Planét urang tetep résiko ambruk

ningkat hawa kusabab perubahan iklim

Ayeuna suhu global naek sareng ngarusak rékaman ampir unggal bulan. Agustus anu katukang ieu anu paling haneut kusabab aya catetan suhu global kira-kira taun 1880. Ieu henteu kasus atanapi kajadian anu terasing, ieu janten trend.

Sababaraha instansi resmi netepkeun 2014 salaku taun anu paling haneut kalayan suhu rata-rata anu langkung luhur. Sareng di urang, di Spanyol, taun ayeuna urang cicing dina usum panas gelombang panas pangpanjangna sareng Juli terpanas dina sajarah. Kumaha carana sadayana ieu mangaruhan urang?

Bumi nuju haneut

gelombang panas dihasilkeun ku pemanasan global

Pamanasan global éta parantos aya hal anu teu diragukeun. Masih aya jalma anu nolak ayana parobihan iklim sareng parobahan ékosistem (sapertos Donald Trump), tapi fénoména langkung jelas. Ti saprak 1950-an, seueur parobihan anu parantos dititénan dina lingkungan sareng dina suhu global. Suasana sareng sagara parantos haneut, jilid salju sareng és turun dina tingkat anu teu aya saacanna, permukaan laut naék ... éta akibat langsung tina pemanasan global ieu.

Aya laporan anu dikaluarkeun ku Panel Antarpamaréntah ngeunaan Parobihan Iklim (IPCC, pikeun akronimna dina basa Inggris) PBB anu di mana sadaya catetan ieu kagambar. Dina laporan kalima panel ieu, anu dipidangkeun dina akhir 2014, anjeun bakal mendakan data konci anu dianggo pikeun sadaya rundingan pikeun gempungan iklim Paris. Diharepkeun yén pedoman anu diperyogikeun bakal muncul tina Perjanjian Paris ieu pikeun tiasa merangan parobihan iklim, anu parantos nyababkeun karusakan sareng karusakan di sadaya penjuru planét, ngamalkeun dirina dina wujud fenomena meteorologis anu ekstrim.

Ilmiah teu aya alesan pikeun nolak pemanasan sareng teu aya pamaréntahan di dunya anu nyatakeun sanésKituna, ieu kanyataan.

Kalakuan manusa dina iklim planét

Deforestasi buatan manusa ningkatkeun suhu planét

Jalma-jalma panginten heran kunaon planétna janten haneut. Tapi jawaban na saderhana pisan: manusa sareng kagiatanana manaskeun ékosistem. Anu jadi sabab utama pemanasan global nyaéta émisi gas rumah kaca, khususna tina sektor énergi, transportasi, sareng parobihan panggunaan lahan (masalah anu aya hubunganana sareng deforestasi).

Aya sabab sanés pemanasan global anu asalna alami sapertos vulkanisme, variasi dina orbit bumi sareng sumbu atanapi siklus surya. Nanging, pangaruh ieu henteu pati katingali dina iklim global. Masalahna nyaéta urang ngaluarkeun langkung seueur CO2 tibatan planét sanggup nyerna. Élmuwan nunjukkeun yén konsentrasi karbon dioksida parantos ngahontal tingkat anu henteu pernah katingali dina 800.000 taun ka pengker. Sareng sababaraha ahli nunjuk kana perluna ngantepkeun garapan sapertilu tina cadangan minyak bumi, satengah tina gas sareng 80% batubara anu tetep bakal diekstraksi tina usus Bumi upami éta ulah dugi ka titik pemanasan kritis.

Sagara teu dijagaan

sagara tercemar ku kagiatan manusa

Aya peraturan anu ngatur kagiatan sareng panangtayungan sagara, nanging, ngan ukur 3% laut sareng sagara anu nampi sababaraha jinis perlindungan. Kegiatan manusa tina garapan mancing ngahasilkeun éta 90% spésiés lauk di dunya ngarugikeun teuing ngabahekeun.

Saluareun 200 mil ti Zona Ékonomi Eksklusif unggal Nagara, laut henteu dijagaan, ku sabab éta, kagiatan anu dilaksanakeun teu diatur ku jinis pangaturan naon waé. Pikeun meredihkeun kaayaan ieu, komitmen internasional nyaéta pikeun ngahontal panyalindungan 10% sagara di 2020 sareng 30% dina 2030.

Salaku tambahan, pemanasan global ngabalukarkeun kaasaman di sagara. IPCC perkirakeun yén kanaékan CO2 ti saprak 1750 parantos nyababkeun pH laut turun ku 0,1 unit saprak éta. Sareng, sanaos pangaruhna kana kaanekaragaman hayati henteu acan cekap dikaji, dipikahariwang yén prosés asemitas ieu bakal tungtungna ngahukum spésiés laut ogé.

Sakumaha urang parantos diringkeskeun dina tulisan ieu, balukar tina parobihan iklim anu parah pikeun kahirupan urang, sababna tindakan-tindakan kedah dilaksanakeun ayeuna pikeun méréskeun sareng nyingkahan sadaya masalah ieu.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.