dunya taun kamari nunjukkeun kumaha 92% padumuk dunya cicing di tempat-tempat dimana, tingkat polusi, ngaleuwihan tingkat anu diijinkeun maksimum.

"Salaku kamanusaan, urang ngaruksak planét ku cara anu henteu ditarima pisan". Ieu kecap tina Ibrahim Thiaw, Wakil Diréktur PBB pikeun Lingkungan. Anjeunna ogé netepkeun yén jalma miskin paling rentan ka konsekuensi ieu, sareng yén ieu ogé kabeungharan utama maranéhanana. Dina waktos anu sasarengan, anjeunna nunjukkeun yén éta sanés ngan ukur masalah pikeun pamaréntah, tapi di dieu anu kalibet nyaéta sadayana, organisasi, sektor swasta sareng masing-masing jalma.

Ukuran sareng conto anu diusulkeun ku Thiaw

polusi kota

Salah sahijina nyaéta sagara. Éta mangrupikeun salah sahiji masalah anu dibahas dina konperénsi PBB Juni kamari. Hal ieu nyababkeun komitmen komunitas internasional pikeun ngahémat sareng ngatur sacara lestari sadaya perairan laut. Salaku tambahan, studi anyar, anu nalungtik pangaruh asupan palastik ku plankton di laut sareng kumaha mangaruhan sesa ranté tropis. Dua satengah taun ka pengker, anu ngonsumsi mikropartikel palastik difilmkeun pikeun pertama kalina, bagian anu paling ngabahayakeun sareng anu paling hese dipiceun.

Thiaw nganggap éta tujuan penting pikeun manusa pikeun ngeureunkeun miceunan sampah di sagara sareng laut. Éta ogé mimiti nyababkeun panggunaan teuing, boh mancing sareng mineral. Aya ekspektasi anu bakal kajantenan di Majelis Lingkungan Katilu ku PBB anu bakal diayakeun ti 4-6 Désémber di Nairobi, ibukota Kenya.

Pangaruh Ngabahayakeun Polusi Lingkungan Kana Kakandungan

Polusi lingkungan langsung mangaruhan kakandunganIeu kumaha nunjukkeun ku Barcelona Institute of Global Health (ISGlobal) nunjukkeun. Polusi anu dihasilkeun ku kendaraan mangaruhan sacara proporsional kumaha kota anu ramé kalayan aranjeunna. Paparan lingkungan kana nitrogén dioksida (NO2) nalika kakandungan, sareng saatos ieu dina taun-taun awal, ngagaduhan insiden anu luhur dina kapasitas perhatosan barudak anu ngiranganana.

Aya ogé hubungan antara polusi sareng kamampuan kognitif. Beuki polusi, beuki handap kinerja kognitif, sareng sabalikna.

1.300 barudak ti Valencia, Sabadell, Asturias sareng Guipúzcoa ilubiung dina pangajaran. Dina sadayana, tingkat NO2 dievaluasi ti sateuacan kalahiran dugi ka 4-5 taun, teras teras sareng tindak lanjut. Tés performa anu dianggo nyaéta tés Kiddie-Coners.

Kumaha Polusi Udara mangaruhan Hormat Stres

Polusi, salian ti kinerja, aya hubunganana sareng setrés. Waktos ayeuna, studi anu dilakukeun ku dokter ti Fudan University, di Shanghai, Cina. Setrés, sajaba épék psikologis, gaduh épék anu, sapertos kahariwang, tiasa lumangsung dina awak. Éta mangrupikeun hal anu bahaya pisan, sareng dina kaayaan setrés kronis, karusakanana biasana langkung ageung. Numutkeun kana panilitian, aranjeunna ogé mendakan yén éta mangaruhan tingkat gula darah sareng tekanan darah.

polusi di kota Shanghai

Shanghai

Pikeun nyimpulkeun yén ngambekan hawa anu najis ningkatkeun hormon setrés, panaliti aranjeunna diajar zat partikulat (PM 2.5). Partikel leutik anu aya dina hawa akibat tina polusi, sareng éta aranjeunna ngukur kirang ti 2mm, aranjeunna gampang pisan napas.

Aranjeunna milih antara mahasiswa ti Shanghai sareng kota-kota anu kirang kacemar, sadayana séhat. Éta disimpen dina rohangan, sareng sadayana nganggo saringan hawa. Tapi ku bédana, sababaraha saringan tiasa dianggo sareng anu sanésna henteu. Saatos 9 dinten aranjeunna robih, dimana saringan anu saéna, aranjeunna nempatkeun saringan anu goréng, sabalikna. Sapanjang prosés éta, aranjeunna ngukur komposisi sababaraha jinis molekul anu aya dina cikiih sareng getih.

Kacindekan tina kajian nyaéta nalika urang mendakan hawa anu tercemar urang mendakan langkung seueur hormon stres, sapertos kortisol, kortisone, epinefrin, sareng norapinephrine. Kitu ogé, ningkatkeun kadar gula, asam amino, asam lemak sareng lipid anu aya dina getih. Salaku tambahan, tekanan getih ningkat ku polusi.

Sadaya ieu nyababkeun panaliti negeskeun yén sadaya akumulasi ieu ngakibatkeun panyawat, sapertos panyakit jantung sareng diabetes, dina jangka panjang.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.