Planét Uranus

Planét Uranus

Sakumaha anu parantos urang tingali dina tulisan samemehna, urang Sistem tatasurya diwangun ku 8 planét sareng planetoid Pluto anu lirén dianggap hiji deui kusabab ukuranana. Kami parantos dianalisis sacara jero raksa, Venus, Mars, Jupiter y Saturnus, janten urang tiasa nyarios planét Uranus. Éta dipikaterang salaku titik biru anu ciri sareng dina tulisan ieu anjeun tiasa diajar sadayana ngeunaan éta.

Naha anjeun hoyong terang langkung seueur ngeunaan planét Uranus? Baca deui pikeun mendakan sadayana rahasia na.

Karakteristik Uranus

hurung uranus

Éta dianggap planét katujuh dina tata surya urang numutkeun jarak Matahari. Anu pang caketna nyaéta Raksa, sedengkeun anu paling jauh nyaéta Néptunus. Salajengna, urang tiasa ningali éta, tina planét ageung ukuranana (disebut raksasa gas), Uranus urutan katilu.

Éta diaméterna 51.118 km sareng tempatna jarakna 20 kali langkung ageung tibatan planet urang perkawis Matahari. Nami ieu dipasihkeun pikeun ngahargaan déwa Yunani anu disebut Uranus. Béda sareng planét sanés anu taringgul atanapi ngagaduhan struktur anu cukup kacau, Uranus gaduh permukaan anu cukup seragam sareng saderhana. Warna biru ngajantenkeun héjo sanés ngagambarkeun tina kacenderungan sinar matahari. Mangrupikeun komposisi gas anu ngajantenkeun ngagaduhan warna éta.

Pikeun tiasa ningali éta ti Bumi, langit wengi kedah poék pisan, sareng bulan dina fase énggal (Tingali tahapan bulan). Upami kaayaan ieu kacumponan, ku teropong urang tiasa gampang mendakan titik biru anu héjo.

Élmuwan anu mendakan planét ieu nyaéta William Herschel sareng anjeunna ngalakukeun éta tanggal 13 Maret 1781. Dina waktos ayeuna, seueur jalmi anu nyobian diajar langkung seueur ngeunaan langit urang sareng mendakan naon anu aya di luar angkasa. Pikeun mendakan Uranus, Herschel nganggo teleskop anu anjeunna ngawangun nyalira. Nalika anjeunna ngaidentipikasi titik héjo biru héjo di langit, anjeunna ngalaporkeun yén éta komet. Tapi saatos diuji, dipikanyaho yén éta mangrupikeun planét.

Réngking nomer genep dina daptar planét dina Tata Surya saatos Jupiter. Orbit na ageung sareng peryogi 84 taun kanggo ngumbaraana tibatan di Bumi. Nyaéta, nalika planét urang ngurilingan Matahari 84 kali, Uranus parantos ngan ukur hiji.

komposisi

ukuran jupiter relatif ka Bumi

Éta sakitar opat kali ukuran planet urang sareng kapadetanna ngan ukur 1,29 gram per senti kubik. Dina komposisi internalna urang mendakan bahan batu sareng és tina tipena béda. Inti taringgul lumayan loba sareng gas anu paling loba dina suasanana nyaéta hidrogén sareng hélium. Dua gas ieu mangrupikeun bagian tina 15% tina sakumna massa planét.

Ieu sababna disebut buta gas. Kecondongan sumbu puteran na ampir 90 derajat perkawis orbit na. Urang émut yén planet urang 23 derajat. Uranus ogé gaduh cincin sapertos Saturnus, sanaos henteu sami ukuranana. Dengdekkeun sumbu ogé mangaruhan hurung sareng satelitna.

Kusabab kacondongan sumbu na, Uranus ngan ukur ngagaduhan dua musim sataun. Salila 42 taun panonpoé nyorot hiji kutub planét sareng pikeun 42 tiang anu sanésna. Jauh pisan ti Surya, suhu rata-rata sakitar -100 derajat.

Mibanda sistem cincin anu teu aya hubunganana sareng jalma Saturnus sareng diwangun ogé tina partikel poék (Tingali Naon masalah poék?). Saperti dina élmu, seueur papanggihan anu paling penting lumangsung sacara kabeneran sareng nalika milari anu pangsaéna, sabalikna. Cingcirining ieu dipanggihan dina taun 1985 nalika usik luar angkasa Voyager 2 nuju ngahontal planét Néptunus. Mangrupikeun waktos éta, ku jalanna, anjeunna tiasa ningali cincin Uranus.

Kalayan téknologi paling modéren sareng maju dimungkinkeun pikeun terang yén salah sahiji cingcin na biru sareng anu sanésna beureum.

Struktur uranus

uranus sareng strukturna

Hal normal dina planét anu gaduh cincin nyaéta beureum. Nanging, untung pisan mendakan cincin biru. Dina suasanana sareng pedalaman Éta diwangun ku 85% hidrogén, 15% hélium, sareng sakedik metana. Komposisi ieu ngajantenkeun na ngagaduhan warna biru héjo héjo.

Aya sagara cair di planét ieu, sanaos teu aya hubunganna sareng laut anu aya di Bumi. Suasanana, diwangun ku gas anu dingaranan saméméhna, cair nalika turun dugi ka nutupan sadaya és ku cai, amonia sareng gas metana. Kami parantos nyarios yén sagara henteu sapertos naon waé di Bumi sareng éta sabab diwangun ku cai sareng amonia. Hal ieu ngajantenkeun ngagaduhan konduktivitas listrik anu luhur sareng bahaya pisan.

Beda sareng raksasa gas sanés sapertos Jupiter sareng Saturnus, di Uranus, és ngarautan langkung gas kusabab jarak anu jauh ti matahari. Suhu anu langkung handap sareng ieu nyababkeun masarakat ilmiah nyebut aranjeunna és raksasa. Élmuwan henteu acan tiasa terang alesan kunaon porosna condong pisan, sanaos panginten, nalika dibentukna, éta tiasa tabrakan sareng protoplanét anu sanés atanapi batu ageung sareng nyandak sumbu éta salaku hasil tina pamali.

planét uranus

Éta ngagaduhan 27 satelit anu sababaraha langkung dipikaterang tibatan anu sanés. Satelit henteu cukup ageung pikeun ngagaduhan suasana na nyalira. Éta ogé kauninga ku usik Voyager 2. Aranjeunna parantos disebat Titania sareng Oberon. Anu séjén anu disebut Miranda diwangun ku cai sareng és debu sareng ngagaduhan gawir anu pangluhurna di sadaya Tata Surya. Éta jangkungna langkung ti 20 km. Éta 10 kali langkung ageung tibatan Grand Canyon di planet urang.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, Uranus mangrupikeun planét anu henteu pernah lirén ngagumkeun urang sareng perkawis anu masih seueur dipikaterang. Tiasa waé yén kamekaran téknologi urang tiasa terang langkung seueur pikeun ngungkabkeun sadaya rahasia na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.