Planét taringgul

planét taringgul tina tata surya

Urang terang yén aya dua jinis planét dina tata surya. Dina hiji sisi, urang ngagaduhan planét gas anu diwangun ku inti taringgul sareng suasana ageung diwangun ku gas. Di sisi anu sanésna, urang gaduh planét taringgul. Dinten ayeuna urang badé nyarioskeun jinis planet ieu sareng klasifikasi na. Aya seueur cara pikeun mengklasifikasikan planét, tapi urang bade difokuskeun hiji ieu.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri sareng klasifikasi planét taringgul.

Karakteristik planét taringgul

permukaan mars

Sadaya planét ieu ngurilingan matahari sareng aya 4. Éta ogé dingaranan planet terestrial atanapi Telluric tina tata surya. 4 planét ieu sapertos kieu: Raksa, Vénus, Bumi sareng Mars, masing-masing dina urutanna numutkeun jarakna ka Matahari. Éta ogé disebut planét jero sabab aya dina sabuk asteroid. Ieu mangrupikeun garis pamisah anu ngabagi planét taringgul sareng anu gas. Penting pikeun terang ciri naon anu ngajantenkeun planét ngagaduhan komposisi taringgul. Jawabanana nyaéta aranjeunna diwangun utamina ku silikat.

Silicates mangrupikeun mineral anu paling seueur anu aya sareng ngagaduhan pentingna géologis. Ieu kusabab sipatna petrogénogenik, anu hartosna aranjeunna mineral anu tanggung jawab ngabentuk batu. Perhatoskeun yén batu sareng mineral henteu sami. Cara utama pikeun ngabédakeun planét taringgul sareng anu gas nyaéta dina permukaanna. Rada sabalikna tina planét gas, planét taringgul gaduh permukaan anu padet. Hijina planét anu aya dina planét taringgul na ngagaduhan bagian permukaan cair nyaéta planét urang.

Anu penting, aranjeunna ngabagi struktur umum dina handapeun permukaan. Éta sadayana ngagaduhan inti logam anu seueurna didamel tina beusi. Éta ogé ngagaduhan séri lapisan anu diwangun ku silikat anu ngurilingan inti jero. Aranjeunna sadayana ngagaduhan hiji hal anu sami sareng mangrupakeun permukaan taringgul kompak sareng éta anu janten alesan kunaon sadayana planét ieu cenah ngagaduhan permukaan terestrial.

Sadayana ngagaduhan pilihan bahan anu luhur pisan anu hartosna ngahasilkeun produk sapertos uranium, thorium sareng kalium. Éta ogé ngagaduhan inti anu henteu stabil anu nyababkeun fénoména sapertos fisi radioaktif. Justru kagiatan ieu anu ngahasilkeun vulkanisme sareng prosés tektonik anu penting. Sadaya planét taringgul ngagaduhan tektonik piring mirip sareng planet Bumi.

Planét taringgul tina tata surya

planét taringgul

Urang badé daptar mana anu planét taringgul tina tata surya sareng ciri utami. Urutanna bakal dumasar kana jarak matahari.

raksa

Éta planét anu ngorbit caket kana panonpoé. Salaku tambahan, éta anu pangleutikna dina sakabéh tata surya. Ukuranana langkung ageung tibatan bulan tapi urang moal ngartos kumaha rasana cicing di dieu. Sakabeh permukaanna cadas. Upami urang cicing di dinya, urang tiasa ningali ka langit sareng ningali yén sadayana benten. Mimiti mah panonpoé bakal nembongan ka kami dua satengah kali langkung ageung ukuranana. Sanaon panonpoé langkung caket ka Raksa, langit bakal hideung hideung sabab teu ngagaduhan suasana anu tiasa nyebarkeun cahaya sapertos kajadian di Bumi.

Fakta anu panasaran ngeunaan planét ieu nyaéta yén éta diputer lambat pisan dina porosna sanaos langkung alit. Sareng peryogi 58 satengah dinten pikeun ngahurungkeun porosna. Anjeunna biasa ngalakukeun éta langkung gancang, tapi pangaruh anu tetep tina caket matahari parantos ngalambatkeun anjeunna. Éta henteu gaduh satelit.

Venus

planet vénus

Mangrupikeun planét anu pang caket kadua pikeun matahari dina tata surya. Éta ngagaduhan ciri anu sami sareng Bumi sabab ngagaduhan massa, kapadetan sareng volume anu sami. Salah sahiji hal anu ngabédakeun urang nyaéta anu baheula henteu gaduh sagara. Éta ngagaduhan suasana anu padet anu nyababkeun pangaruh rumah kaca anu luhur éta naék suhu rata-rata janten 480 derajat. Ieu ngajantenkeun kahirupan sakumaha urang terang yén teu tiasa ngembangkeun. Perhatoskeun yén planét ieu muterkeun lalaunan pisan dina porosna nyalira. Dinten di Vénus tahan langkung ti sataun.

Fakta panasaran anu sanés nyaéta nalika muterkeun, éta bakal dilakukeun dina arah anu sabalikna tina sésa planét. Kusabab kitu, di Vénus panonpoé naék di kulon sareng surup di wétan.

bumi

Éta planét urang sareng éta anu katilu anu pang caketna sareng matahari. Éta ngan hiji-hijina anu dipikaterang dugi ka ayeuna anu dicicingan. Lokasina khusus nyaéta anu ngabantosan urang ngagaduhan kaayaan anu ideal pikeun nyiptakeun kahirupan. Daérah ieu katelah ékosistem sareng nyaéta rohangan anu ngurilingan matahari anu minuhan sadaya kaayaan anu pas pikeun kahirupan.

Sakumaha urang terang, planét urang diwangun ku sababaraha lapisan gas anu ngabentuk suasanana. Gas ieu tiasa nyaring sinar panonpoé sareng nyegah permukaanna panas teuing nalika siang atanapi janten tiris teuing wengi. Éta ogé tiasa nyebarkeun cahaya sareng nyerep panas, nyiptakeun pangaruh rumah kaca ngan cekap pikeun ngajaga suhu anu stabil. Hiji hal anu kedah diperhatoskeun ngeunaan planet urang nyaéta 7 tina 10 bagéan diwangun ku cai. Sabenerna, laut sareng sagara anu ogé ngabantosan ngatur suhu lingkungan. Hatur nuhun kana siklus cai, kahirupan diciptakeun.

Mars

Mangrupikeun planét pangpayunna anu terakhir dina planét taringgul. Éta katelah planét beureum pikeun nada na. Éta ngagaduhan atmosfir anu saé pisan sareng diwangun ku karbon dioksida. Karbon dioksida ieu beku silih ganti dina unggal kutub. Éta ogé ngagaduhan cai tapi ngan 0.03%. Ieu ngajantenkeun sarébu kali langkung handap tina jumlah cai di Bumi.

Rupa-rupa panilitian nunjukkeun yén planét ieu ngagaduhan suasana anu langkung kompak ku awan sareng présipitasi anu ngawangun walungan. Sadaya ieu kasimpulan nunjukkeun yén dina permukaan na aya alur, pulau sareng basisir. Ku ayana bénten suhu anu ageung, éta nyababkeun angin anu kuat pisan. Érosi taneuh ngabantosan lebu sareng badai keusik éta éta ngahinakeun permukaan planét beuki seueur.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan planét taringgul sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.